Skocz do zawartości
cavarr

Geforce 8800GT 256/512MB

Rekomendowane odpowiedzi

tzn? jak to rozumieć? skąd takie informacje? jakieś potwierdzone źródło czy kolejne gdybanie?

jakby to... niegdysiejsza demoscena w sporej częsci zajmuje się biznesem, więc obdzwaniam hurtownie znajomych znajomych-

esc, imperium na Wybrzeżu, Wrocław, czy Łódź (np. Hercules)- zwykle u nich się zaopatruję robiąc spore zakupy serwerowe, okołoserwerowe itd więc tak jakby liczę że wiszą mi przysługę B-) i są szczerzy w tym co relacjonują. Ktoś kto zdobyłby z 1000 sztuk tego miałby naprawdę gwarantowaną klientelę, a tymczasem kapie z rury Nvidi jak z popsutego kranu. Karty od dystrybutorow sa rozdysponowywane, zanim trafią do hurtowni. Tyle wysępiłem przez telefon, starajac się dojść czy mnie pan ze sklepu gdzie zamówilem w dniu premiery nie robi w bambuko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nasuwa się pytanie - dlaczego? na co czekają? na premierę Radzia? ale po co? przecież nakręcili popyt na maksa i z tego co słychać w skali globalnej. więc to jakaś grubsza akcja marketingowa sterowana u samego źródła - tylko po co czekać? przecież można teraz zbić na tym fortunę? polityka cenowa? zastanawiają się na jakim poziomie ustalić ceny względem AMD? ale przecież w grę wchodzą olbrzymie pieniądze które można zwinąć z rynku zanim Radek trafi na półki ..no chyba że można te plony pomnożyć ~ podwyżka cen? czy to realne? a może przyczyna ma mniej marketingowy charakter?

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może wciąż poprawiają linie produkcyjne układów? To trwa wiele tygodni!.

Polecam zapoznanie się z dwoma artykułami:

Warto wiedzieć: produkcja układów krzemowych, tom I

Warto wiedzieć: produkcja układów krzemowych, tom II

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buhaha co to ma być http://www.agito.pl/seria_8/asus_geforce_8...168.325922.html

Oni sobie jaja robią chyba, jak tak dalej pójdzie to taniej będzie sprowadzić dwa 8800gt z USA....

O ile jeszcze gdzieś są do zanabycia w USA :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nasuwa się pytanie - dlaczego? na co czekają? na premierę Radzia? ale po co? przecież nakręcili popyt na maksa i z tego co słychać w skali globalnej. więc to jakaś grubsza akcja marketingowa sterowana u samego źródła - tylko po co czekać? przecież można teraz zbić na tym fortunę? polityka cenowa? zastanawiają się na jakim poziomie ustalić ceny względem AMD? ale przecież w grę wchodzą olbrzymie pieniądze które można zwinąć z rynku zanim Radek trafi na półki ..no chyba że można te plony pomnożyć ~ podwyżka cen? czy to realne? a może przyczyna ma mniej marketingowy charakter?

To proste - NV zagrała VaBanque w nadziei, że TSMC (czy kto im tam dłubie te układy) zdąży naprodukować g92 zanim pokaze się HD38XX i w ten sposób leciutko zgarnąć parę mld $$$

Tyle, że jak widać się przeliczyła. Jeżeli skalowanie się CF nowego radka będzie OK, oraz karty będą dostępne od ręki, to święta mogą należeć do AMD, bo high end będzie jechać na CF i mid sobie zanabędzie HD3850 i będzie grać na tym. NH niestety poza 8800GT de facto nie ma nic w ofercie (8600 cough), przynajmniej na razie, i niczego nie zapowiada/ No chyba, że wyciagnie z nikąd te GF9800GTX :P i cały mid-end do tego.

No i nie zapominajmy, że NV traci na sprzedaży gtsów i gtx-ów z powodu 8800gt... jeżeli w ciągu kilku dni nie będzie dostępne 8800gt, to NV ma problem :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzurpator

Dokładnie, większość polujących (graczy) na 8800GT jest w stanie wyłożyć DO 1000zł. na nowego 8800GT nawet jeżeli ceny były optymistycznie ustalane na 850-900zł. W przedziale już powyżej tysiaka mało chętnych się znajdzie do nabycia 8800GT ponieważ jak widać w niektórych sklepach (i Allegro np.) za cenę 1200-1300zł. wolałbym dołożyć do najtańszego GTX-a za 1790 zł. albo pozostać na GTS.

Tak czy siak mają zastój, chyba że.....itd.....itp.

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez jest krotkie info na fudzilli, ze podproducenci/hurtownie i sklep sa wqrw.... na nv za wpyuszczenie gt tak szybko i w takiej cenie, bo wszedzie zalegaja teraz gts i gtx'y, ktorych nie da sie juz sprzedac w tej cenie jaka byla jeszcze nieco ponad miesiac temu.

moze dlatego brak na rynku dostaw gt ?

a moze dlategoze jak informowala fudzilla juz jaks czas temu, semiconductor wyproduowal tylkopierwsza partie chipow i reszte ma dostarczyc dopiero pod koniec miesiaca - czyli pozniej niz ati (bo ponoc ati zamowila duuuzo wiecej, i wczesniej zarezerwowala sobie moce przerobowe)

a moze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne premiera serii HD 3800 od AMD będzie ciekawa w aspekcie cen kart segmentu średniego. Obserwujmy ceny, może być ciekawie :) PS: Który to 8800GT jest fabrycznie tak podkręcony że dogania GTX'a? Można to cudo kupić w PL? Bo chętnie bym sobie kupił kartę ze świadomością że rok temu to był nieosiągalny dla mnie Hi-End ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jakie atrakcyjne ceny 1100-1300zł,(a miało byc 750-800)swieta ida wiec bedzie drozej koledzy tym bardziej ze Polska raczej nie jest zbyt waznym rynkiem zbytu dla NVIDIA.Gratulacje dla wszystkich któzy pozbyli sie swoich 8800GTS za mała kase

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem zamówić dziś kompa z 8800 GT. Po rozmowie ze sprzedawcą zrezygnowałem, bo choć mieli jedną sztukę na sklepie (evga), to jej cena - 1079 zł, nie wydała mi się straszliwą okazją.

Gość szczerze przyznał, że cena karty jest chora, bo Nvidia dostarcza znikome ilości układów. Mówił też, że to co trafia do hurtowni, od razu wędruje do krewnych i znajomych królika.

Radził też wstrzymać się 2-3 tygodnie, bo wszystko wskazuje na to, że wkrótce pojawią się nowe GTS-y. Ponieważ, aż tak bardzo mnie nie pili do przepłacenia za kartę 200-300 zł, poczekam i zobaczę w jakiej cenie pojawią się GTS-y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem ZOTAC 8800 GT za 875zł z wysyłką przed chwilą , odrazu dostałem tekst z " Niniejszym potwierdzamy przyjecie zamowienia, zlozonego w naszym sklepie internetowym. Oto jego szczegoly "

Ciekawe czy zrealizują :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się nieoficjalnie dowiedziałem jutro do ACTION trafia 50sztuk GT.

Wątpię żeby jakaś sztuka trafiła do sklepów, pewnie znowu się rozejdą po znajomych :/

Coś mi się wydaję że jak nowa propozycja ATI będzie nie wiele gorsza a troszkę tańsza i bardziej dostępna to dam sobie spokój z GT i kupie ATI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się nieoficjalnie dowiedziałem jutro do ACTION trafia 50sztuk GT.

Wątpię żeby jakaś sztuka trafiła do sklepów, pewnie znowu się rozejdą po znajomych :/

Coś mi się wydaję że jak nowa propozycja ATI będzie nie wiele gorsza a troszkę tańsza i bardziej dostępna to dam sobie spokój z GT i kupie ATI

W cenniku Action nie ma zadnej pozycji 8800GT, poza tym 50sztuk na całą Polskę, co to jest...:/ Chyba pozostaje czekać na Radeona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?

byle do czwartku i lepiej, żeby w ten czwartek świat usłyszał dobre wieści o dostępności ATI, bo mnie już też krew zalewa z tą dostępnością! Jak za komuny! Sprzedaż na zapisy... :/

To chore jest! :/

:angry:

I niech mnie ktoś oświeci co oznacza w praktyce stwierdzenie, ze ATI m swoją premiere 15-11-2007?

Czy to oznacza, że dopiero od tej daty będzie to sprzedawane w sklepach? Czy wobec tego karty są już w drodze do sklepów i można je sprzedać dopiero 15go, czy od 15go dopiero będą zamówienia przyjmowane? Jak to jest? Gdzieś, ktoś już coś wyczytał w tym temacie?

:unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze na poczatku byly takie problemy z dostepnoscia tyle ze kiedys nikt nie krzyczal o tym bo karty byly w duzo wyzszym przedziale cenowym

teraz sie o tym gada bo przecietnego usera stac na takie 88gt w normalnej cenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiedziałem się u dystrybutora że z radkami lepiej nie będzie jeżeli chodzi o dostępnośc i ceny niż w przypadku nv 8800GT.

