Skocz do zawartości
Adamsky1990

Artefakty Po Oc Procka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Moja konfiguracja to:

Athlon 3200+ AM2

1GB 800MHz Apacer

Abit NF-M2

GF 7900gs Galaxy CM

Delta 400w

Artefakty zaczynają się po przekroczeniu 2600MHz mimo,że na 2700MHz przechodzi superpi 16M i obciążenie orthosem :blink: . HT jest poniżej 1000. Pamięci też chodzą poniżej 400(800). Grafika nie podkręcana. Wszystkie temperatury i napęcia w normie. :mur: Artefaktami są migające tekstury w grach i 3dmarkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No skoro kręci i wie o co chodzi mniej więcej, to raczej zauważyłby niedziałające chłodzenie... Chociaż sama mogłaby się tak o popsuć :/

Może przeleć kompa 3dmarkiem?

Ja też miałem arty od oc proca :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to prosze bardzo oswieccie mnie specjalisci od artow spowodowanych przez CPU

jakim cudem one maja niby powstawac .

Zlozylem juz w zyciu ponad 40 pecetow , z czego modernizowalem drugie tyle

w zyciu czegos takiego nie widzialem , nawet nie slyszalem o takim przypadku

......no chyba ze ciocia cioci powiedziala ze u babci w koluszkach widzialy cos takiego ;)

Przypuszczam ze to moze byc wina :

a. sterownikow

b. problemow z napieciem po oc CPU

Arty z CPU 98% Lipa jakich malo

2% pozostawiam dla zjawisk paranormalnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zlozylem juz w zyciu ponad 40 pecetow , z czego modernizowalem drugie tyle

w zyciu czegos takiego nie widzialem , nawet nie slyszalem o takim przypadku

......no chyba ze ciocia cioci powiedziala ze u babci w koluszkach widzialy cos takiego ;)

Łoooo, następny niezwykle doświadczony :lol: wielu ostatnio was tu :lol:

oświecę cię, gry jakby nie patrzeć w jakimś stopniu wykorzystują proca do jakich obliczeń, gdy proc jest niestabilny w obliczeniach pojawiają się błędy, dane przetwarzane przez proca są dalej przetwarzane przez grafę, jeśli w tych danych są błędy to grafa ich sama z siebie nie poprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary

Ty chlopaku nie masz pojecia co robi CPU w grach i kompletne brednie piszesz

Nawet nie ma sensu z toba polemizowac na ten temat bo jestes kompletnie zielony

Za co odpowiada CPU w grach mozna bylo poczytac w paru miejscach na tym forum

pewnie cie jeszcze tu nie bylo jak temat byl walkowany .

Jest tak jak pisal surix , jedyne sensowne wytlumaczenie

brak papu dla grafy , moze zasilka niedomaga i nie daje tyle ile powinna .

Powiem tak

od co najmniej 7 lat nei slyszalem podobnych bredni ze od CPU powstaja artefakty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za co odpowiada CPU w grach mozna bylo poczytac w paru miejscach na tym forum

pewnie cie jeszcze tu nie bylo jak temat byl walkowany .

No to widzisz, nawet nie potrafisz napisać za co odpowiada, tylko piszesz że ja nie wiem za co odpowiada, śmieszny jesteś :lol:

Doskonałym przykładem artów w 3d spowodowanych prockiem czy ramami jest Ghotic High w 3dm01, przy wykręconych memkach czy procku zawsze artami sypie nawet na nieocowanej grafie. Nie ja jeden miałem arty w grach czy 3d spowodowane za wysoko wykręconym cpu, i przynajmniej u mnie nie była to wina zasilacza tylko ewidentnie cpu. A że ty się nie spotkałeś to co ja ci poradze, widać nie jesteś tak doświadczony jak myślisz chłopaku.

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary

Ty chlopaku nie masz pojecia

(...)

@hary - mam deja vu :lol:

U mnie po przekręceniu memków lub proca wyskakują artefakty na pulpicie i z reguły jeśli w ciągu sekundy nie zjade w clockgenie z taktami, to nastąpi reboot. Do tego czasami pójdzie (nie)miły pisk z karty muzycznej.

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fachowiec...a przysloby Ci do glowy dla przykladu , ze niedogrzany soket moze powodowac gubienie sie klawy? Czemu o tym pisze? Bo to rzadka usterka , za to odpowiada multi > i/o... A wpadlbys na to ,ze sprawna grafika moze dzialc na 14 calowce a na 17 juz nie i de facto jest uszkodzona....

Ludzie , wyluzujcie , co chwile jeden madrzejszy od drugiego... To juz sie robi niesmaczne.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko hary pisze z sensem, a Mario2k tylko "było napisane" i "nie masz pojęcia" czyli jak każdy specjalista, i jeszcze doda prowokacyjne "chłopaku" a sam nie ma wpisanej daty urodzenia (wstydzi się/boi).

Mario2k rozmawiamy o artach przez proca po oc, a ty gadasz, że złożyłeś 40 pecetów których nie kręciłeś (nie wspomniałeś bynajmniej) i myślisz, że nam coś tym udowodnisz <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłem 1337 komputerów i w żadnym to nie występowało.

Ja miałem kiedyś podobny przypadek na nF3 i pomogło obniżenie dzielnika HT, Ty piszesz, że masz HT poniżej 1000. Może spróbuj podnieść napiecie na chipecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może spróbuj podnieść napiecie na chipecie?

Jeśli ma poniżej standardowego 1000MHz to w jakim celu? Już prędzej napięcie na procu/pamięciach.

Poza tym chyba zapominacie że nawet tekstury są przechowywane w pamięci ram, a jakby nie patrzeć jedyną drogą z pamięci RAM do pamięci grafy jest droga przez procka, więc nawet podczas przepisywania tekstur mogą nastąpić błędy spowodowane niestabilnością procka.

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to prosze bardzo oswieccie mnie specjalisci od artow spowodowanych przez CPU

jakim cudem one maja niby powstawac .

Myślę że jesteś niesamowitym betonem!

Wystarczy poprzeglądać kilka tematów na TYM forum żeby dojść do wniosku że takie rzeczy się zdarzają.

Ale nic, składaj te komputery w biedronce i żyj dalej w błogiej nieświadomości;]

pozdruffki :*

btw u siebie zauważyłem że artefakty mają więcej wspólnego z wysokością fsb/htt/jak tam zwał a nie ogólnym zegarem proca.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mario2k - jestes żałosny i chyba niewiele wiesz :)

p.s: Ja zlozylem 80 kompow, trzy razy tyle modernizowalem i twierdze ze sa arty spowodowane karta dzwiekowa. i O!

A wy barany nie macie prawa sie wypowiadac.

p.s2: A tak powazniej, to nic nienormalnego... Mialem dokladnie to samo na poprzednim Opku (144@2.97ghz) - po przekroczeniu bariery 3ghz, pojawialy sie bledy w wyswietlanej grafice (arty roznego typu - migajace tekstury etc.)... Zasilacz nie byl winny, bo dzis ciagnie GTX'a i C2D bez problemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leborg

Betonie zalinkuj te posty z forum gdzie ludziska mieli arty z powodu

zbytnio podkreconego proca .

Jesteś taki uber pr0 a nie umiesz posługiwać się wyszukiwarką? :blink:

Nieźle nieźle !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dodam od siebie(nie składałem kompów, pracuje na taśmie kompa kupiłem w biedronce, procesor podkręciła mi teściowa) że kiedyś za czasów kręconego durona 600@950 (znowu teściowa hehe) miałem arty w q3, ale tylko w rozdziałce 640x480 gdy katowałem proca...im wyżej tym bardziej mój G2mx był katowany. i artów brak.... ale tak jak mówię to nie ja to robiłem, przypadkiem tu trafiłem.

Bije pokłony przed fachowcyma... :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe :) ja też składam komputery i w gruncie rzeczy to żaden argument bo na stocku to w ogole nie m prawa dziać się cokolwiek.

Z OC juz inna bajka. Faktycznie - również i u mnie występują arty na pulpicie przy naprawdę mocnym OC (i nie mówie tu o 2000@2700). Zwykle tego typu urozmaicenia kończą się resetem kompa

Firekage - a z tą myszką to mnie zupełnie zaskoczyłeś. Myślałem ze to tylko mój ASUS ma taką dziwną przypadłość ;) znalazłem na to jednak rozwiązanie - kupiłem sobie mysz kulkową za 9 zł pod PS/2

Mario2k - Nie masz racji więc niepotrzebnie się kłócisz. zamiast przyznać się do błedu, przyjąc do wiadomości i nauczyć się czegoś to ty tylko niepotrzebnie się stawiasz :) Odpuść sobie

Edytowane przez MILANS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firekage - a z tą myszką to mnie zupełnie zaskoczyłeś. Myślałem ze to tylko mój ASUS ma taką dziwną przypadłość ;) znalazłem na to jednak rozwiązanie - kupiłem sobie mysz kulkową za 9 zł pod PS/2

Hm..ja nic o myszce nie pisalem a o gubieniu sie klawiatury.. :-P (nie dziala , a to jest urzadzenie typu we/wy czyli bardziej serwisanci stawiaja na multi i/o niz na soket , ale cuda sie zdazaja :D :-P ). Swoja droga , sam mam Logiego optycznego , ktory sie gubi :D :-P Ale nie wymieniam go bo smieszna kase kosztowal , moj A4 Swop 80 tego na tym samym mobasie nie robi :-P :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w zyciu zlozylem tylko 3 kompy ... swoje :-]

moze nie wiele pomoge, a jesli nie to nie jedzcie po mnie jak po mario :)

jak wykrecil proca to pewnie cieplej mu sie w budzie zrobilo i bycmoze przewiewu nie ma i karta sie bardziej poci :) ...

nie bijcie :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi