BezbronnyPL Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Ja mam pewne obawy co do 8800GT, a mianowicie takie ,że 8800 to już w zasadzie schodząca technologia.Na potwierdzenie tego, można cofnąć się trochę w czasie do serii 7xxx. W momencie gdy NV przechodzi na mniejszy proces technologiczny, z jednoczesnym podrasowaniem poprzedniej , starszej architektury(7800->7900) może to oznaczać ,że całkowicie nowy układ jest już praktycznie gotowy(lub przechodzi ostatnie szlify).Właśnie teraz następuje podobna zmiana, i z jednej strony zakup 8800GT może być naprawdę niezłym interesem(ale do gier DX9)z drugiej jest duze prawdpodobiestwo ,że nowe i przebudowane GPU następnej generacji, są bliżej premiery niż nam się wydaje. Dużo zależy od tego, jak duża presja zostanie wywarta na NV i AMD gdy okaże sie, że UT 3, Crysis i parę innych tytułów ,które działają lub będą działać pod DX10(patche) będzie wyraźnie niedomagać i sfrustrowani użytkownicy, coraz głośniej będą narzekać na high-end, który z dnia na dzień stał się niemalże low-endem. Nie ukrywam ,że mam ochotę na zmianę ,ale tak jak wyżej napisałem, obawiam się ,że "inwestycja" tylko przez bardzo krótki okres będzie sensowna i atrakcyjna. Na pocieszenie pozostaje fakt, iż karciochę zawsze można sprzedać i straci się mniej niż na GTX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 (edytowane) Dużo zależy od tego, jak duża presja zostanie wywarta na NV i AMD gdy okaże sie, że UT 3, Crysis i parę innych tytułów ,które działają lub będą działać pod DX10(patche) będzie wyraźnie niedomagać i sfrustrowani użytkownicy, coraz głośniej będą narzekać na high-end, który z dnia na dzień stał się niemalże low-endem. Nie ukrywam ,że mam ochotę na zmianę ,ale tak jak wyżej napisałem, obawiam się ,że "inwestycja" tylko przez bardzo krótki okres będzie sensowna i atrakcyjna. Na pocieszenie pozostaje fakt, iż karciochę zawsze można sprzedać i straci się mniej niż na GTX. No jezeli dla Ciebie wyznaczniekiem jest crysis to faktycznie lepiej sobie darowac serie 8800 ;) Jest w ogole zapowiedziana jakakolwiek gra, ktora pod wzgledem graficznym/wymagan przynajmniej sie do niego zbliza? Edytowane 27 Października 2007 przez 4ever_anarchy_soldier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 HeatheN nikt nie powiedział że takie wersje powstaną, ale NV dała producentom wolną rękę w konstrukcji tej grafy - tak jak w przypadku np 7900gs. Więc producenci będą walczyć o klientów, a kto zrobi najlepszą konstrukcję ten sprzeda ich najwięcej. A jest o co walczyć, gdyż na ten segment jest największy popyt. Czas pokaże, a ja i tak czekam conajmniej do stycznia ze zmianą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 To się nie doczekasz , wątpie by galaxy lub palit zrobili własne pcb. Może zapodają jakieś inne chłodzenie i tyle.Ważna jest cena ;]. A ta dzieki temu ze w galaxy czy w palicie nie dają zbędnego krapu (ala gry czy coś tam jeszcze) zawsze jest niższa od konkurencji. Tylko cieżko bedzie wytrzymać to czekanie ;o. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 (edytowane) Ja mam pewne obawy co do 8800GT, a mianowicie takie ,że 8800 to już w zasadzie schodząca technologia.Na potwierdzenie tego, można cofnąć się trochę w czasie do serii 7xxx. W momencie gdy NV przechodzi na mniejszy proces technologiczny, z jednoczesnym podrasowaniem poprzedniej , starszej architektury(7800->7900) może to oznaczać ,że całkowicie nowy układ jest już praktycznie gotowy(lub przechodzi ostatnie szlify).Właśnie teraz następuje podobna zmiana, i z jednej strony zakup 8800GT może być naprawdę niezłym interesem(ale do gier DX9)z drugiej jest duze prawdpodobiestwo ,że nowe i przebudowane GPU następnej generacji, są bliżej premiery niż nam się wydaje. Dużo zależy od tego, jak duża presja zostanie wywarta na NV i AMD gdy okaże sie, że UT 3, Crysis i parę innych tytułów ,które działają lub będą działać pod DX10(patche) będzie wyraźnie niedomagać i sfrustrowani użytkownicy, coraz głośniej będą narzekać na high-end, który z dnia na dzień stał się niemalże low-endem. Nie ukrywam ,że mam ochotę na zmianę ,ale tak jak wyżej napisałem, obawiam się ,że "inwestycja" tylko przez bardzo krótki okres będzie sensowna i atrakcyjna. Na pocieszenie pozostaje fakt, iż karciochę zawsze można sprzedać i straci się mniej niż na GTX. Czekac to mozna w nieskonczonosc ja sprzedaje 4 miesieczna karte... i stracilem 300zl (zyskam kilkanascie fps) i nadal bede sie cieszyc plynoscia HeatheN nikt nie powiedział że takie wersje powstaną, ale NV dała producentom wolną rękę w konstrukcji tej grafy - tak jak w przypadku np 7900gs. Więc producenci będą walczyć o klientów, a kto zrobi najlepszą konstrukcję ten sprzeda ich najwięcej. A jest o co walczyć, gdyż na ten segment jest największy popyt. Czas pokaże, a ja i tak czekam conajmniej do stycznia ze zmianą... No co do dania wolnej reki, czemu nie zrobila tego z 8800gts? To samo j.w. czekać to mozna do konca, owszem zakup karty w momencie KONCA dane serii jest troszke nie ten teges, z drugiej strony przeczekanie na 4 mb karcie 3 miesiecy jest takze nie ten teges...(tu nie chodzi konrketnie o Ciebie ) wole przez ten czas zaliczyc kilka gier I nie kupuj 9800 (czy jak to nvidia nazwie) poczekaj na kolejna generacje..:P Edytowane 27 Października 2007 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Czekam do stycznia/lutego bo i tak nie mam czasu żeby w coś zagrać - dyplom kończe, a trzeba się też obronić ;) Jest kilka pozycji, które na mojej 7900gs spokojnie chodzą, więc do stycznia wytrzymie na 7900gs. Zresztą do końca tego roku wyjdzie jeszcze kilka ciekawych modeli zarówno z NV jak i ATI co wpłynie również na cene. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 No Panie i Panowie juz jutro premiera 88GT :D Kurde ja juz zacieram rece do ukazania sie pierwszych recenzji tego sprzetu :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Czekam do stycznia/lutego bo i tak nie mam czasu żeby w coś zagrać - dyplom kończe, a trzeba się też obronić ;) Jest kilka pozycji, które na mojej 7900gs spokojnie chodzą, więc do stycznia wytrzymie na 7900gs. Zresztą do końca tego roku wyjdzie jeszcze kilka ciekawych modeli zarówno z NV jak i ATI co wpłynie również na cene. :huh: wytrzymam kolego, wytrzymam :? BTW. Z takim językiem polskim bronisz pracy (jeżeli bronisz to domniemam, że jest to praca doktorska)? :? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keniger Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 NVIDIA ujawniła cenę kart GeForce 8800 GT, która wyniesie 250 Euro. Jest to oczywiście cena modeli referencyjnych. Wersje fabrycznie podkręcone będą oczywiście droższe. Możliwe nawet, że ceny modeli przetaktowanych będą znacznie droższe, choć sugerowana cena wynosi 250 Euro. Większość partnerów firmy NVIDIA skupia się na kartach wyposażonych w 512MB pamięci, podczas gdy modele z 256MB pojawią się nieco później i w mniejszych ilościach. GeForce 8800 GT charakteryzuje się świetnym współczynnikiem wydajności do ceny, dlatego też NVIDIA wiąże wiele nadziei z tym produktem. nvision.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Jak już pisałem, w świecie elektroniki 250$ = 250Euro... Zawsze tak było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) NVIDIA ujawniła cenę kart GeForce 8800 GT, która wyniesie 250 Euro. Jest to oczywiście cena modeli referencyjnych. Wersje fabrycznie podkręcone będą oczywiście droższe. nvision.pl Stary news zaczerpnięty z zagranicznego portalu. Wszystko wskazuje na to, ze ceny utrzymają się w okolicy 800-900 a podkręconą wersję samemu można sobie zrobić :wink: W UK za 156funciaków przykładowo LINK - po obecnym kursie wychodzi 800pln z groszami ... PS Patrząc na dotychczasowe doniesienia o OC na referencyjnym chodzeniu i PCB wychodzi na to, że średnio karty robią 680/2000. Trzeba kupić referenta i zmienić mu chłodznie o czym była mowa już wcześniej. Będzie cicho, chłodno i headroom dla OC :wink: Edytowane 28 Października 2007 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 w sumie to nie warto kupowac zaraz po premierze :D Lepiej troche odczekac az ceny wyraznie spadna . Wtedy (700zl) chyba sie skusze bo rzeczywiscie Crysis wymagajacy a dla takiej gry warto zmienic grafe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) w sumie to nie warto kupowac zaraz po premierze :D Lepiej troche odczekac az ceny wyraznie spadna . Wtedy (700zl) chyba sie skusze bo rzeczywiscie Crysis wymagajacy a dla takiej gry warto zmienic grafe :D Różnica między 8600GT/7900GS a 8800GT jest taka że na 2 pierwszych gramy w 1024 Medium, a na ostatniej 1280 High i pewnie 16AF pociągnie :wink: UPDATE W iComp od 9 listopada: Gigabyte za 791pln LINK ASUS za 879pln LINK Różnica w cenie wynika chyba z tego, ze jest lepsza gra :lol2: ... taktowanie takie samo, gwara po 3 lata. Edytowane 28 Października 2007 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 :huh: wytrzymam kolego, wytrzymam :? BTW. Z takim językiem polskim bronisz pracy (jeżeli bronisz to domniemam, że jest to praca doktorska)? :? pzdr poszukaj resztę moich postów i sprawdź czy nie zrobiłem innych "byków" bedziem wdzięczny pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) Sorki że w tym temacie, ale tutaj najwiecej userów 8800gts pewnie zagląda:) Ile byście wzieli za karte taka jak mam w opisie? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=260837296 Narazie wyglada to tak, koles mi 850zl do raczki oferuje i odbior osobisty ( wiec na prowizje i wysylke nie strace) Sadzicie ze ile max takie karty na alledrogo wyciagaja:>? :blink: http://www.allegro.pl/item260762969_evga_8...sklep_wawa.html Tu wyciagnela 900... ps. jest ktos z Zabrza kto ma cos na PCI pozyczyc na pare dni:P? ps2. http://www.allegro.pl/item258910040_pci_vi...3_trio_64_.html takie cos wogole dzialac moze na nowych plytach? (Lamerskie pytanie ale nigdy nie uzywalem nic na PCI:P) Edytowane 28 Października 2007 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 ps. jest ktos z Zabrza kto ma cos na PCI pozyczyc na pare dni:P? LAnc, Wodnik... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Różnica między 8600GT/7900GS a 8800GT jest taka że na 2 pierwszych gramy w 1024 Medium, a na ostatniej 1280 High i pewnie 16AF pociągnie :wink:To chyba jak nie kręcisz tego 8600gt tak jest :wink: , 8600gt bez problemu podkręcasz o 50% i więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 To chyba jak nie kręcisz tego 8600gt tak jest :wink: , 8600gt bez problemu podkręcasz o 50% i więcej. OK ... whatever :wink: ... to już nie mój problem - sprzedałem niedawno 7900GS za 420pln i mam już kupioną przejściówkę na PCI-E za 40pln :) @HeatheN Ja testowałem jakieś ATI Mach 64 na obecnym configu i gryzł się z LCD. S3Trio nie chodził mi na Abicie NF2 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keniger Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Sprzedałem swojego GTX'a za 1300zł ale przez co musiałem przejść to nie powiem. Ludzie na Allegro to banda kretynów, naciągaczy i idiotów szukającym dziury w całym. Ostatecznie to mogłem sprzedać drożej ale nie chcę czekać do jutra. Uprzedzając pytania inteligentów o stratę pieniędzy to powiem że kartę kupiłem za 1400zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korkodyl Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Ja calkiem niedawno sprzedalem palita 8800gts 320Mb za 830zl... Ale z tego co wiem to puscic teraz za 800pln to sukces! :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monolith Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 jutro premiera. znaczy ze od jutra grafy bedzie mozna kupic w pl ? pytam bo z reguly jestesmy za murzynami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) Nie chce za bardzo marudzić, ale to top o GT wiec uważam, ze do porównań cenowych, wydajnościowych itp to ok, ale tu sie mały bazar robi... Nie wszystkich interesują ceny sprzedaży Waszych starych kart. Może jakiegoś topa sobie otwórzcie w dziale sprzedam. Temat popularny, można by rzec, ale tutaj raczej przeszkadza bo nijak ma się do GT. Tym bardziej problemy z allegro, ktore zawsze było, jakie było i takie już będzie. Nic nie zdziałasz a to co zrobileś, jest niezgodne i nie masz się czym chwalić. Edytowane 28 Października 2007 przez Jarek_135 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Hmm, no własnie ja tez musze opchnac swoja karte ale nie pytam sie publicznie na forum tylko aukcje wystawie i tyle. A co do recek to nie wiem, zazwyczaj o 15 znosza embargo albo jakos w poludnie wiec pewnie poczekamy sobie troche. A co do dostepnosci to tak, jutro bedize mozna kupic referencyjne modele. Pisali o tym wszem i wobec na roznych serwisach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monolith Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 no kupic bedzie mozna ale watpie zeby u nas :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Podobno ta karta wymaga zasilacza 450W , Czy mój HuntKey wystarczy do tej grafy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 da radę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Star Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 dziwne bo niby caly komp w roznyc htestach z GTkiem zabiera kolo 280 + W . To jedni pisza ze 400 W nie starczy a inni ze z palcem w odbycie da rade :| Czy ModeCom 400 ATX da rade ? czy trzeba miec wypasiona linie 12V jak dla GTS ?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) ten HuntKey ma dobrą wydajność prądową, co do modecoma to nie wiem, ale te pytania nadają się do działu "obudowy i zasilacze" Edytowane 28 Października 2007 przez ptys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 kazdy porzadny markowy 350w starczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 na hunktu 350w ciagalem to co w sigu tylko, ze zamiast 7900gt siedzial sobie 88gts a i ze sli z 7900gs w polaczeniu z D930 czy tez X1900XTX i D805 nie robily na nim wrazenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...