zaodrze244 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 ale jak maja wiecej pktow to i w grach maja wiecej fpsow, widocznie takie zycie athlonkow, po co ja go kupowalem ... hmmm przyglądając się twojemu zestawowi jeżeli te 3ghz są stabilne to raczej nie powinieneś narzekać na swojego sprzęta bo w rodzielczości do 1280x1024 powinno ci wszystko pięknie śmigać, nawet z AAx8 i AFx16. zresztą zamontuj jakiegoś porządnego wentyla na tego 8800gt może jakąś 140 tak żeby sobie śmigała na 1200rpm i podkręć kartę tak żeby shadery poszły na ponad 1800mhz a to daje tej karcie niezłego kopa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) wszystko smiga oprocz crysisa ;/ a jednak nie smiga, w crysisie, stalkerze (menu) i 3dmarkach, jest problem z dzwiekiem bo cos piszczy, trzeszczy, w innych grach tego nie ma, w windowsie tez nie, tylko w specyficznych grach (moze tych bardziej wymagajacych), no i czemu tak sie dzieje, co robic ? Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez korzychxp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czekus Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 no to sa piszczące cewki, znany problem przy 8800gt zwłaszcza, jak sie poszuka po forach to sie okazuje ze własnie Crysis i "Marki" czesto to powodują, również inne gry, czasem sie nawet zdarza, ze cewki piszczą bez obciążenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Ale to sie wydobywa z głosnikow ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blachu Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 ale jak maja wiecej pktow to i w grach maja wiecej fpsow No i tu sie z toba nie zgodze bo nie zawsze tak jest wszystko smiga oprocz crysisa ;/ Wystarczy ze weźmiesz cienie albo cieniowanie na low i bedzie ci ladnie smigal crysis :rolleyes: Ale to sie wydobywa z głosnikow ... To je wyłącz, puśc marka czy crysis i zobacz czy ci nadal coś piszczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 tępy nie jestem, wylaczylem i jest cisza, w takim fearze, flatoucie carnage czy rainbow six lockdown tego problemu nie ma, ale jest w crysisie (intro + menu), stalkerze (menu) i przez cały test 3dmark Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czekus Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 moze stery sie gryzą z DX !?!?, albo cuś :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blachu Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 tępy nie jestem Ja tak nie twierdze :rolleyes: Powracając do problemu to cięzko jest okreslić co jest przyczyna tego, coś z DX, sterami od grafiki, sterami od dźwięku, może by tak te stery wywalic i zainstalować nowsze (o ile sa dostepne) moze cos pomoze ale nie gwarantuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 DX nie przeinstaluje bo to Vista, wiec ma DX10 ktorego w necie aktualizacji raczej nie ma. Stery od grafy zmienialem, od dzwieku takze. Wiec jest klapa. Podkrecilem karte na 700/1800/2000 i wzrost wydajnosci jest zenujacy, 200 pktow w 3dmarku2005 ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Niewiem dlaczego wiekszość użytkownikow sie podnieca punktami w 3D Markach, przeciez to i tak nie jest wyznacznik wydajnosci grafiki, ja na swoim 88GT mialem chyba z 7 albo 8k punktów w 3D 06 i mnie to jakos nie obchodzi ze ludzie maja 2x tyle, bo dla mnie ważne jest ze gierki mi sie nie tna przy maks detal.Jakie gierki? Sprzed dwóch lat? W grach ze złożoną fizyką (np Crysis, nowy Flatout, GRID etc) proc ma bardzo dużo do powiedzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 (edytowane) DX nie przeinstaluje bo to Vista, wiec ma DX10 ktorego w necie aktualizacji raczej nie ma. Stery od grafy zmienialem, od dzwieku takze. Wiec jest klapa. Podkrecilem karte na 700/1800/2000 i wzrost wydajnosci jest zenujacy, 200 pktow w 3dmarku2005 ! hmm to zamiast narzekać to weź kup sobie c2d e7200 do tego najtańszego GIGABYTE GA-EP31-DS3L Intel P31 Socket 775 (PCX/DZW/GLAN/SATA/DDR2), podkręć procka z szyny 266 na 400 i to Ci da @3800mhz, do tego wykorzystasz obecne ramy i za cenę około 500zł będziesz miał wydajną platformę. sprzedasz co masz kupisz za to np scythe mugen do chłodzenia procka i żyć nie umierać ;) Edytowane 8 Sierpnia 2008 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blachu Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 (edytowane) Jakie gierki? Sprzed dwóch lat? W grach ze złożoną fizyką (np Crysis, nowy Flatout, GRID etc) proc ma bardzo dużo do powiedzenia. Mi chodzilo o oglólny wynik w 3D Marku a nie wynik tylko z cpu test... Jakie gierki juz ci mowie: Grid, Cod4, Clive Barker's Jericho, Call of Juarez, NFSPS, Assasins Creed, C&C3, a i jak podkrece procka to i Crysis ladnie chodzi bo takto musze wyłączyć cieniowanie Edytowane 8 Sierpnia 2008 przez blachu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 hmm to zamiast narzekać to weź kup sobie c2d e7200 do tego najtańszego GIGABYTE GA-EP31-DS3L Intel P31 Socket 775 (PCX/DZW/GLAN/SATA/DDR2), podkręć procka z szyny 266 na 400 i to Ci da @3800mhz, do tego wykorzystasz obecne ramy i za cenę około 500zł będziesz miał wydajną platformę. sprzedasz co masz kupisz za to np scythe mugen do chłodzenia procka i żyć nie umierać ;) nie ma mowy bo kompa kupiłem z miesiac temu, i co znowu zabawa ? niech jest jak jest, ale AMD dało [gluteus maximus] ... no i ten dzwiek, skad sie bierze, nikt nie wie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 (edytowane) nie ma mowy bo kompa kupiłem z miesiac temu, i co znowu zabawa ? niech jest jak jest, ale AMD dało [gluteus maximus] ... no i ten dzwiek, skad sie bierze, nikt nie wie skoro miecha temu kupowałeś to trochę Ci się dziwię że na amd sie zdecydowałeś. Ja też do chwili zmiany na c2d miałem amd x2 jeszcze na socket 939 i gdy zmieniłem grafe na 8800gt to wnerwiał mnie brak mocy procka. ale płytę miałem juz jakis czas, procka i ramy też także nie był to dla mnie taki zakup z dnia na dzień. Edytowane 8 Sierpnia 2008 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blachu Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Mam pytanko, czy w trybie klon da sie ustawić rożne rozdzielczości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 kupilem AMD bo mowili ze Pentiumy DUal core teraz (nowki) słabo sie kreca, to co mialem zrobic majac ok 300zł na płyte i proca ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tox Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 (edytowane) Mam pytanko, czy w trybie klon da sie ustawić rożne rozdzielczości? Z tego co mi wiadomo, niestety nie. A więc po wielu próbach skonfigurowania obrazu kablem component, nie doszedłem do pełnego zadowolenia... Mianowicie: Problem jest dosyć spory ze skalowaniem obrazu na moim 29" CRT LG Flatron. Mogę ustawić jak najbardziej rozdzielczość FullHD(1920*1080) jednak obraz na telewizorze i tak ma czarne obramowanie co niestety trochę przeszkadza, na szczęście nie w filmach, aktualnie używam 1280x1024 bo wtedy obraz no monitorze komputera jest normalny a na ekranie telewizora też bardzo dobry. Drugą rzeczą jest jakość obrazu, oczywiście widać wielką różnice względem s-video, kolory są bardziej wyraziste, napisy są mniej po ząbkowane itd. Jednak po próbach przeprowadzonych z telewizorami LCD 32", 37" i 46" mogę odważnie powiedzieć że im większa przekątna TVka tym bardziej jakość jest bliżej IDEAŁU! Na 46" obraz jest żyleta! Na 32" są małe problemy ze skalowaniem obrazu(potrafi uciąć co nie co, lub za dużo zostawić), 37" to taki jakby złoty środek, obraz jest bardzo ostry, również żyleta i jego wyskalowanie również jest perfekcyjne. A teraz ziarnko prawdy pomijając każdy ranking jakościowy połączeń video itp. Połączenie typu Component\DVI\HDMI ma sens jeśli posiadamy TV o przekątnej 32" lub większej, z dużym naciskiem na większe(tutaj rozmiar niestety ma duże znaczenie!)... Poniżej tych wartości daje sobie radę zwykłe S-Video<->Euro i nie ma sensu kombinować, póki co ja zbieram na jakąś 37" albo więcej :P. Edytowane 8 Sierpnia 2008 przez Tox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blachu Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Czyli zakup sie opłacał jednym słowem mówiąc :) Tylk owiesz na 46 cali trza siedziec nieco dalej niz przy 32 czy 37 ale to pewnie wiesz :P Bo przy Full HD na 46 siedziąc blisko widzisz duzo szczegołów ktore sa bardzo wyraźne :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tox Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 No właśnie średnio w sumie się opłacał bo oficjalnie moim telewizorem jest CRT 29", rodzice mają LCD 32", brat posiada LCD 37" i kumpel(który też ma 8800GT) posiada plazmę 46"... Niby to już mam na przyszłość ten kabel itd. ale zawsze pozostaje lekki niesmak bo nie mam możliwości wykorzystania maksymalnych, nomen omen, możliwości karty i kabla... No ale poczekam na jakiś większy TV, coś możliwe że na zimę się szykuje ale nie chce zapeszać ;]. PS. Swoją drogą, plaża w Crysisie na Ultra High Config 1.31 w 1920x1080 na plazmie 46" poraża i pożera...pomimo tych 10-15 FPSów :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blachu Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Nie dziw się bo nie ma co porównywać plazmy do LCD, wiadomo plazma ma więcej kolorów, są bardziej naturalne, jest normalny czarny, i ma bardzo mały czas reakcji :) A plaża w FarCry 2 będzie jeszcze ładniejsza :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 zmienilem windowsa, problem jest nadal, swietnie ... 500 pktow wiecej w stosunku do Visty, ale dzwiek nadal szwankuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czekus Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 hm, to może jakieś ekranowanie występuje, albo coś!? masz wszystko dobrze podopinane? jaka masz karte dzwiekową ? interge?sam nie wiem, te głośniki to też żadna rewelacje, ale wątpię by miały tu cos do powiedzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) no integra Realtek HD Audio raczej wszystko dobrze podopinane, co najwyzej nie mam podpietych dwóch kabli od zasilania do karty (bo nawet nie moge, dysk zawadza) i tylko jeden podpiety, ale jak mowilem, wydajnosc jest jaka jest (jak na athlona dobra), nic sie nie zawiesza, zero problemow, tylko ten dzwiek i tylko w wybranych grach/programach do testowania 3D, zauwazylem ze to sie objawia zawsze gdy jest duzo fpsów, badz karta pracuje pod max obciazeniem Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez korzychxp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSWAT Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Panowie, właśnie wgrałem do swojej EVGA 8800GT SuperClocked bios od EVGA 8800GT SSC (700 MHz dla rdzenia, 1000 MHz dla pamięci i 1750 MHz dla Shaderów), karta mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła, po zmianie biosu regulator obrotów chodzi bardziej płynnie, max temp uzyskałem 84 stopni (wcześniej 94 stopnie), i wydajność wzrosła, wreszcie mogę pykać w Crysis 1280x1024 bez zacięć (a przypominam, że pykam na AMD Athlonie x2 3,1Ghz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 no integra Realtek HD Audio raczej wszystko dobrze podopinane, co najwyzej nie mam podpietych dwóch kabli od zasilania do karty (bo nawet nie moge, dysk zawadza) i tylko jeden podpiety, ale jak mowilem, wydajnosc jest jaka jest (jak na athlona dobra), nic sie nie zawiesza, zero problemow, tylko ten dzwiek i tylko w wybranych grach/programach do testowania 3D, zauwazylem ze to sie objawia zawsze gdy jest duzo fpsów, badz karta pracuje pod max obciazeniem 17000 pktow na 740/1850/2100, podkrecane RivaTunerem, mizerne rezultaty jak na tak duze o/c, ale to juz mała sprawa, wazniejsze to wyzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blachu Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) regulator obrotów chodzi bardziej płynnie Mialem podobnie tylko ze po wgraniu aktualizacji biosu ze strony evga, a teraz spróbuje podłączyć 120 pod wejście na wentyl w grafice (automatyczna regulacja obrotow sie przydaje) Ktoś już robił vmoda przez lutowanie rezystorów lub regulatorów napięc? Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez blachu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tox Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 korzychxp, spróbuj może wejść do BIOSu i wyłączyć zintegrowaną kartę, zobacz czy problem dalej występuje ale z tego co przed chwilą przeczytałem to chyba zaraz padnę plackiem i się popłacze(nie wiem czy ze śmiechu czy z rozpaczy)... Bo jeśli dobrze rozumiem to nie masz podpiętych wszystkich kabli zasilania do karty? Masz dodatkowe zasilanie 6 pin wtyczkę i od tego wychodzą dwa molexy, i masz wpiętego tylko jednego tak? Jeśli tak jest to bój się Boga chłopie, i podłączaj jak najszybciej drugiego molexa, i to z podkulonym ogonem w podskokach! Jeśli chciałeś aby karta działała dobrze pod pełnym obciążeniem z 2/3 dostarczonego prądu to... delikatnie mówiąc nie przemyślałeś tego... Moim zdaniem to na bank problem z niewystarczającym zasilaniem i to karta buczy bo może mieć wbudowany głośniczek, tak było jak kolega nie podłączył w ogóle tych dodatkowych wtyczek zasilania do swojej 8800GT bo wcześniej miał 7300GT i nie było tam nic takiego to wydawało mu się że nic więcej już nie trzeba... A jednak! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) On ma chyba tą wersję galaxy z dwoma gniazdami zasilania także jest ok to nie dwa molexy przez przejściówkę.Pisało gdzieś w temacie że podpięcie jednej wtyczki wystarczy. Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez kurczak80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 no wlasnie, mowiono mi ze jedna wystarczy, z reszta drugiej nie idzie podpiąć nawet bo dysk zawadza, jak wylacze karte dzwiekowa to logicznym bedzie ze piszczeć i trzaskać nie bedzie, bo to wychodzi z głosnikow (wylacze je i jest cisza), wyjme karte to jest normalnie, wiec jakis konflikt jest ;/ zrobilem test w marku06 na std taktowaniach 600/1600/1800 jak dobrze pamietam, no i 10500 pktow poszczegolne wyniki to SM2.0 - 4800, SM3.0 - 4900 i CPU 2200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) no wlasnie, mowiono mi ze jedna wystarczy, z reszta drugiej nie idzie podpiąć nawetI dobrze Ci mówiono -pisałem o tym dość obszernie zresztą w wątku.Żadne tam 2/3 prądu jak pisze Tox.U mnie karta chodziła ponad 2 miesiące 72x/1836/2202 z jedną (narożną!) wtyką 6 pin i NIC ale to kompletnie nic nie potwierdziło potrzeby wpinania "placebo made by Galaxy" czyli kolejnej wtyki.Nic -i żeby było jasne nic też się nie zmieniło.Nawet temperatura o jeden stopień, nawet napięcia(mierniki dwa dla pewności) ,ani ich wartość na karcie ,ani ogólnie na liniach(taaaa -5kę też pro forma sprawdziłem), ani stabilność ani.....blebleble.To samo OC -żadnych zmian.Najmniejszych ani w jedną ,ani w drugą stronę.Karta jak chodziła na 1.32V z dwoma, tak z jedną wtyką.Druga leżała w szufladzie i podpiąłem ją dopiero "od oka" jak kupiec oglądał.Widać zadziałała na niego( :razz: ) ,bo kartę kupił i to za spoooorą kasę. Więc jeżeli masz wpiętą narożną(nie tę głębiej) wtykę to olej temat i szukaj innych przyczyn.Doświadczenie potwierdzili moi koledzy w sieci i w realu ,a niektórzy mają do dziś te karty z jedną wtyką wpiętą(i moja tak do dziś u kupca chodzi ,bo mu odsłoniłem temat hehe).Tak samo "znaczący" wpływ miał dodatkowy molex wpięty bezpośrednio w mobaska nad PCIe.Wolałem sam pobuszować z miernikiem więc wiem to na pewno.... Dla przypomnienia to podobny test robiłem karcie Galaxy 8600 GTS po OC.Chodziła pięknie i gładko bez wtyki do sprzedaży(100% sprawnie).Ot -takie tworzenie "kultu" w stylu "moc tak powalająca ,że wymaga dodatkowego zasilania" czy "karta dedykowana overclockerom dlatego ma dodatkowe zasilanie" i podobne bzdury... Uważam ,że powinieneś poszukać na forum kolegi harego -zna się dobrze na sprawach prądowych(naprawdę dobrze) więc może na coś wpadniecie wspólnie. Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...