Skocz do zawartości
cavarr

Geforce 8800GT 256/512MB

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko, podejrzewam, że było gdzieś już poruszane. Może ktoś to robił i podzieli się doświadczeniem.

Mój 8800GT (leadtek) ma automatyczną reg. obrotów w zależności od temp. Wszystko fajnie, ale nie muszę mieć temp. w zakresie 40-60 stopni (nowa obudowa z 4-ma 14cm wentylatorami i 2-ma 12cm :-) ) gdyż jest przy tym ciut głośno (pojęcie względne, wszystkie wentyle są na 5-6V 500-700 obr, dyski wyciszone, jedyne co słychać to wentyl na karcie graficznej :-) ).

Wentylator na karcie kręci się w zakresie 850 - 1300obr. Czy można z poziomu oprogramowania (preferowane, ale nie ten wielki kombajn nvidii) lub biosu zwolnić go ?? Ma ktoś doświadczenia na tym polu ??

Alternatywą jest zmiana chłodzenia na accelero S1 rev2, ale po co inwestować, skoro dodatkowe 10* na karcie jej nie zaszkodzi a najprawdopodobniej uciszy Zalmana.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale pełnie szczęścia osiąga przy 3.5GhZ, powinieneś bez problemu go pogonić do tej wartości(ma wysoki mnożnik)

Szkoda ,że to takie proste nie jest faktycznie :wink:

@Conti -nie bardzo umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie ale może rozważałeś podpięcie wentyla pod płytę główną.W miejsce posiadające regulację obrotów z poziomu softu płyty czy choćby BIOSu.Ja często tak podpinam miksery dla kart(dodmuch PCB ,bo bloczek nie wszystko...).Choćby teraz mam tak podpięty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw rozdzielczość "PAL (D)" i powiedz czy to działa.

Niestety ale nadal nie działa, rozdzielczość 1024x768 (TV ja obsluguje), opcja klon włączona, wymuś wykrycie TV zaznaczone, nawet wideo pełnoekranowe włączone, pal (d) ustawione i nic.

Troche to dziwne bo na kablu D-SUB wszystko działało, chyba że coś z kablem TV-out jest coś nie tak, ale na poprzedniej grafice i starym TV działał.

A propo oc, po bios modzie 783,2000,2200, wszystko jest ok ale shadery na 2000 czsami walą małymi artami, a rdzeń na 800 chodzi ale przez pewien czas, bo potem wystepuja ścinki, takie po 30s nawet. Temp w stresie 58*, myśle że na dluższą mete to bedzie trzeba dać radiatorki na sekcje zasilania grafiki i na kondensatory.

Edytowane przez blachu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na dniach powinienem dostać kabel Component, mój s-video się "rozpadł" ale dzielnie służył współpracując z 7600... Teraz nowa karta to i czas na nową jakość obrazu ;], kupiłem dokładnie ten kabel http://www.allegro.pl/item412380310_kabel_...0m_038_10_.html

i mam nadzieje że to nie jest jakiś badziew, oczywiście na pewno to nie to samo co kabel za 200zł ale, zobaczę czy jest duża różnica względem S-video.

Edytowane przez Tox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coś pewnie jest, ale to też nie do konca musi byc prawda, przetestujesz swój nowy kabelek to sie wypowiesz na temat jakości obrazu, ja twierdze iż jakość obrazu na S-video (Film w HD 720p) jest gorsza (Ale nie aż tak bardzo) od obrazu na kabelku D-SUB (Tv plazma)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dobrym i nie długim kablu z dławikami d sub nie widziałem różnicy pomiędzy hdmi, tylko problemy z hdmi były ;/. PC do TV LCD tylko przez d sub podłączałbym (w zupełności wystarczy)

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC do TV LCD tylko przez d sub podłączałbym (w zupełności wystarczy)

Ale d-sub w full hd nie daje rady sprawdzane w sharpie 32X20.Nawet w instrukcji do telewizora pisało że nie można ustawić jakiejś rozdzielczości powyżej 1600 nie pamiętam dokładnie jakiej,a po hdmi bezproblemowo 1080p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Podepne sie pod temat. Znalazlem na allegro http://www.allegro.pl/item405788673_xfx_88...mb_megamoc.html Cena przystepna. Warto kupic ta karte?

chlodzonko do wymiany, co do ceny to chyba dwa dni temu skonczyla sie aukcja, koles sprzedawal identyczne karty za 30 zl mniej. poczekaj pare dni na pewno cos sie pojawi, ludzie czesto wystawiaja 88gt z wymienionym chlodzeniem na licytacje - mozna wyrwac fajne "gotowe" karty

EDIT @blachu

bardzo fajnie ci ta karta poleciala, jaki producent, stery i w czym testowana jesli mozna wiedziec ;)

Edytowane przez sledziq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale d-sub w full hd nie daje rady sprawdzane w sharpie 32X20.Nawet w instrukcji do telewizora pisało że nie można ustawić jakiejś rozdzielczości powyżej 1600 nie pamiętam dokładnie jakiej,a po hdmi bezproblemowo 1080p.

Hmm, troche dziwne bo D-SUB daje rade na HD ready, to i na Full HD też nie powinno być problemów, bo na PC spokojnie da sie ustawic wiekszą rozdzielczość niż Full HD, może poprostu taki telewizor ze pod D-SUB nie można ustawić rozdziałki Full HD

PC do TV LCD tylko przez d sub podłączałbym (w zupełności wystarczy)

Zgadzam się :rolleyes:

chlodzonko do wymiany

Do OC to pierwsza rzeczą jest zmiania chłodzenia, bo referenty są tylko po to aby być i hałasowac <_< A Ciekawe dlaczego producenci kart graficznych nie sprzedaja wersji OEM takich bez chlodzenia, ktore by były tańsze

bardzo fajnie ci ta karta poleciala, jaki producent, stery i w czym testowana jesli mozna wiedziec

Graficzka ze stajni EVGA, wersja SC, stery 175.16 na nowsze nie zmieniam bo przy każdej zmianie po ponownym uruchomieniu kompa winda sie laduje a na monitorze czarno i musze wtedy kombinowac z karta pod pci. Testowana była w FurMarku, jakis demkach nvidi, z gier to Grid, Cod4, Clive Barker's Jericho, Call of Juarez, Aoe 3+ wszystkie dodatki i BF2 :lol2:

Edytowane przez blachu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądałem sobie temat "Oszusci & niesolidne firmy, serwisy, sklepy" i przypadkiem natrafiłem na jedną rzecz. Jeden użytkownik miał uszkodzoną kartę graficzną i zamieścił fotkę obrazu, jaki generowała:

Dołączona grafika

I tutaj się zaniepokoiłem, bo w mojej karcie (sygnatura) też dzieje się coś podobnego. Prawie za każdym razem, kiedy komputer jest uruchamiany po dłuższej przerwie np. po nocy pojawiają się na ekranie podobne paski. Jednak wyłączenie i włączenie monitora rozwiązuje sprawę i zjawisko to już nie występuje. Ale np. następnego dnia jest to samo. Kiedy komputer ma przerwę tylko kilku h nie ma tego problemu. Sprzęt mam od stycznie i problem ten cały czas jest obecny, jednak nic nie padło a sprzęt używany jest codziennie. Nie przejmowałem się tym zbytnio, bo nie jest to uciążliwe. Podejrzewałem raczej monitor.

