Skocz do zawartości
Spanky000

Internet droga radiowa !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Siema jest możliwość wykrycia udostępnienia łącza innej osobie w sieci radiowej, jaka jest realna różnica między 64kbity/s(100zł), a 128kbitów(139zł) w sieci INTERKAM. Strona ich to interkam.pl

To zalezy jakie faktycznie oni mają wyjście na świat. Większość takich firm ściemnia klientów oferująć im dostęp 128, 256 czy 512 tyle że od komputera klienta do ich serwera. A prawda okazuje się potem taka że całe wyjście na świat Provaidera to 2 albo 4 Mbit/s dzierżawione od Tepsy czy Telbanku. Potem podłączają pod to wszystko 300-400 userów i mówia klientom że dlatego wolno wszystko chodzi bo zawiniła Tepsa :lol: . Aklient się cieszy bo mu się wyświetla w Windzie że ma połaczenie 256 Kbit/s

Niestety większość prowaderów nie ma chęci pochwalić się jakim dysponuje wyjściem na świat, ponieważ nie ma się czym chwalić. Tylko nie liczne firmy podają do wiadomości swoich klientów że mają taką a taką przepustowość i że właśnie ją zwiększyli o xxx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też dysponuje łączem radiowym,

antena jest na sąsiednim bloku w odległości 50m i jak w zimie padał spory śnieg to prawie fcale nie działało.

Nie wiem, może antene nie w tą strone dali 8O . Latem jest ok.

A co do przepustowości to fucktycznie ściema straszna (tak jak Marasek napisał)

ah miesięczna opłata 60zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w laptopie polonczenie radiowe z netem gdy gdzies brykam w okolice californi ale dzialal calkiem calkiem:)

Prowider to Flying J WiFi mam karte (pcmcia) i nico wiecej jezeli ktos niema takiego wejscia to daja cos co wyglada jak modem tylko ze bardzo malutki z antenka i podlaczasz poprzez usb:)

Jesli chodzi o koszt to unlimited za 99$ na rok jaka jest predkosc to niemam pojecia ale chodzi pare razy szybciej niz na modemie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam net z radia. W moim malutkim miasteczku (12 tys.) znalazl sie jeden mądry człowiek i postanowił on złamać monopol telekomuny na dostęp do netu - w chwili obecnej ma on łącze 2 Mbit/s (PolPak) i dzieli je za pomocą radiowki na wszystkich swoich klientow (podział dynamiczny na jakis 50 pare osob). Ja sam jest podlaczony przez antenke Yagi 13 dBi, odleglosc od anten nadawczych to jakies 1,5 km. Wszystko jest spox, oprocz strat pakietow, ktore skutecznie uniemozliwiaja gre w CSa czy WC3 :( za to wszelkie pingi sa w normie - kolo 100. Straty znikaja wtedy gdy w sieci pracuje mniej kompow - zdaje mi sie ze jest to zwiazane z korekcja bledow przez koncentratory, ale w tym temacie nie jest specem. Transferki bardzo przyzwoite - ok 30 kB/s - chyba, ze chlopaki od PolPaka cos pier..... Cena jest takze dosc atrakcyjna - 70zl/mies.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...