Skocz do zawartości
cavarr

Geforce 8800GT 256/512MB

Rekomendowane odpowiedzi

ta co teraz jest w vobisie jest poprawioną wersja poprzednika z mocniejszym chłodzeniem Iles postów wczesniej spierali sie czy poprawili sekcje zasilania ,pare osob miało zonk z 1szą edycją tej kart blu szkriny itp.Pewnie ten chipek jest dalej niewiem jak z dostepnoscia softu do regulacji vgpu do niego

no to chyba ten podłuzny sraczkowaty po lewej kostek.A na pcb pisze rev.1.0 to co zmienili tylko wiatrak?

Edytowane przez pool80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli zworka po lewo.No to wnioskuje jak skrecisz silencera zeby nieprzeszkadzał szum to tempy sie prawie wyrównują...no i wystaje...

reasumując nie opłaca sie zmieniac pipy na silencera.takie moje zdanie a twe f1zZ?

Dokladnie, jak dla mnie to lepiej popiac tego cm pod jakiegos fanmate'a, zmniejszyc na 7-9v. No ale trzeba pamietac o tym ze silencer ma ten plus, ze wyrzuca cieple powietrze na zewnatrz budy.

Edytowane przez f1zZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta co teraz jest w vobisie jest poprawioną wersja poprzednika z mocniejszym chłodzeniem Iles postów wczesniej spierali sie czy poprawili sekcje zasilania ,pare osob miało zonk z 1szą edycją tej kart blu szkriny itp.Pewnie ten chipek jest dalej niewiem jak z dostepnoscia softu do regulacji vgpu do niego

no to chyba ten podłuzny sraczkowaty po lewej kostek.A na pcb pisze rev.1.0 to co zmienili tylko wiatrak?

... i pamieci, bo podobno wczesniejsze poblemy byly przez Quimondy, teraz sa Samsungi i niby problemow nie ma. Karta zamowiona, jedzie do magazynu, wiec sprawdze co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pool80 Napisano Dzisiaj, 20:10

600/900 11553 750/1K 12965 750/1100 13200

600/900 11123 750/1k 11996 :blink: czyli różnica mędzy twoimi a moimi wynikami zwiększyła się z 400 do ok 1000 - wiem, że to czepianie się szczegółów ale jak to jest, czy to różnica kart, komponentów, sposobu podkręcania, softu, że pod tymi samymi ustawieniami są tak różne wyniki - proc u mnie to C2D 2160 1.8@3GHz

Czy ktoś mi wytłumaczy tak różne wyniki tych samych Galaxy 8800gt HP - czy aby jest jakaś tajemnicza zasada na temat podkręcania...??? (może więcej papu na PCIe :?: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2k6 pro wer 1.0.2. fsb400/800 1:1,podkrecane bez czarów riva tunerem,przy otwartej budzie i na zworce 1,3v.winda zasmiecona 2 miesięczna aa jak dobrze pamietam mój korek ma 4mb keszu

widziałem wyniki paru osób ,wydaje mi sie ze to procek....jakbym chciał 14k pkt to jakis 4jajowy na 4giga bym musiał zapodac

Edytowane przez pool80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

600/900 11123 750/1k 11996 :blink: czyli różnica mędzy twoimi a moimi wynikami zwiększyła się z 400 do ok 1000 - wiem, że to czepianie się szczegółów ale jak to jest, czy to różnica kart, komponentów, sposobu podkręcania, softu, że pod tymi samymi ustawieniami są tak różne wyniki - proc u mnie to C2D 2160 1.8@3GHz

Czy ktoś mi wytłumaczy tak różne wyniki tych samych Galaxy 8800gt HP - czy aby jest jakaś tajemnicza zasada na temat podkręcania...??? (może więcej papu na PCIe :?: )

ten twoj wynik to z podkrecona rowniez karta??,bo ja na nie kreconej karcie i 3ghz 2180 mam 11500,dopiero co kupilem calosc i zaczynam powoli testy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaje jeszcze ten Gigabyte w Vobisie.

http://sklep.vobis.pl/oferta/komponenty/ka...yte_8800gt.aspx.

Niektórzy tu się skarzą na chłodzenie tego Galaxy. Ja czekam do poniedziałku na jakieś opinie o tym Gigabyte z Zalmanem i zamawiam ,albo Galaxy i do tego jakiś Accelero S1 z Fanderem lub Silencer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Galaxy z chlodzeniem Coolermaster

1.

Ekhmmm, nie wiem czy czytałeś mój post przed czy po edycji, bo na pomyłkowo porównywałem ceny 256mb i galaxy cm był najtańszy, ale nie w wersjach 512mb.

Czy chłodziwo CoolerMastera warte jest dopłaty 40zł?

2.

Czy mogą mi odmówić wymiany/naprawy karty w serwisie z powodu takiego hmm... piszczenia. Nie jest to odgłos wyłączonego zasilacza, to coś słyszalnego i to wystarczająco wyraźnie by uprzykrzyć korzystanie z dóbr komputerowej rzeczywistości. Jak czytałem w tym temacie, nie jest to problem wyjątkowy i występuje tylko w środowisku 3d.

Edytowane przez Vidi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy chłodziwo CoolerMastera warte jest dopłaty 40zł?

imo nie, lepiej dolozyc pare zlotych wiecej i kupic jakies sensowne chlodzenie - s1 rev.1 albo czekac na rev.2. Chłodzenie od CM nie jest ani specjalnie ciche, ani wydajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaje jeszcze ten Gigabyte w Vobisie.

http://sklep.vobis.pl/oferta/komponenty/ka...yte_8800gt.aspx.

Niektórzy tu się skarzą na chłodzenie tego Galaxy. Ja czekam do poniedziałku na jakieś opinie o tym Gigabyte z Zalmanem i zamawiam ,albo Galaxy i do tego jakiś Accelero S1 z Fanderem lub Silencer.

Jak maż nawiew z boku budy to nawet nie zakładaj Federa na S1 niepotrzeba.Na te z HP niema co nażekać jak bym niemiał S1 to by zostało spisywało się niezle mimo 1 HP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tych co mają problemy z Palitem 8800GT.

Mam od paru dni tą kartę (Super z niebieskim chłodzeniem) i zero problemów. Temperatury wszędzie czyta, regulacja wiatraka działa, normalnie na 33% w stresie 55% więc cicho. Karta wykręciła się stabilnie na 740/1836/2016. Na 756 czasem się zacina ale to wszystko bez vmodów i bez ruszania biosu. Nic nie piszczy, cewki i reszta więc cicha.

W lecie też raczej da radę bo max mam 60 C minimum 45 C, w pokoju 26 C.

Z tego co wszędzie czytam ludzie nieraz mają kłopoty z czytaniem temperatury lub wiatrakiem na 100% ale z Palitami, które mają malowane chłodzenie na złoto. Czyli jak to mówią nie wszystko złoto co się świeci. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten twoj wynik to z podkrecona rowniez karta??,bo ja na nie kreconej karcie i 3ghz 2180 mam 11500,dopiero co kupilem calosc i zaczynam powoli testy ;)

dokładnie - i nie wiem o co łazi - fakt na deafuld - miałem w tray'ju różne badziewia aktywne + wcześniej była zainstalowana 8600gt, na sekundę do testu 2900xt, no i w końcu usadził się 8800gt więc trochę bałagan był ale overclocking już robiłem na wmiarę oczyszczonym systemie - w mojej sygnaturce jest config sprzęta - zastanawia mnie taka anomalia (1k punktów w oc 700/1k - przy różnicy procesorów 2160@3GHz & e6420@3.36GHz ) :blink:

Podaj jak możesz wynik z oc 750/1k z 3d miarka 06

+ mam zworke wrzuconą od prawej patrząc z przodu na włożoną karte - czyli to podobno ustawienie oc - czy ktoś ma PEWNOSC co do tego z tą zworką????? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawa str 1,3v lewa 1,2 bez 1,1.

feniks007 nie chce mi sie wiezzc w twoje tempy na spoczznky pewenie kolo 45 ale jak sie zestresuje to znacynie wyzej...˛miaem tego coolera na 7900gs

Potwierdzam idle 45-50 C natomiast load nie przekracza 55-60 C, w pokoju ciepło bo 26 C.

Ta różnica do 5 stopni to w zależności czy załączę wentyl zaraz za kartą i wyciąga na zewnątrz przez wyjęte śledzie czy też bez tego wentyla i śledzie na miejscu. Samo wyjęcie śledzi za kartą daje do 2 C w dół. Tak ten typ chłodzenia ma.

Normalnie mam wentyl 120mm z przodu wciąga, 92mm za prockiem wyciąga plus 140mm zasilacz wyciąga, no i zastanawiam się nad tym dodatkowym wentylem za kartą na dole z tyłu wyciagający przez wyjęte śledzie. Buda zamknięta oczywiście.

PYTANIE:

Czy ktoś się orientuje ile watów można oszczędzić w 2D na tym Gigabyte z nowym Zalmanem w stosunku do normalnych 8800GT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od paru dni tą kartę (Super z niebieskim chłodzeniem) i zero problemów. Temperatury wszędzie czyta, regulacja wiatraka działa, normalnie na 33% w stresie 55% więc cicho. Karta wykręciła się stabilnie na 740/1836/2016. Na 756 czasem się zacina ale to wszystko bez vmodów i bez ruszania biosu. Nic nie piszczy, cewki i reszta więc cicha.

Z tego co wszędzie czytam ludzie nieraz mają kłopoty z czytaniem temperatury lub wiatrakiem na 100% ale z Palitami, które mają malowane chłodzenie na złoto. Czyli jak to mówią nie wszystko złoto co się świeci. :-P

No to Ci sie trafiła dobra sztuka :) Tylko gratulować... Biosu nie trzeba ruszać, bo i tak pewnie masz już stockowo 1.1V...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak zgadza się mam złoty radiator i nie działa odczyt temperatur i regulacja wiatraka . Znacie jakieś przypadki z życia że jakaś karta nie czytała temperatur i wyszedł do niej nowy BIOS i to naprawił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba nie slyszalem zeby producent sie zreflektowal i wydal Bios. I wiecie co mnie teraz zastanaiwa ze referenty nie byly idealne ale to co sie dzieje z tymi nowymi konstrukcjami to tez jest dziwne. A to nie dziala regulacja obrotow i caly czas chodzi na 100% (wczesjnie na 29% :D ) a to odczyt temp. Gigabyte wydaje jakies karty co nawet bez oc sie wala. Palit jakos tez z tymi nowymi ze zlotym qlerem sie nie spisal. A moze to po prostu wina tych glupich wytycznych nV zeby tnac wartstwy pcb ( moze i jakies inne elementy) aby ceny byly lepsze.

Edytowane przez Eclipse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba nie slyszalem zeby producent sie zreflektowal i wydal Bios. I wiecie co mnie teraz zastanaiwa ze referenty nie byly idealne ale to co sie dzieje z tymi nowymi konstrukcjami to tez jest dziwne. A to nie dziala regulacja obrotow i caly czas chodzi na 100% (wczesjnie na 29% :D ) a to odczyt temp. Gigabyte wydaje jakies karty co nawet bez oc sie wala. Palit jakos tez z tymi nowymi ze zlotym qlerem sie nie spisal. A moze to po prostu wina tych glupich wytycznych nV zeby tnac wartstwy pcb ( moze i jakies inne elementy) aby ceny byly lepsze.

