tbadoo Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Witam. Mam dwie 1-gigowe kosci corsairow (jak w podpisie) i mobo P5W64 WS Pro. Kości są osadzone w dimach 1 i 3. Nie wiem czy tak ma byc ale przy poscie kompa widzę informację o pamięciach: PC2-5300 Dual Channel Interleaved. Czy nie powinno byc PC2-800... ? Jesli tak to co i jak mam zmienic? Czy to wina jakiegos ustawienia w biosie? Jego num to 903. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Witam. Mam dwie 1-gigowe kosci corsairow (jak w podpisie) i mobo P5W64 WS Pro. Kości są osadzone w dimach 1 i 3. Nie wiem czy tak ma byc ale przy poscie kompa widzę informację o pamięciach: PC2-5300 Dual Channel Interleaved. Czy nie powinno byc PC2-800... ? Jesli tak to co i jak mam zmienic? Czy to wina jakiegos ustawienia w biosie? Jego num to 903. Przestaw w biosie OC na manual i ustaw dzielnik na odpowiedni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbadoo Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 (edytowane) Przestaw w biosie OC na manual i ustaw dzielnik na odpowiedni. Dziękuję, a jeszcze poproszę powiedz mi jak dokladnie to zrobic. Nie krecilem jeszcze kompa i nie wiem jak to się zmienia ręcznie. Bios to AMI. EDIT: Ok, znalazlem. Ale jak ustawilem najwyzsza wartosc: DDR2 1067 to przy poscie mialem PC2 - 8500 a przy tescie zapisu do pamieci w Everescie komputer mi sie zresetowal. Ustawilem teraz na DDR2 800 i wszystko chyba gra. Przy poscie jest teraz PC2 - 6400. Nie wiem czy to graniczna wartosc tych pamieci bo w sumie nie mialem sie jeszcze kiedy zaczac bawic w krecenie kompa wiec nie orientuje sie jeszcze w tym za bardzo. Edytowane 29 Września 2007 przez tbadoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Dziękuję, a jeszcze poproszę powiedz mi jak dokladnie to zrobic. Nie krecilem jeszcze kompa i nie wiem jak to się zmienia ręcznie. Bios to AMI. EDIT: Ok, znalazlem. Ale jak ustawilem najwyzsza wartosc: DDR2 1067 to przy poscie mialem PC2 - 8500 a przy tescie zapisu do pamieci w Everescie komputer mi sie zresetowal. Ustawilem teraz na DDR2 800 i wszystko chyba gra. Przy poscie jest teraz PC2 - 6400. Nie wiem czy to graniczna wartosc tych pamieci bo w sumie nie mialem sie jeszcze kiedy zaczac bawic w krecenie kompa wiec nie orientuje sie jeszcze w tym za bardzo. Musisz tez zwiększyć napięcie na pamięciach na takie jakie chce producent i w zakładce Advanced-chipset, przestawić konfiguracje timingow z SPD na manual, tam tez przestawić na takie jakie chce producent. Od siebie dodam, że na P5W64 jedynym słusznym dzielnikiem jest 1:1 i na innych mimo wysokich taktowań wydajność jest niezadowalająca, więc lepiej podkręć CPU i ustaw 1:1 na niskich timingach, niż te 1066 przy 1:2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbadoo Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 (edytowane) Ok, planuję oc procka i pamięci więc przyjrzę się temu i zastosuję do Twojej rady, ale póki co borykam sięz problemami z tą mobo (problem opisałem tutaj ), prawdopodobnie pójdzie do wymiany, no i będę wymieniał też grafikę więc na razie się wstrzymuję z wszelkimi oc. Edytowane 30 Września 2007 przez tbadoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...