Defox Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Witam, Planuje kupić pamięć RAM. Mobo jakie posiadam, to ASROCK Alive NF4g-DVI, czyli max 800mhz. Obecnie mam 1gb DDRII 533, jakieś noname. I teraz nie wiem co zrobic... czy kupić jakieś szybsze od 533 i korzystac z nich jako 533 w dualu, czy sprzedać stare, a kupić 2gb 800 w dualu. Nie znam się za bardzo na pamięciach i jestem ciekawy, czy można mieć w budzie 1gb ramu 533, i 2gb np. 800. Kwota jaką mogę przeznaczyć na zakup to 250zł. Proszę o porady co zrobić i jakie pamięci kupić. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Mógłbyś puścić na 533, nie ma problemu. Kwestia w tym że wydajność DDR2 przy 533Mhz jest mizerna, także ze względu na rekordowo niskie ceny (2 x 1GB Kingston 667 można mieć już za mniej niż 200 złotych) poleciłbym zakup mocniejszych modułów. Dodatkowo może się okazać, że obecny moment jest najrozsądniejszym na podjęcie decyzji o zakupie. Hynix już ograniczył sprzedaż własnych kości w celu "unormowania" cen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Jakie jeszcze polecacie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Sprzedać ten ram Ci będzie ciężko, ale teraz warto kupić coś szybszego, tak jak wyzej kolega napisał, bo ceny są okazyjne. Może to być np. Kingston na Elpidach, a-data extreme, OCZ . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 2*1GB TwinMOS Twister w Twoim zasięgu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Jeżeli kupiłbym 800mhz, to mógłbym trochę podkręcić, czy płyta mi na to nie pozwoli? Czy jest odczuwalna różnica między nie kręconymi 667mhz a 800mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Możesz podkręcić. Różnica w normalnym użytkowaniu - żadna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Może zarzuć linkiem jakie najbardziej polecasz... i poradź czy lepiej wziąć 667 czy 800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 http://www.skapiec.pl/site/cat/7/comp/150615 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Ktos wie, moze na jakich kostkach sa te Twistery? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 (edytowane) Chciałbym, żeby wypowiedziały się też inne osoby. Które wybrać: AData OCZ Spec Ops OCZ Gold Twinmos Twister inne...? jakie? Podałem wyżej same 800, waham się nad 667. Ktoś napisał, że będę mógł podkręcić 800 na mojej płycie. A ja myślę, że chyba nie bo skoro obsługuje tylko 800... a w ogóle w biosie muszę ustawiać taktowanie na sztywno (max 800):/ Więc musiałyby to być 667, które polecą na 800. Myślę że z tym nie będzie problemu. Z 667 widziałem Kingmaxy LINK Co o nich sądzicie? Co mam wybrać? Edytowane 30 Września 2007 przez Defox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 OCZ Spec Ops ta wersja to chyba to samo co OCZ Platinium Rev. 2 Nie wiecie moze na jakich kostkach sa te A-Daty?? I na jakich sa Twistery? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 OCZ Spec Ops ta wersja to chyba to samo co OCZ Platinium Rev. 2 Nie wiecie moze na jakich kostkach sa te A-Daty?? I na jakich sa Twistery? w jakim sensie to samo? http://znak.pl/index.php?cid=305&scid=...24800OCZ+Spe+C5 http://znak.pl/index.php?cid=305&scid=...24800OCZ+Pl2+C4 Co do reszty pytań to do forumowej wróżki :) http://ramlist.ath.cx/ddr2/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 w jakim sensie to samo?w sensie OC mialem special opsy i rev 2 i obie sztuki krecily sie praktycznie identycznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Chciałbym, żeby wypowiedziały się też inne osoby. Które wybrać: AData OCZ Spec Ops OCZ Gold Twinmos Twister inne...? jakie? Podałem wyżej same 800, waham się nad 667. Ktoś napisał, że będę mógł podkręcić 800 na mojej płycie. A ja myślę, że chyba nie bo skoro obsługuje tylko 800... a w ogóle w biosie muszę ustawiać taktowanie na sztywno (max 800):/ Więc musiałyby to być 667, które polecą na 800. Myślę że z tym nie będzie problemu. Z 667 widziałem Kingmaxy LINK Co o nich sądzicie? Co mam wybrać? NIkt nie odpowiedział na moje pytanie... <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 W sumie podałeś dobre ramy, tylko a-daty jakoś mi nie pasują, bo dobre są dopiero w wersji extreme :). Zależy od trafionej sztuki, ale nie powinny być złe żadne z nich (ale jeśli ma być a-data to w wersji extreme), a jednoznacznej odpowiedzi już nie dostaniesz, bo każdy może Ci polecić inne. Jeśli chodzi o 2 pytanie, to z ramów 667 polecam Kingstony na Elpidach, które polecą na więcej niż 800 :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 A gdzie mogę dostać Kingstony na Elpidach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Pytaj się po sklepach, na jakich mają kostkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Podjąłem decyzje... Biorę 800-etki. Tylko które... OCZ czy Twinmosy? Jak OCZ to SpecOps czy GOLD? Edit: Chciałbym zamówić te pamięci jeszcze dzisiaj... Edytowane 1 Października 2007 przez Defox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...