Skocz do zawartości
Memphis

Litery Dysków

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory miałem jeden dysk twardy, na nim dwie partycje o symbolach C: i D:. mam nowy dysk. Jak stworze na nim partycję i go sformatuję, jego partycja przejmuje symbol D:, a była partycja D: zmienia się na E:. To psuje mi wszystkie powiązania. Nie wiecie jak tego uniknąć ? Pierwszy dysk to Primary Master, a drugi Primary Slave.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narzędzia administracyjne/zarzadzanie komputerem/zarządzanie dyskami i tam zmieniasz literę dysku dla drugiego twardziela (polecam też ustawić literę CD na X - to ułatwia znajdowanie instalek w przypadku dodania dysku).

Oczywiście zakładam, że posiadasz WinXP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli system to WIN98 to wystarczy NIE wykrywać drugiego dysku w BIOSie - zwalić obsługę na WINGrozę - powinna ustawić go jako ostatni.

Ewentualnie - rozwiązanie pewniejsze ale odrobinę bardziej szkopmlikowane - stworzyć za pomocą np. PQMagic tylko partycję rozszerzoną (EXT DOS nie PRI DOS) na drugim dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli system to WIN98 to wystarczy NIE wykrywać drugiego dysku w BIOSie - zwalić obsługę na WINGrozę - powinna ustawić go jako ostatni.

Ewentualnie - rozwiązanie pewniejsze ale odrobinę bardziej szkopmlikowane - stworzyć za pomocą np. PQMagic tylko partycję rozszerzoną (EXT DOS nie PRI DOS) na drugim dysku.

Tak zrobiłem i problem rozwiązany. Wielkie dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...