Skocz do zawartości
Spanky000

Internet droga radiowa !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiedzialem gdzie to umiescic a tutaj chyba najwiecej osob zaglada wiec wypadlo na dzial SPRZET . Jako ze mieszkam w domu jednorodzinnym to jedyna droga do internetu dla mnie jest modem (obecnie) lub Neostrada +(niestety troszke za droga) .mam mozliwosc zalozenia sobie netu droga radiowa i mam takie pytanie : czy ktos tego uzywa ? jak to sie sprawuje (tak ogolnie);i czy warunki pogodowe maja jakies znaczenie ? uzytkownikow tego typu dostepu prosze o wypowiedz a i innych ktorzy cos o tym slyszeli niech sie diolacza do wypowiedzi ! dzieki i pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam internet droga radiowa.Na dachu mam antenke od netu .Przy internecie "z anteny".ja mam tzw.antene kierunkowa<chodzi tutaj o to ze antena musi byc mozliwie najlepiej nakierowana na nadajnik,czyli nie moze byc jakis duzych drzew czy budynków utrudniajacym "przejscie falom> :)ja jak narazie nie miałem problemów podczsa złej pogody<wiem natomiast od montera ze sniezyca lub "ostry"deszcze moze przerwac polaczenie>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem podłaczony przez Tele 2 w 12 osób łączem 512 kb/s. Jeśli chodzi o wpływ pogody to nie zauważyłem aby miało to jakikolwiek wpływ, przynajmniej nie odczułem tego. Jak do tej pory to jestem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do pingów przykład.grajac w UT z kumplem który takze jest podłaczony przez ta firme<mieszka jakies 600 m odemnie> <ma osobna antene na dachu> pingi nie przekraczaja granicy 10 najczesciej utrzymuja sie na poziomie 5-6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów. Mieszkam w Kielcach i korzystam z internetu drogą radiową, mam 128kb/s za 52 zł z vat-em miesięcznie i to bez żadnych ograniczeń w ilości przesyłąnych danych, czy limitów czasowych. Więcej na www.octava.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem podłaczony przez Tele 2 w 12 osób łączem 512 kb/s. Jeśli chodzi o wpływ pogody to nie zauważyłem aby miało to jakikolwiek  wpływ, przynajmniej nie odczułem tego.  Jak do tej pory to jestem zadowolony.

ja mam tak samo 512 z tele 2 na 12 osób i nie jestem zadowolony mam takie wujowe transfery ze bajka ale to chyba nie wiina tego że to radiówka tylko tego że tele2 z nami w wuja przygrywają maskara nie nawidze tele 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w miescinie podobno kombinuja radiowke 50kb/s (kilobajtow) za 50 zl na miesiac. Mozliwe to jest?

NIe możliwe to wszystko jedna ściema radiówka jest ciach!owa maxymalnie ale dla kogoś kto wogule nie ma internetu to rozwiązanie w sam raz. TELE2 SUX miałem u nich neta przez 6 miesięcy i poprostu może człowieka szlag trafić :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam antenke na dachu... place 30 zl na miesiac, mam ograniczona predkosc transferu odbieranie 128 kb/s a wysylanie idzie max lacza 1000 kb/s, ze zmiana pogody nie zauwazylem sapdkow wydajnosci lacza, za zalozenia zaplacilem 250 zl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedzialem gdzie to umiescic a tutaj chyba najwiecej osob zaglada wiec wypadlo na dzial SPRZET . Jako ze mieszkam w domu jednorodzinnym to jedyna droga do internetu dla mnie jest modem (obecnie) lub Neostrada +(niestety troszke za droga) .mam mozliwosc zalozenia sobie netu droga radiowa i mam takie pytanie : czy ktos tego uzywa ? jak to sie sprawuje (tak ogolnie);i czy warunki pogodowe maja jakies znaczenie ? uzytkownikow tego typu dostepu prosze o wypowiedz a i innych ktorzy cos o tym slyszeli niech sie diolacza do wypowiedzi !  dzieki i pozdrawiam !

Drogą radiową tzn. np Tele2, czy internet pochodzi z jakiegoś innego źródła, a tylko połączenie z serwerem który to udostępnia jest radiowe??

U nas w tak niewielkim mieście sprawa jest b. dobrze rozwiązana, jest dwóch providerów którzy serwują takie usługi. Naprawde wachlarz wyboru jest spory. Internet pochodzi z TEPSY, czyli kilkumegabitowy Polpak, provider udostępnia go i można sobie coś takiego sprawić w kazdym niemal miesjcu miasta :) . Za 256 kb/s placę 60 zetów, można również wykupić na sieć jakiś limit łącza, np. 1 mbit czy 0,5 mbita. Koszt instalacji na kilka osób jest naprawde niewielki, awarie moze zdarzają się raz na miesiąc, ale nie trwają dłużej niż godzinę - dwie, myśle że to jednak wina telekomuny. Co do warunków atmosferycznych to nie zauważyłem spadku wydajnośći łącza. Pingi tez są przyzwoite, na dobrych serwerach nie przekraczają 80. To jest przykład na to, że jeśli się tylko chce to niemal wszedzie można się postarac o przyzwoity dostęp do internetu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem miec tez neta radiowa droga ale okazalo sie ze gosc nie ma zezwolenia. mam wiec kablami. ale mialo to tak wygladac: gosc u siebie ma antene, ogromna antene. ty u siebie wkladacz specjalna karte(albo zwykla sieciowke) i podlaczasz kabelek do niego. na koncu masz mala antenke. dajesz ja do kona i wszystko gra :) (opdobno szybsze niz kablami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem miec tez neta radiowa droga ale okazalo sie ze gosc nie ma zezwolenia. mam wiec kablami. ale mialo to tak wygladac: gosc u siebie ma antene, ogromna antene. ty u siebie wkladacz specjalna karte(albo zwykla sieciowke) i podlaczasz kabelek do niego. na koncu masz mala antenke. dajesz ja do okna i wszystko gra :) (podobno szybsze niz kablami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też zamierzam się przeżucić na radiówkę. Moja stara w pracy ma maszt radiowy, transfer 512 Kb/s. Byłem u niej w pracy i całkiem, całkiem. Tylko nie wiem co z zakuceniami. Mam żaluzję (dość potężne) i nie wiem czy dojdzie sygnał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam żaluzję (dość potężne) i nie wiem czy dojdzie sygnał.

antene najlepiej dac na dach... jezeli bedziesz mial antene kierunkowa to nawet bedziesz musial ja dac na dach zeby dobrze widziala sie z inna antena...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Siedlcach gdzie mieszkam jest taka firma www.nett.pl

za łącze oczywiście drogą radiową trzeba zapłacić w zależności od przepustowości np za 64kb/s 74 zł a za 128 107 zł

Instalacja kosztuje 900 ale np jak sie wiecej osób złoży w bloku to mozna wynegocjować lepsze ceny (chodzi o instalecje)

Wtedy twoza siec na bloku i wszyscy sie widza po 100mb/s a z innymi co sa przyłączeni przez ta firme do 2mb/s

fajnie bo te wszystkie kompy co sa podlaczenie przez ta firme twoza jedna wielka siec oczywiscie jak ktos udostepni swoje zbiory

Moj kumpel to ma od paru tygodni i mow ze dziala spoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w miescinie podobno kombinuja radiowke 50kb/s (kilobajtow) za 50 zl na miesiac. Mozliwe to jest?

NIe możliwe to wszystko jedna ściema radiówka jest <font color="#FF0000">[ciach!]</font> maxymalnie ale dla kogoś kto wogule nie ma internetu to rozwiązanie w sam raz. TELE2 SUX miałem u nich neta przez 6 miesięcy i poprostu może człowieka szlag trafić :evil:
wszystko zalezy od tego ile sie ma kasy na uzadzenia radiowe, u mnie net chodzi przez radio zadnych strat nie ma i wszystko ok nie wazne jaka pogoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ahhh kurcze... i sie wyjasnilo... w mojej glupiej miescinie, zeby wszystko bylo ok, to musze na osiedlu zebrac 6 ludkow... ;( ciekawe jak ja to zrobie lol - mieszkam na domkach 1 rodzinnych. fuck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam sieciowke taka jak w podpisie i antenke millenium.Antena jest na dachu domku a serwer na bloku-jakies 2,5km ode mnie.Pingi na brame mam ZAWSZE 2ms a na serwery zew roznie od 30ms do nawet 4000ms(ale rzadko) ale to wina juz u nich jest.... a przy sciaganiu tez roznie ale rekordy to nawet pozwyzej 150kB/s :) i place 60 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem podłaczony przez Tele 2 w 12 osób łączem 512 kb/s. Jeśli chodzi o wpływ pogody to nie zauważyłem aby miało to jakikolwiek  wpływ, przynajmniej nie odczułem tego.  Jak do tej pory to jestem zadowolony.

ja mam tak samo 512 z tele 2 na 12 osób i nie jestem zadowolony mam takie wujowe transfery ze bajka ale to chyba nie wiina tego że to radiówka tylko tego że tele2 z nami w wuja przygrywają maskara nie nawidze tele 2
A tak z ciekawości to jakie konkretnie masz transfery?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...