Co to może być panowie? Grafika, tak jak w przypadku tamtego użytkownika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam na grafike tzn z pamięciami jest cos nie tak, bo przecież tylko pamięci sypią takimi artefaktami jak coś jest z nimi nie tak, najlepiej jak skombinujesz od kogos inna grafike i zobaczysz czy to zjawisko wystepuje na innej grafice, bo wątpie aby monitor tak sam z siebie puszczał artefakty na obraz, albo oddaj grafike na gwarancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie poniewaz jak mialem x1650xt to chodzil full stabilnie do 3190mhz razem z wlaczaniem kompa

przy 3,2 ghz komp sie nie włącza (płyta chyba ma za slabe fazy zasilania, tego chyba sie przejsc nie da), resetujac kompa oczywiscie chodzi, ale wylacze go i juz nie wlacze (czarny ekran), mimo ze w windowsie jest stabilnie nawet do 3,4ghz (a moze i wiecej, nie sprawdzalem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie poniewaz jak mialem x1650xt to chodzil full stabilnie do 3190mhz razem z wlaczaniem kompa

przy 3,2 ghz komp sie nie włącza (płyta chyba ma za slabe fazy zasilania, tego chyba sie przejsc nie da), resetujac kompa oczywiscie chodzi, ale wylacze go i juz nie wlacze (czarny ekran), mimo ze w windowsie jest stabilnie nawet do 3,4ghz (a moze i wiecej, nie sprawdzalem)

To może powiem inaczej, mianowicie Gigabyte i wszystko jasne, z tymi płytami same problemy sa :angry: Ja musze swojego Gigabyte 965P S3 rev 3.3 zamienic na coś lepszego, Asusa P5Q albo DFI BloodIron. Ale nie wykluczam rownież, że chipset albo jakis mostek jest zbyt gorący i blokuje dalsze oc, skombinuj jakis tymczasowy nawiew :razz:

Panowie, czy to normalne, ze 8800GT EVGA SuperClocked (650/1900) po kilku godzinach grania ma 98 stopni na rdzeniu? Czy to nie szkodzi w zaden sposob karcie? Dodam, ze PCB jest wtedy tak gorace, ze reki na tym utrzymac nie idzie

To jest akurat normalne, na każdym jedno slotowym referencie bedą wysokie temperatury w granicach 85*-100*, ja z ciekawości zrobilem mały tescik i wyłączyłem wentylator i zapuscilem FurMarka po 10 min miałem 110* i grafika normalnie działała :lol2:

Accelero S1 rev.2 + Acutake 120mm

Albo coś z wentyli AC, kwestia gustu i potrzeb :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótkie i szybkie pytanie.

Czy proc E2180 podkręcony na 2,80GHz wystarczy już do GF8800GT 512MB 660/1650/1900 (C/S/R) ?

Bo mam problem z pogonieniem go wyżej ;)

Czy już będzie się dobrze skalował z karcioszką ?

pozdrawiam,

Fiskomp

Co prawda nie jest to 8800gts, ale możesz zobaczyć w przybliżeniu ile potrzeba żeby dogonić e7xxx czy e8xxx. Ja postanowiłem wymienić, bo czułem niedosyt z 8800gt

3065509[/snapback]

witam, kupiłem 8800GT od Galaxy, z Accelero S2 (chyba :D ) - wymienione chłodzenie, za 320zł uzywana.

Czy postąpiłem słusznie ? Moj proc powinien na 3Ghz chodzic spokojnie, wystarczy ? Reszta w sygnaturce (zasilacz itd).

Nie wystarczy, patrz link powyżej

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile standardowo 8800gt powinien wyciagac w marku05

Niewiem dlaczego wiekszość użytkownikow sie podnieca punktami w 3D Markach, przeciez to i tak nie jest wyznacznik wydajnosci grafiki, ja na swoim 88GT mialem chyba z 7 albo 8k punktów w 3D 06 i mnie to jakos nie obchodzi ze ludzie maja 2x tyle, bo dla mnie ważne jest ze gierki mi sie nie tna przy maks detal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem dlaczego wiekszość użytkownikow sie podnieca punktami w 3D Markach, przeciez to i tak nie jest wyznacznik wydajnosci grafiki, ja na swoim 88GT mialem chyba z 7 albo 8k punktów w 3D 06 i mnie to jakos nie obchodzi ze ludzie maja 2x tyle, bo dla mnie ważne jest ze gierki mi sie nie tna przy maks detal.

ale jak maja wiecej pktow to i w grach maja wiecej fpsow, widocznie takie zycie athlonkow, po co ja go kupowalem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi