mystery Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 witam mam zamiar kupić niedługo lapka, nie ważne jaki, bo pytanie dotyczy matrycy. komputer będzie użytkowany przez 10 do 24h dziennie, głównie w akademiku, a czasem na otwartej przestrzeni. wykorzystywany będzie głównie do prac typu programowanie, internet, czasem zabawa z grafiką (photoshop). jeśli chodzi o gry to z mojej strony tylko pasjans ;) (chyba że kumple będą chcieli w coś "lepszego" pograć). filmy też raczej nie. zatem jaka matryca waszym zdaniem będzie dla mnie odpowiednia? może 15,4" wxga 1280x800 matowa/lustro* 15,4" wxga+ 1440x900 matowa/lustro* 15,4" wsxga+ 1680x1050 matowa/lustro* * - nie potrzebne skreślić ;) o ile na model już praktycznie się zdecydowałem to ciągle męczę się z wyborem matrycy (bo wybór jest) dziękuję z góry za odpowiedź pozdrawiam m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marexx Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 witam może 15,4" wxga 1280x800 matowa/lustro* 15,4" wxga+ 1440x900 matowa/lustro* 15,4" wsxga+ 1680x1050 matowa/lustro* * - nie potrzebne skreślić ;) Witam... Nauczony doświadczeniem odradzam matrycę typu glare (lustro) Fakt, może kolory są żywsze, ale wszelkiego rodzaju odbicia od niej (np. padające światło słoneczne bądź też zwykłe lampy) niwelują potencjalne "+". A jeśli chodzi o rozdzielczość, sam mam matrycę 1680x1050 i bardzo sobie to chwalę. Dlaczego? Obraz jak ostry jak żyletka.... Dla mnie panorama i np. 1280x800 to porażka... Możliwość ustawień rozdzielczości w "dół". 1280x800 nie podciągniesz do wyższej rozdzielczości... Chcesz się bawić Photoshopem - zapewne możliwość wyświetlenia szczegółów obrazka w dużej rozdzielczości może się przydać... Jedyny "minus", na dodatek dla osób zaglądających mi przez ramię na pulpit - "jakie te ikony małe..." :wink: Mi to nie przeszkadza, a wręcz sobie to chwalę - pomimo dość dużej liczby ikon, pulpit jest czytelny i przejrzysty... Tak to wygląda w pełnej (1680x1050) rozdzielczości: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMeR Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 hmmm ... ponyprog, willem, icprog105 ... se chopie uważaj .... :D do kolekcji brakuje jakis fioletowy, indescrypter czy cus na unloopera ... :D I tak a propos - słyszałem że własnie 1280x800 jest nieco rozmyta na matrycach z wyzszymi rozdzielczosciami gdy własnie "zjedzie" sie do tych 1280 - w porównaniu do matryc własnie tylko 1280x800 i ustawień standardowych ... Mógłbys cos powiedzieć z autopsji na ten temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marexx Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 (edytowane) hmmm ... ponyprog, willem, icprog105 ... se chopie uważaj .... :D do kolekcji brakuje jakis fioletowy, indescrypter czy cus na unloopera ... :D I tak a propos - słyszałem że własnie 1280x800 jest nieco rozmyta na matrycach z wyzszymi rozdzielczosciami gdy własnie "zjedzie" sie do tych 1280 - w porównaniu do matryc własnie tylko 1280x800 i ustawień standardowych ... Mógłbys cos powiedzieć z autopsji na ten temat? Hehs...Jak się człowiek bawi w uP, to czymś trzeba to zaprogramować... :-P U mnie 1280x800 to typowe "żenua"... :mur: Pikseloza straszna, obraz rozmyty... U znajomego też nie wygląda to cudownie, choć to właśnie standardowe ustawienia matrycy... Może marudzę, ale przyzwyczaiłem się do 1680x1050 i następny lapek też będzie miał taką rozdzielczość... :D P.S. Pobawiłem sie innymi ustawieniami/rozdzielczościami. Zapewne moje zdanie nie będzie obiektywne, ale za cholerę nie wytrzymałbym patrząc w ekrany o innej rozdzielczości innej 1680x1050 - wszystko wielkie, nieostre, pulpit upakowany totalnie... Zresztą, "mystery" zawsze może sie przetuptać i poprosić sprzedawcę o zmianę rozdzielczości w wybranym lapku; organoleptycznie poczuje różnicę :D Edytowane 8 Października 2007 przez marexx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 (edytowane) dzięki za odpowiedzi, sam się już przekonałem niedawno, że lutro nie będzie odpowiednie dla mnie. postaram się znaleźć coś z matową matrycą o wysokiej rozdzielczości, ale w cenie do 3,5k będzie cięzko... pozdrawiam m edit ten thinkpad ma praktycznie wszystko co bym chciał, tylko cena dość wysoka jak dla mnie, co o nim sądzicie? http://e-lectron.pl/product_info.php?products_id=29932 Edytowane 8 Października 2007 przez mystery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marexx Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 (edytowane) ten thinkpad ma praktycznie wszystko co bym chciał, tylko cena dość wysoka jak dla mnie, co o nim sądzicie? http://e-lectron.pl/product_info.php?products_id=29932 Sądzę, że stosunek możliwości/cena jest zadowalający :) Jeśli chcesz się upewnić co do decyzji, zapytaj tu: http://forum.laptopy.info.pl/index.php Ktoś na pewno ma to cudo... :D Edytowane 8 Października 2007 przez marexx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...