Druga spraw jest taka że 8800GTS/GTX poschodzą to będzie lepiej z 8800GT jeżeli chodzi o cenę i dostępnośc.

Zła widomośc dystrybutor powiedział że będzie to raczej po nowym roku. :blink:

Jeszcze małe porównanie cenowe http://www.e-shop24.com/oxid/index.php?sid...;sort=&hst=

i radek http://www.e-shop24.com/oxid/index.php?cl=...gn=gat&mc=2

cena praktycznie ta sama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak szczerze to was nie poj... troche z tą kartą :lol2:

Prawie jak byście bili się o ostatni kawałek kiełbasy za PRL-u.

Troche cierpliwości , a zostanie wam to nagrodzone :wink:

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja sami napędzają popyt na ta kartę ;) Cena miała być w granicach 850-900zł a patrze na allegro ludzie kupują 8800Gt za 1250zł to nic dziwnego ,że sprzedawcy wcale nie obniżają cen. Kart malutko a ludzie sie o nie biją i przepłacają nawet 50% ceny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Druga spraw jest taka że 8800GTS/GTX poschodzą to będzie lepiej z 8800GT jeżeli chodzi o cenę i dostępnośc.

[...]

Trzeba by się z głupim na rozumy pozamieniać. Mimo premiery GT ceny NOWYCH GTS praktycznie się nie zmieniły! I oni liczą że sprzedadzą je za taką cenę ? Nowy GTS640 powinien teraz kosztować trochę mniej niż GT a GTX niewiele więcej.

A co do radka, to nawet jeśli z dostępnością będzie tak jak z GT (mam nadzieje że ATI nie popełni tego samego błędu) to przynajmniej będą już dwa fronty a nie jak teraz gra do jednej bramki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by się z głupim na rozumy pozamieniać. Mimo premiery GT ceny NOWYCH GTS praktycznie się nie zmieniły! I oni liczą że sprzedadzą je za taką cenę ? Nowy GTS640 powinien teraz kosztować trochę mniej niż GT a GTX niewiele więcej.

A co do radka, to nawet jeśli z dostępnością będzie tak jak z GT (mam nadzieje że ATI nie popełni tego samego błędu) to przynajmniej będą już dwa fronty a nie jak teraz gra do jednej bramki.

AMD zrobi tak samo jak nv dla nich to nie błąd a jak jest słabsza dostępnośc to drożej się sprzeda.

A nvidia spieszyc się nie będzie problemy z zalegającymi gts/gtx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DOKŁADNIE!

A co do Radka

- nie wiem czy już było, ale tu jest porównanie do GT i przewaga nie jest miażdżąca na korzyść 88.

http://iax-tech.com/video/3870/38701.htm

Radek nawet w Crysis zalicza mniejsze doły fps, niż GT. Jeśli tylko ATI zagrałoby jeszcze niską ceną, to odbudują trochę swoją pozycję. Inna sprawa, że rzeczywiście popyt jest tak nakręcony, że może i ATI postawi wszystko na jedną kartę i nie da super dobrej ceny sądząc, że i tak ludzie kupią, bo 88 jest niedostępne...

Wszystko okaże się już za kilka dni (chyba...)

Edytowane przez dia8el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DOKŁADNIE!

A co do Radka

- nie wiem czy już było, ale tu jest porównanie do GT i przewaga nie jest miażdżąca na korzyść 88.

http://iax-tech.com/video/3870/38701.htm

Radek nawet w Crysis zalicza mniejsze doły fps, niż GT. Jeśli tylko ATI zagrałoby jeszcze niską ceną, to odbudują trochę swoją pozycję. Inna sprawa, że rzeczywiście popyt jest tak nakręcony, że może i ATI postawi wszystko na jedną kartę i nie da super dobrej ceny sądząc, że i tak ludzie kupią, bo 88 jest niedostępne...

Wszystko okaże się już za kilka dni (chyba...)

Cena ta sama co nv 8800GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cenniku Action nie ma zadnej pozycji 8800GT, poza tym 50sztuk na całą Polskę, co to jest...:/ Chyba pozostaje czekać na Radeona.

W cenniku Action są cztery pozycje 8800GT :Palit, Msi, Galaxy i Gigabyte. Obecnie wszystkie niedostępne. Galaxy do poniedziałku rano widniała jako "towar w drodze" za 689zł netto, następnie jako niedostępna. Wiem że duże ilości były już pozamawiane wcześniej przez sklepy, i się oczywiście nie załapałem z kolejki :( .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi