prz_18 Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) ok moze zle sie wyrazilem :)) mialem na mysli ktory polecasz a nie ktory mam brac:)) jednak z tego co patrze to i wersje normalnie tego palita tez maja te niebieskie radiatorki.. Edytowane 31 Marca 2008 przez prz_18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 http://www.morele.net/produkt/153875/ dobra cena?? mam S1 więc tak myślę ... Wydaje mi się że widziałem tam tego leadteka za 570zł ... ? podrożała ? Jutro idę po Gainwarda 512MB. Ma ktoś może i wypowie się w tym temacie? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 no nie teraz chłopcy mnie obraziliście te 800 to był żart a podkręcać umiem i to nawet dobrze(znaczy o ile można tak powiedzieć) wiem zę taktowań sie nie porównuje ale chodzi mi o to, że poleci wyżej na niższym procesie technologicznym. Chciał bym te 750 to da karcie lekkiego kopa bo im wyżej rdzeń to shadery i pamięci lecą(przynajmniej mój kumpel tak miał) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 coz te karte z morele bedę miec dopiero jutro, czekam na kuriera...i od razu wrzucam na nią ac accelero X1 plus radiatorki(kosztowało mnie to raptem 25zł a cisza bedzie i chlodno-wiem bo mam x1, mocno skrojone na mym 7900gs) na razie mam samo chlodzenie - juz powywalałem kolki montażowe, mogące kolidowac z ramem na karcie. Jako smarowidlo uzyje ac silver 5. Wiecej nie powiem - jutro mam miec kartę, to około 17-20 będę mógł opisać wrażenia. Od razu mówie ze testów full wypas nie bedzie, moze test z krejzola, plus 3dm06 jak go odkopie na dysku. I systemu nie postawie nowego, a stery to beda 169.25, lub moze 174.40 jak bede cisnął Krysie. A cena rzeczywiscie do dziś, do około 10 rano była 570zł. Czyli w cenie w jakiej niektore sępy sprzedają 9600gt, a nawet 8800GS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 no nie teraz chłopcy mnie obraziliście te 800 to był żart a podkręcać umiem i to nawet dobrze(znaczy o ile można tak powiedzieć) wiem zę taktowań sie nie porównuje ale chodzi mi o to, że poleci wyżej na niższym procesie technologicznym. Chciał bym te 750 to da karcie lekkiego kopa bo im wyżej rdzeń to shadery i pamięci lecą(przynajmniej mój kumpel tak miał) chyba jednak nie za dobrze. Na takim chłodzeniu i tylko bios modzie nie masz szans na 750mhz core stable. A pamięci kręci się niezależnie od rdzenia, Shadery też można kręcić osobno od rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 (edytowane) Zależy od sztuki może da rade z z tymi pamięciami i shaderami to tak nie do końca kumpel osiagnoł max stable rdzeń pamięci i shadery po v modzie na rdzień i podkręceniu go troche mogł jeszcze pocisnąć shadery i memki możliwe że zbieg okoliczności Jeśli na 1 z poratli osiongeli na evedze referencie na v modzie 756 i 68 stopni na tym oto chłodzeniu, pewnie kłamią Pan Bam1981 wycisnął prawie 770 na gpu na paliowym chłodzeniu Edytowane 1 Kwietnia 2008 przez Jabolewski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 (edytowane) Jutro idę po Gainwarda 512MB. Ma ktoś może i wypowie się w tym temacie? Ja mam Gainwarda 512 z 2 slotowym chłodzeniem (chłodzenie palitowskie tylko że czarne i z obudową) i nie narzekam. Lekkie OC, wentyl chodzi w miarę cicho chyba że gram w jakieś wymagające gry :) Edytowane 1 Kwietnia 2008 przez ManhunT666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prz_18 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 to nikt nie wie czemu ten palit sie rozni od kazdego innego ?:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 (edytowane) to nikt nie wie czemu ten palit sie rozni od kazdego innego ?icon_razz.gifTamten bez radiatorów taki pasków po boku to mi się wydaje żę to jest 9600gt może to nie niebieski ale nie ma tego po bokach http://allegro.pl/item333293648_palit_gefo...50_1800mhz.html ta z tymi łopatkami chyab także chłodzi memki może to was zainteresuje http://www.ardero.pl/product_info.php?products_id=16946 http://www.ardero.pl/product_info.php?products_id=16296 Asus jużwysprzedany ale galaxy nadal jest Edytowane 1 Kwietnia 2008 przez Jabolewski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 (edytowane) witam. dlaczego ten palit jest inny niz na kazdych zdjeciach na necie czyt. nie ma tych radiatorków niebieskich? starszy, gorszy model czy jak ? i jak on sie ma do galaxymc hp czy gigabyte zalmana ? Bo to jest najnowsza wersja Palita 8800GT i aktualnie tylko takie sa w hurtowniach Czym sie różnią od innych ... PCB jest nietypowe bo pochodzi od modelu 8800GS 384MB, a co za tym idzie ma 2fazowe zasilanie i złącze HDMI na śledziu zamiast drugiego DVI. Wentylator na tym Palicie bez obciążenia jest cichszy niż Galaxy z chłodzeniem HP (wiem bo mam aktualnie obydwa w domciu :) ) ..zaś sama automatyczna regulacja działa świetnie Poniżej mój Palicior z dołożonymi radiatorami na sekcje zasilania tak na szybko ....rdzeń bez modów leci na 730(1861) przy zamkniętej i nie wentylowanej budzie obklejonej matami :D, ile memki, nie wiem, ale na kokosy bym nie liczył bo ta niebieska blaszka która ma niby robić za radiator nie za bardzo mnie przekonuje ( nie ma ona styku z głównym radiatorem ) Karta nie piszczy, nie puszcza bąków, ani nie wydaje z siebie innych zbytecznych odgłosów. Jest cichutka szybka i tania :) Ogólnie POLECAM :) Edytowane 1 Kwietnia 2008 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 _Vip_ wyniki OC bez modów i zmiany chłodzenia całkiem niezłe :-P , a jak się sprawuje u ciebie galaxy ps ale paskuda B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Ktoś zna ten sklep co podałem galaxa bo nie wiem czy ryzykować czy nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 _Vip_ wyniki OC bez modów i zmiany chłodzenia całkiem niezłe :-P , a jak się sprawuje u ciebie galaxy ps ale paskuda B-) sprawdziłem tylko która cichsza i lepsiejszą zostawiłem :) ...druga od razu poleciała do klienta wiec nie dane mi było sprawdzić OC a że paskuda to sie zgadzam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencjusz Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Witam mam pytanie może nie do końca w temacie ale częściowo dotyczące 8800 GT. Chciałbym dokupić regulator obrotów wiatraka na mojej karcie tylko że końcówka jest 2 pin-owa a wszystkie regulatory posiadają wejścia posiadają 3 pin-owe. Stąd też moje pytanie czy dwa pin da radę wcisnąć w 3 pin albo czy może są odpowiednie przejściówki (ja przynajmniej takich nie znalazłem). Dzięki z góry za info Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 bez problemu da sie wcisnąć ...przejściówek nie oświadczysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 (edytowane) Oki Mam tę kartę z morele(co byla po 570 przez moment) Karta ma pamięci hynix, na razie ich nie kręce. Rdzeń poki co puściłem na 700/1750, na razie styknie. Nie testowalem na stocku, tylko od razu założyłem AC Accelero X1, temperatury w spoczynku na OC to 42stopnie(tyle co moj wczesniejszy 7900GS), w obciązeniu wzrasta do 52 stopni.... - i żeby niebyło-odczyt z RT, 2.08. Tylko 9220 pkt w 3dmarku 2006, ale to wynik słabego(relatywnie) procka Czego mi brakuje - trybów 2d/3d i np zegarow GPU 300/700...musze poszperać czy warto ryzykować z modyfikacją biosu. Po prostu nie chcę by w 2d zarła tyle prądu. Poki co, po tescie w COD4 jestem zadowolony. Edit Przypomnialo mi sie ze koło sekcji zasilania, niedaleko PEG zauważyłem 2 bolce, jakby do zalożenia i zrobienia zwarcia...ciekawe do czego to służy Edytowane 2 Kwietnia 2008 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Ja mam Gainwarda 512 z 2 slotowym chłodzeniem (chłodzenie palitowskie tylko że czarne i z obudową) i nie narzekam. Lekkie OC, wentyl chodzi w miarę cicho chyba że gram w jakieś wymagające gry :)Właśnie odebrałem Gainwarda BLISS 512, z takim samym chłodzeniem. Nie warto było chyba dopłacać do wersji golden sample ponad 100wke.. Kupiłem za 608zł. Póki co super zadowolony jestem, jest cichutku, wygląda wszystko porządnie. Gainwardy mają 4 fazowe zasilanie, a myślałem że tylko Pality :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 (edytowane) A to nie to samo? :blink: No dobra -zakończyłem badanie kliniczne mojej karty Galaxy 8800GT CM HT.Oto wyniki: Przedmiot badań -dodatkowe zasilanie(o rany -Galaxy to potrafi :lol: ). Sposób badań -no...wypięcie go(tego głębiej zostawiając "narożne").Grafika testowana cały czas po OC(zworka "na prawo") 732/1836/2202 lub 702/1890/2202 Co badano -stabilność, wydajność, napięcia ,temperatury ,użyteczność i sensowność zasilania dodatkowego. Co wyszło -a to co przewidywałem czyli to zasilanie ma kontekst tylko marketingowy(no i można pokadzić lamie jakiejś -"zobacz ile smok musi prądu dostać").Szczegóły?A proszę bardzo: Gry -bez zmian Marki -bez zmian Temperatury -bez zmian Napięcia -bez zmian Ogólnie -bez zmian Czas testu -a jakoś ponad 3 tygodnie i ..trwa nadal ze zmianą statusu(na normal z tested) Straty własne -brak Zysk -a kabli mniej w budzie(przejściówka w szufladzie) i "pokazałem im ,ze kłamią" :lol: Wnioski -psu(od pies nie od PSU=zasilacz :wink: ) na budę to dodatkowe zasilanie.Żartowałem nieco ale na serio to nie widzę sensu wtykania tego babola w grafę.Kompletny brak różnic.Aby nie być gołosłownym użyłem nawet dwóch mierników wysokiej klasy.Nic, kompletnie nic nie zmienia ta wtyczka.To już druga wtyka w oko Galaxy.W 8600GTS tej firmy wpinałem dodatkowe zasilanie okazyjnie(jak kupiec nadchodził).A też była po OC.Szybki test na 88GT kolegi(tyle, że dwuslotowy "boski wiatr") potwierdził wyniki "badań" -wpinanie jak CD w aucie na lusterku zawieszone: nie pomaga ,a wręcz przeszkadza(kabelki) :wink: .Dla chętnych... Edytowane 2 Kwietnia 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dia8el Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 @miron72 -jak zwykle świetna recka :lol: czyli ten dodatkowy power to takie galaktyczne ultra-durable... :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 (edytowane) A to nie to samo? :blink:Co gainward i palit ? Nie to samo, inne pcb( gainward ma inny układ kondensatorów, i czerwone pcb). Ustawiłem dla picu 735 na rdzeniu bez zmiany jakichkolwiek napięć( z resztą nie wiem jak/czym :lol2: ), leci sobie teścik, artów brak, temp w stressie gpu ~50*. Dalej jest cicho, ale widze że te blaszki na pamięciach gorące jak pierun. Edit: Skończyło Teraz 743 na rdzeniu+ 966 na memkach , teścik leci, artów nie widać. BTW: Czym podkręcacie swoje karty, i czym zmieniacie napięcia jeśli karta nie ma zworki jak mój gainward ? Ja póki co kręce w nTune... Edytowane 2 Kwietnia 2008 przez dszywala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Co gainward i palit ? Nie to samo, inne pcb( gainward ma inny układ kondensatorów, i czerwone pcb). Niby nie to samo, ale jedna firma ... A może jeden zlepek firm, kto ich tam ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 @miron72 -jak zwykle świetna recka :lol: czyli ten dodatkowy power to takie galaktyczne ultra-durable... :lol2: Dziękuję za uznanie trudu badacza :wink: .Wiesz co?A może ja od początku źle myślałem -może tam wcale nie ma dochodzić prąd...może karta go produkuje :lol: :lol: .Ech....niedługo pewnie zaczną montować wentylatory ,które się nie kręcą.Ale potwierdzam całkiem poważnie -wtyka jest jakby jej nie było.Jedyny plus(znalazłem -a jakże!) -łatwiej kartę się wyjmuje ze slotu ,bo wygodnie trzymać za dwa gniazda zasilania.To taki niuans dla koneserów :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Niby nie to samo, ale jedna firma ... A może jeden zlepek firm, kto ich tam ...No właśnie , niby to samo ale inne :) Dziękuję za uznanie trudu badacza :wink: .Wiesz co?A może ja od początku źle myślałem -może tam wcale nie ma dochodzić prąd...może karta go produkuje :lol: :lol: .Ech....niedługo pewnie zaczną montować wentylatory ,które się nie kręcą.Ale potwierdzam całkiem poważnie -wtyka jest jakby jej nie było.Jedyny plus(znalazłem -a jakże!) -łatwiej kartę się wyjmuje ze slotu ,bo wygodnie trzymać za dwa gniazda zasilania.To taki niuans dla koneserów :rolleyes:Na radku bez tego dodatkowego zasilania wyskakiwał komunikat zaraz po włączeniu kompa i bez tego komp sie nie włączał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 (edytowane) Heh, no i po co ja specjalnie z chaty targałem jeszcze jeden kabel do PCI-E... Ale jak juz przywiozlem to niech bedzie podlaczone. Tak "profilaktycznie" EDIT. A praktycznie to nie chce mi sie otwierac budy :D No właśnie , niby to samo ale inne :) Na radku bez tego dodatkowego zasilania wyskakiwał komunikat zaraz po włączeniu kompa i bez tego komp sie nie włączał. Jak to, to najpierw sie nie wlaczal a potem byl komunikat czy na odwrot ? Najpierw byl komunikat a potem sie nie wlaczal ? Bo juz nie rozumiem ... Edytowane 2 Kwietnia 2008 przez Symbian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 (edytowane) Heh, no i po co ja specjalnie z chaty targałem jeszcze jeden kabel do PCI-E... Ale jak juz przywiozlem to niech bedzie podlaczone. Tak "profilaktycznie" EDIT. A praktycznie to nie chce mi sie otwierac budy :D Jak to, to najpierw sie nie wlaczal a potem byl komunikat czy na odwrot ? Najpierw byl komunikat a potem sie nie wlaczal ? Bo juz nie rozumiem ... Komp się włączał, ale jeszcze przed biosem wyskakiwał komunikat na czerwono że Uwaga że kabel dodatkowego zasilania jest nie podłączony i że proszę to zrobić. Bez podłączenia kabla nie dało sie uruchomić komputera, chyba że lubimy wpatrywać się w jeden i ten sam text :) Edit: Nie znalazłem na dysku żadnego 3dmarka :lol2: Musze coś ściągnąć, porównać . memki przeszły @2000. Idę spac mam dość, ząb mnie tak napierd...a że @##$ Edytowane 2 Kwietnia 2008 przez dszywala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Chcialbym [w koncu] dowiedziec sie ile mhz macie na core/shader w trybie 2d, pytanie do tych ktore owy tryb posiadaja. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 @miron72 - dzięki, zawsze to mniej kabli, a bylem zbyt leniwy na takie manewry. ;) Btw, co sie bardziej opłaca kręcić - ropy kosztem shaderów czy na odwrót? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dia8el Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Dziękuję za uznanie trudu badacza...Nie ma za co - zasługujesz na uznanie :wink: Z tym prądem to nie głupia sprawa. Może dostaniesz mniejszy rachunek... A poza tym jeśli chodzi o ergonomię uchwytu to też pokłon dla Galaxy - nie bawili się w jakiś tam nowy design, badania, crashtesty nowego uchwytu dla lepszego wyjmowania, tylko sRU!! - gniazdo energii razy dwa i po sprawie! Ehh Ci konstruktorzy. Wiedzą jak ukręcić bat z g*** :lol2: Btw, co sie bardziej opłaca kręcić - ropy kosztem shaderów czy na odwrót?SHADERY są najważniejsze! (autopsja i wiele razy powtarzano to na tym forum) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 SHADERY są najważniejsze! (autopsja i wiele razy powtarzano to na tym forum) No, ta zasada w 8600gt miala ogromne przelozenie na wydajnosc. Natomiast tutaj jest az 16 ropów, no i pojawilo sie kilka wypowiedzi, zeby kręcić przynajmniej synchronicznie, bo ropy są równie ważne, jak shadery. Ja zjechałem do 670 na rdzeniu zeby podbić do 1728 na shaderach i minimalnie na + w crysisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 No, ta zasada w 8600gt miala ogromne przelozenie na wydajnosc. Natomiast tutaj jest az 16 ropów, no i pojawilo sie kilka wypowiedzi, zeby kręcić przynajmniej synchronicznie, bo ropy są równie ważne, jak shadery. Ja zjechałem do 670 na rdzeniu zeby podbić do 1728 na shaderach i minimalnie na + w crysisie. A ten magiczny Galaxy ze specjalna zworka i super zasilaniem dwuwtyczkowym i bajeranckim chlodzeniem nie lata wyzej. Toz zwykle referenty wiecej robia bez zadnych modyfikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...