Skocz do zawartości
emte

Vista X64 I Zmiana Rozdzielczości =crash?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie moge uporać się z poniższym problemem:

- świeża instalacja Vista x64 Ultimate, instaluję najnowsze sterowniki forceware i niby wszystko ok.

Problem pojawia się przy zmianie rozdzielczości lub np. zmianie opcji skalowania obrazu (monitor 20,1") nie mówiąc już o uruchomieniu jakiejkowliek gry która uruchamia się w innej rozdzielczości niż 1680x1050. Zaraz po którejkolwiek z czynności na ekranie pojawiają się różnokolorowe pasy i jedyna możliwością pozostaje twardy reset komutera. Po resecie wszystko wraca do normy.

Problem występuje na sterownikach 163.69, 163.71. Na sterach 158.24 można zmieniać opcje w windowsie, z grami nadal jest niestety to samo aczkolwiek po wyłączeniu gry (alt+f4) wszystko wraca do normy.

Czy ktoś spotkał się z tym problemem i zna rozwiązanie tego?

Szukałem na różnych forach ale albo źle szukam albo nie ma odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązanie znalazłem po dłuższym poszukiwaniu w sieci i próbach. Gdyby ktos kiedyś szukał opiszę co zrobiłem:

1. Odinstalować sterowniki od grafiki

2. Po restarcie zainstalować jakieś starsze np. 15x.xx

3. Dodatkowo zainstalować riva tuner albo ntune i po restarcie podkręcić pamięć karty o 5MHz.

4. Zainstalować nowe sterowniki (u mnie były to 163.69)

5. Cieszyć się że wszystko działa.

Gościu które podał takie rozwiązanie wspomniał że karta nie może być podkręcona przed rozpoczęciem tych czynności. Nie wiem czy tak musi być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi