adamm84 Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 2 barracudy -sata i ata Mogę zrobić tak że zainstaluję na pierwszy dysk xpka ,a na drugi linuxa i będę przełączał je z poziomu biosu? Chcę tak zrobić ponieważ z kompa korzystają osoby totalnie nieuświadomione i jak zobaczą lilo to będzie awantura. jak podzielić partycje linuxowe ? gdzieś znalazłem coś takiego 1000M na katalog / 1800M na katalog /usr 700M na katalog domowy /home 300M na katalog z logami /var 500M na katalog /opt no i reszta na katalog /tmp (ok 500MB) ale jakoś mi się małe te wartości wydaja, a na KDE to już w ogóle, jakie powinny być żeby był zapas (miejsce nie gra roli ale bez przesady, co do swapa to mam 2gb ramu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Mogę zrobić tak że zainstaluję na pierwszy dysk xpka ,a na drugi linuxa i będę przełączał je z poziomu biosu?Możesz. BTW. Po kiego kija Ci tyle partycji? Wystarczy "/", "/home", swap. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm84 Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 bo ja jestem lamus od łyndołsa, a taki podział się na wielu stronach pojawia, gdybym wiedział po co to bym nie pytał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 imo podział na tyle partycji nie ma sensu. Głowica dysku bedzie latała bezprzerwy miedzy tmp, home i usr ;) a przy podziale na /, swap i /home troche sie to zmiejszy bo dane beda bliżej siebie :) ewentualnie można dodać jeszcze /boot :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reborn_p Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 /boot, /, /home i swap. Wystaczy. A co do wyboru dysku do bootowania - poprostu wybierasz ten konkretny w biosie. Chyba, ze masz opcję wyboru urządzenia bootowalnego po POST. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...