Witam all... zaciekawiony tematem postanowiłem wam napisać ot... borykam się z tym samym problemem.Brak odczytu temp. oraz wiatrak śmiga na 100%

Karta to ta ze złotym radiatorkiem 8800GT palita :mur:

Śledze temat i czekam aż ktoś coś wymyśli..troszke to wnerwiające aby w tej klasie karty zdarzały się takie jajka:wink:

Edytowane przez krugeros

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam all... zaciekawiony tematem postanowiłem wam napisać ot... borykam się z tym samym problemem.Brak odczytu temp. oraz wiatrak śmiga na 100%

Karta to ta ze złotym radiatorkiem 8800GT palita :mur:

Śledze temat i czekam aż ktoś coś wymyśli..troszke to wnerwiające aby w tej klasie karty zdarzały się takie jajka:wink:

Napisałem do Palita, zobaczymy co odpowiedzą(jeżeli w ogóle to zrobią).

Edytowane przez unit1.cpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miejmy nadzieje,że coś odpiszą,a najlepiej na naszą korzyść(jakiś upgrate lub coś innego)

B-)

Spodziewajcie sie odpowiedzi... za jakies 2 tygodni2... ;]

Ja czekalem tyle by laskawie napisali do czego jest zworka na referacie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupowaliście te karty Palita ze złotym radiatorem? Bo na allegro jakoś wszędzie widzę niebieskie...

I czy ten problem z obrotami i brakiem odczytu temperatury dotyczy tylko tych złotych?

Ja kupowałem w Apollo. Wygląda na to że ten problem dotyczy tylko tych wersji ze złotym radiatorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

dokładnie - i nie wiem o co łazi - fakt na deafuld - miałem w tray'ju różne badziewia aktywne + wcześniej była zainstalowana 8600gt, na sekundę do testu 2900xt, no i w końcu usadził się 8800gt więc trochę bałagan był ale overclocking już robiłem na wmiarę oczyszczonym systemie - w mojej sygnaturce jest config sprzęta - zastanawia mnie taka anomalia (1k punktów w oc 700/1k - przy różnicy procesorów 2160@3GHz & e6420@3.36GHz ) :blink:

Podaj jak możesz wynik z oc 750/1k z 3d miarka 06

+ mam zworke wrzuconą od prawej patrząc z przodu na włożoną karte - czyli to podobno ustawienie oc - czy ktoś ma PEWNOSC co do tego z tą zworką????? :unsure:

ja na starym windowsie(ok 2 lata) postawilem nowa plyte(intel),proca i grafe(wczesniej athlon 2800 i 6600gt)-jakos to chodzi ,a co do twojego wyniku,to jednak 3Dmark 2@6 lubi mhz,i te 360 roznicy na procku tez swoje daje,aczkolwiek wyniki po oc karty masz za male(moim zdaniem).

dlatego wzoruj sie raczej na moim procku bo chodzi tez na 3.ghz,no i tez jest zasmiecony ;)

do testow gpu po oc dopiero sie przymierzam ,bo najpierw chce miec stabilny system

ps.wykrec lepiej ramy i zostaw proca na 3ghz i zrob jeszcze raz testy z grafa na stock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wszędzie czytam ludzie nieraz mają kłopoty z czytaniem temperatury lub wiatrakiem na 100% ale z Palitami, które mają malowane chłodzenie na złoto. Czyli jak to mówią nie wszystko złoto co się świeci.

Mam palikta ze złotym radiatorem i nie nie mam regulacji obrotow oraz odczytu temperatury.Kupowałem w ESC ,jutro go odsyłam i biore cos innego,tylko pytanie co...Czy Galaxy czy moze Palita szukac z niebieskim chlodzeniem,ale czytałem na zagranicznych forach ze te z niebieskim tez niektore miały problem z odczytem temperatury i obrotami......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam palikta ze złotym radiatorem i nie nie mam regulacji obrotow oraz odczytu temperatury.Kupowałem w ESC ,jutro go odsyłam i biore cos innego,tylko pytanie co...Czy Galaxy czy moze Palita szukac z niebieskim chlodzeniem,ale czytałem na zagranicznych forach ze te z niebieskim tez niektore miały problem z odczytem temperatury i obrotami......

Hm...Ja zostawiam tego GT,poza tymi niegodnościami karta bardzo ładnie pracuje,bez zastrzeżeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi