Skocz do zawartości
860lacov

Co Zamiast Cyfry+?

Rekomendowane odpowiedzi

Już od dłuższego czasu mamy w domu cyfrę+

Wszystko było ok, ale od jakiegoś czasu obraz się sypie (źle nam zamontowali antenę), a oprócz tego główne kanały jakie się u nas ogląda to 1,2,3,Polsat,TVN,TVN Turbo i może coś jeszcze.

Abonament wynosi prawie 80zł i nie jest to full opcja.

W każdym razie postanowiliśmy zrezygnować z cyfry i tu mam do was pytanie i prośbę.

Czy warto założyć sobie np. Polsat Cyfrowy? Pytałem dziś o ofertę i okazało się, że wszystkie kanały jakie mają dostępne kosztują trochę ponad 50zł.

Inna opcja to kupić tuner i antenę i dać sobie spokój z abonamentem. I tu prośba. Chciałbym żebyście mi pomogli coś złożyć, tzn. jakiś tuner, talerz i to co trzeba. Ja niestety w tym temacie jestem całkowicie zielony i mam zerowe pojęcie o granicach cenowych.

TV to zwykły odbiornik 26 cali więc raczej sprzęt do niego chyba nie musi być najdroższy, ale nie wiem.

Proszę o pomoc.

p.s.

Nie jestem pewny czy to ten dział, ale jeśli pytanie umieściłem w złym miejscu to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@evocati

Dzięki za odpowiedź.

1. Na allegro jeden ze sprzedawców napisał, że sprzedaje dekoder polsatu od razu z rocznym abonamentem, a po upływie roku można będzie oglądać niekodowane kanały za darmo.

Czy w polsacie cyfrowym po upływie umowy można zrezygnować z abonamentu i oglądać kanały takie jak tvp1,2 tvn itd ?

2. Czy jeśli zdecyduję się na cyfrowy polsat to czy warto brać cały pakiet za 59zł?

Chodzi mi o to czy wg was te kanały filmowe są warte dopłacania. TV będą oglądać głównie rodzice, ale i ja czasem pewnie coś sobie zobaczę.

W sumie za cyfrę i tak płacimy prawie 80zł więc tak czy inaczej byłaby to oszczędność.

3. Czy montaż takiego zestawu jest trudny? Za zamontowanie krzyczą sobie 180 zł, a nie wiem czy sam dam radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad. 1 O ile się dobrze orientuje to jest to dekoder "przedpłacony" miałem cuś takiego i jeśli kończy ci się umowa to dekoder staje się zwykłym FTA, chyba że masz ochote dalej oglądać kanały kodowane to wystarczy przelać kaske na konto dekodera(z góry za miesiąc cos jak pre-paid w telefonach:).

ad.2 Osobiście uważam że nie opłaca się brać full pakietu, chyba że oglądasz seriale(axn różne odmiany, fox live), bajki (boomerang), sport (polsat sport 2 i eurosport 2 i xtream i inne), no i muzyka (vh1, mtv).

ad. 3 Jeśli masz już antene z w miarę dobrym konwerterem to weź tylko sam dekoder, chyba będziesz potrafił podpiąć dwa kable do dekodera.

edit: literówki:)

Edytowane przez B3niu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Antena jest ta, która jest przy cyfrze, ale przy pogorszeniu pogody obraz się sypie.

Wydaje mi się, że monterzy dali ciała, ale tak na prawdę to nie wiem.

Który z dekoderów wg was jest najlepszym wyborem? Raczej nie myślę o tym z dyskiem bo trochę kasy szkoda

W ofercie mają Samsunga DSB-S305G, Echostar DSB-717, Echostar DSB-616.

A może warto kupić jakiś inny np na allegro ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi