Skocz do zawartości
cavarr

Geforce 8800GT 256/512MB

Rekomendowane odpowiedzi

Wow. 700zł to lekka przesada. Po co ci 1GB pamieci na karcie ? Daj spokoj. Toz to rozboj w bialy dzien... Kup najtansza i zmien chlodzonko... Przynajmniej ja bym tak teraz zrobil jakbym mial jeszcze raz jakas 8800GT kupic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow. 700zł to lekka przesada. Po co ci 1GB pamieci na karcie ? Daj spokoj. Toz to rozboj w bialy dzien... Kup najtansza i zmien chlodzonko... Przynajmniej ja bym tak teraz zrobil jakbym mial jeszcze raz jakas 8800GT kupic :)

PS.: Od razu uprzedzam, że zależy mi na 1GB VRAM i w tej kwestji nie chcę podejmować dyskusji.

Ale jak już zacząłeś, to wiedz, że np. Oblivion w którego gram (silnie podrasowany graficznie) łyka ok 800MB VRAM :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test jest na vanilla Oblivionie (bez zadnych modow). Dorzuc sobie texture pack QTP3 (wazacy ok. 1.5GB), Unique Landscapes (znacznie urozmaicajace teren) i AEVWD (dzieki ktoremu wszelkie kapliczki, ruiny, jaskinie itp. widac w oddali, co powoduje ogromny wzrost ilosci obiektow na ekranie) i nagle sie okazuje, ze 512MB VRAM to minimum ;)

U mnie na Unique Landscapes i QTP3 Redimized Oblivion lyka 512MB w szczycie (1680x1050, AAx2, AFx16) - wiec jak widac karta jest na styk, a pewnie znajda sie lokacje, ktore wiecej pamieci zapchaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś miał może bliski kontakt z WinFast PX8800 GT ZL (Zalman)

http://www.leadtek.com/eng/3d_graphic/over...p;pronameid=401

Alternatywa dla Gigabyte.

Przeciw Gigabyte przemawia brak automatycznej regulacji obrotów. Skoro nVidia to umozliwia i referenty to mają to kiego ch... nie zastosowali tego na karcie.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiście wolałbym MSI Zilent. Dodatkowo oprócz (chyba) wydajnego chłodzenia GPU, ma radiatory na sekcji zasilania oraz mozliwość regulacji obrotów wiatraka -> ma trzy kable. cena ok 650zł + Colin Dirt w pudełku :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś miał może bliski kontakt z WinFast PX8800 GT ZL (Zalman)

http://www.leadtek.com/eng/3d_graphic/over...p;pronameid=401

Alternatywa dla Gigabyte.

Przeciw Gigabyte przemawia brak automatycznej regulacji obrotów. Skoro nVidia to umozliwia i referenty to mają to kiego ch... nie zastosowali tego na karcie.

Ja mam referenta inno3d tylko chłodzenie jest wind i nvidia mi nie umożliwia tego. Wtyczka jest 2pin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten leadtek z obrazka to ma 3 kabelki do wentyla, czarny, żółty, niebieski ....

Nie wiem, czy wszystkie referenty mają reg. obrotów - z tego wniosek, że nie.

ALE jeśli mam w tej samej cenie (+/- 20zł) możliwość wyboru, to wolę mieć niż nie mieć autoregulację.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś posiada Accelero X1 na 8800gt ? Podobno pasuje na tą kartę, a w FAQ jej nie wymieniono.

Radiatory na pamięciach i na sekcji mam w standardzie.

Ktoś wie jak z głośnością tego chłodzenia przy 2000rpm (max) ?

Teraz mam dylemat X1 czy Silencer

Sam nie wiem czy to dobre tempy na tym X1 2975687[/snapback]

A co maja kolory kabelkow do mozliwosci regulacji wentyla ? Chyba nie chcesz powiedziec, ze jak jest tylko czerwony i czarny, to nie mozna regulowac ;)

Chyba właśnie karty z 2pin nie da się regulować

Ktoś mi powie dlaczego w stresie mam ok 100stopni, listki radiatora są gorące, także ciepło odbiera.

Chłodzenie cały czas wyje na 100%, z powodu braku regulacji

Karta to http://www.gral.pl/preview/Inno3D/GeForce8...V2xDVIPCI-E_00/

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś posiada Accelero X1 na 8800gt ? Podobno pasuje na tą kartę, a w FAQ jej nie wymieniono.

Sam nie wiem czy to dobre tempy na tym X1 http://www.nvnews.net/reviews/inno3d_ichil...gt/page_7.shtml

Chyba właśnie karty z 2pin nie da się regulowac

Mozna mozna, przeciez na Palitach 7300GT i 7600GS tez sa czarny i czerwony, a nie bylo na nich zadnego problemu z ustawieniem sobie profili dla 2D np. 20%, a dla 3D 50%. Mozna bylo regulowac dowoli. Zolty kabel to poprostu odczyt obrotow wentylatora, a nie regulacja.

Co do tych 8800GT to w nich tez mozna regulowac, ale tylko poprzez wgranie biosu. Np. 8800GT Gigabyte z Zalmanem ma poprostu ustawione w Biosie 2D - 100% i 3D - 100%. Nie wiem czy mozna sobie ustawic osobno w 2D i 3D rozne wartosci, ale na bank mozna poprzez wgranie biosu zmniejszyc sobie predkosc dowolnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten leadtek z obrazka to ma 3 kabelki do wentyla, czarny, żółty, niebieski ....

Nie wiem, czy wszystkie referenty mają reg. obrotów - z tego wniosek, że nie.

ALE jeśli mam w tej samej cenie (+/- 20zł) możliwość wyboru, to wolę mieć niż nie mieć autoregulację.

Ten model Leadtek z Zalmanem V830 ma według recenzji regulację obrotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, też już nie wiem, co wybrać.

Napaliłem się na MSI 8800GT OC za ok. 550 zł, tę --> http://www.agito.pl/seria_8/msi_geforce_88...168.326212.html , ale niektórzy piszą, że może być niestabilna, więc nie wiem czy zaryzykować - chociaż może warto?

Potem spoglądałem w stronę Gigabyte: http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...t_PCI-E_TV.html , ale podobno nie ma regulacji obrotów, a nie chcę, żeby mi chodziło na 100% cały czas (chyba że nie jest zbytnio słyszalny ten Zalman?), a w dokupowanie czegoś nie mam zamiaru się bawić. :P

Co więc zostaje? Chciałbym, żeby karta:

- kosztowała 550 - 600 zł, więcej raczej nie,

- była w miarę cicha i nie grzała się przesadnie,

- najlepiej jakby była fabrycznie trochę podkręcona, ale ostatecznie mogę przeżyć bez. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśbie ta to gniot ;) miałem takie cos i sie nie nadawało zbytnio do niczego ;/. Ten gigabyt pod kazdym względem bije msi i nie ma tutaj nawet co się rozpisywać. Grając z 30 minut w crysisa szum jest znacznie większy niż na tym zalmanie. Po tescie fur juz po 30 sekundach mamy suszarę . Jeszcze jurek911 z tego forum taką miał i potwierdza moją opinię z tego co pamiętam, więcej nawet powiem chyba purepc tez miało ją na testach ale w wersji 256 mb i to samo napisali ze trzeba zejsc z taktów czyli z 660 i z 1900 ciut nizej i wtedy jest stabilna.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie o twojej opinii pisałem wcześniej. ;)

Tylko że, kurczę, testowali ją na egiełdzie i nic nie pisali o problemach, nawet rekomendację dostała, hmm...

A ten Gigabyte rev.2 jakie ma w końcu taktowania? Bo np. na stronie Siriusa podają standardowe, a ktoś tu pisał, że ma naprawdę wyższe?

Czyli Giguś nie ma automatycznej regulacji obrotów, zawsze leci na 100%, ale znowu nie jest to takie głośne, tak?

A jak z temperaturami w idle/stress?

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co maja kolory kabelkow do mozliwosci regulacji wentyla ? Chyba nie chcesz powiedziec, ze jak jest tylko czerwony i czarny, to nie mozna regulowac ;)

Nie, ponieważ nie widziałem karty na żywo, jedynie na obrazku to napisałem na jakiej podstawie wydaje mi się, że są 3 przewody :wink:

Ich kolory olać.

Z drugiej strony ilość przewodów też o niczym nie świadczy ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie o twojej opinii pisałem wcześniej. ;)

Tylko że, kurczę, testowali ją na egiełdzie i nic nie pisali o problemach, nawet rekomendację dostała, hmm...

A ten Gigabyte rev.2 jakie ma w końcu taktowania? Bo np. na stronie Siriusa podają standardowe, a ktoś tu pisał, że ma naprawdę wyższe?

Czyli Giguś nie ma automatycznej regulacji obrotów, zawsze leci na 100%, ale znowu nie jest to takie głośne, tak?

A jak z temperaturami w idle/stress?

Dzięki.

Jesli bym patrzył na egiełdę to w zimie bym w samych majtkach chodził.Redakcje często dostają , że tak powiem "selekty". Rekomendację dostał tez abit dark raider i co się okazało to wielu się przekonało na własnej skórze.

Co do taktowan gigabyta to jest 700/1700/920 - spokojnie po małych zabiegach można uzyskać znacznie więcej. Zalman daje radę na 1,2V na gpu 60 stopni nie przekracza w grach, w idle około 47. Głośny to on aż tak strasznie nie jest - mi nie przeszkadza .

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw Gigabyte był zjechany, teraz jest wychwalany. To, że fajnie się kręci - duża zasługa egzemplarza.

Jednak jak dla mnie ma tą wadę, że od razu trzeba ingerować w chłodzenie. A po co mam się w to bawić, jeśli jest w podobnej cenie WinFast PX8800 GT ZL z podobnych chłodzeniem ale z regulacją obrotów, MSI Zilent - też z regulacją automatyczną.

Nie wiem jak Galaxy z CM heatpipe.

Aktualnie tych modeli w cenie 590zł +/- 30 zł jest jak ...

Można wybrać pod siebie. Dla mnie ważniejsze jest ciche chłodzenie niż dodatkowe 20 MHz po o/c.

Dla innej osoby - odwrotnie.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można wybrać pod siebie. Dla mnie ważniejsze jest ciche chłodzenie niż dodatkowe 20 MHz po o/c.

No w sumie dla mnie to też jest ważniejsze, choć absolutnej ciszy być nie musi. ;) Trudno tak na odległość określić, ale np. jak ktoś by mi napisał przy jakich obrotach wiatraka na GTS 640 MB głośność jest podobna dotego Zalmana na Gigabyte, to już bym wiedział czy mi to nie będzie przeszkadzać. :)

OK, czyli ta rewizja 2, co nie robi problemów i jest to wersja Turbo Force, to każdy egzemplarz, który ma w nazwie Ultra Durable 2 i wygląda tak jak tu na zdjęciach: http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...t_PCI-E_TV.html (w skrócie: zamawiać to?)?

Pytam się, bo w specyfikacji tutaj i w innych sklepach są defaultowe taktowania, a jak już wolałbym wersję Turbo Force. A gdyby okazało się jak karta przyjedzie, że to wersja defaultowa, to trochę niciekawie by było. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw Gigabyte był zjechany, teraz jest wychwalany. To, że fajnie się kręci - duża zasługa egzemplarza.

Jednak jak dla mnie ma tą wadę, że od razu trzeba ingerować w chłodzenie. A po co mam się w to bawić, jeśli jest w podobnej cenie WinFast PX8800 GT ZL z podobnych chłodzeniem ale z regulacją obrotów, MSI Zilent - też z regulacją automatyczną.

Nie wiem jak Galaxy z CM heatpipe.

Aktualnie tych modeli w cenie 590zł +/- 30 zł jest jak ...

Dla innej osoby - odwrotnie.

No nie podobnej, bo Gigabyte kosztuje 559zl, a te dwie pozostale to raczej watpie, aby gdzies chodzily ponizej 600zl, chociaz moge sie mylic. Nie chce mi sie szukac. Co do ingerencji w chlodzenie, to jaka to interencja ? Przeciez go nie demontujesz. Albo wyciagasz kabelek i wpinasz w regulator, na 5V jest bardzo wydajna i w ogole go nie slychac. Poza tym, to jest druga opcja, Nibitorem wgrac bios z wpisanymi wartosciami np. 40% na wentyl i juz.

EDIT:

Tak, te karty z nowym Zalmanem sa chyba tylko w wersii Turbo Force. Jeszcze nie widzialem sklepu, ktory by dobre takty podal. Ma wysokie :) Podane wyzej.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bym patrzył na egiełdę to w zimie bym w samych majtkach chodził.Redakcje często dostają , że tak powiem "selekty". Rekomendację dostał tez abit dark raider i co się okazało to wielu się przekonało na własnej skórze.

Co do taktowan gigabyta to jest 700/1700/920 - spokojnie po małych zabiegach można uzyskać znacznie więcej. Zalman daje radę na 1,2V na gpu 60 stopni nie przekracza w grach, w idle około 47. Głośny to on aż tak strasznie nie jest - mi nie przeszkadza .

Chciałbym zauważyć, że kto jak kto, ale egielda nie dostaje praktycznie nigdy sprzętu od producentów - są to egzemplarze ze sklepowych półek (wypożyczane przez sklepy), takie jakie każdy może kupić - w zaden sposób nieselekcjonowane...

Co masz na myśli mówiąc o tym "co się okazało" z IP35?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie podobnej, bo Gigabyte kosztuje 559zl, a te dwie pozostale to raczej watpie, aby gdzies chodzily ponizej 600zl, chociaz moge sie mylic.

W Siriusie leadtek jest za 588 zł - zdrożał, był coś koło 575 zł.

MSI Zilent - faktycznie droższy - kosztuje jakieś 620 - 640 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wiem czy to dobre tempy na tym X1 http://www.nvnews.net/reviews/inno3d_ichil...gt/page_7.shtml

Chyba właśnie karty z 2pin nie da się regulować

Ktoś mi powie dlaczego w stresie mam ok 100stopni, listki radiatora są gorące, także ciepło odbiera.

Chłodzenie cały czas wyje na 100%, z powodu braku regulacji

Karta to http://www.gral.pl/preview/Inno3D/GeForce8...V2xDVIPCI-E_00/

ja posiadam accelerox1

karta winfast, 3 piny, regulacja automatyczna z biosu(przerobionego tak, ze DZIAłA NA 70% zamiast 30% i w stresie(tj po przekroczeniu temp 54stopni) przełacza sie na 100%)

co do accelero x1 by spasował niezbędne jest:

1. zdjęcie plastikowej obudowy.

2. coś z dziurką wielkosci do 0,5cm, metalowe, mobilne, stabilne :P

3. młotek

4. 10 min o ciut zręczności w młotku - chodzi o wybicie z metalowej płytki radiatora srubochwytów(czy jak to tam sie zwie, miejsca gdzie wkrecasz wkręty)

po wybiciu zakładasz, skrecasz i chodzi, a temperatury na ac silver 5 w stresie na 680mhz/1836 nie przekraczaja 62 stopnie na futerku...

jak ktos niepewny o co chodzi polecam art na fraz(albo in4.pl, nie pamietam)

od razu mówie - moja karta to nie demon podkrecania, max na niej to 693/1750 na codzien 680/1836 i memki na 1950(ale ich nie skrecalem wiecej)

jesli jeszcze zas o accelero chodzi...to na 100% jest nieslyszalny...wiatrak procka jest glosniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co wyczytałem w tym poście: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2972738 to na Gigabyte ktoś też musiał obniżać taktowanie, bo było niestabilnie. Czyli nie tylko z MSI takie numery - wygląda na to, że karty każdej firmy znajdą swoich przeciwników. ;/

Kurczę, brałbym tego Gigabyte, ale kwestia głośności mnie nurtuje jednak... a nie sprawdzę tego samemu, bo w mojej mieścinie takiej karty pewnie nie mają na stanie, znając życie.

OK, a sprawienie, żeby zamontować w Gigabyte regulację obrotów jakich działań krok po kroku wymaga?

Jak nie Gigabyte, to co? Może Palit super albo po dopłacie do 600 zł Palit Sonic?

edit: A może ten Leadtek: http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...2MB_DDR3_2.html ?

Edytowane przez Mike L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś w ogóle tego Leadteka ZL?

Ech, to dopłacić do Palita SuperSonic za 600 zł? http://www.ulubiony.pl/?action=StoProd&amp...mp;&u=10815 W innych sklepach trochę drożej, a nie wiem czy ten zaufany...

Oczywiście ma regulację obrotów?

edit: na innym forum ktoś pisze, że Pality produkowane od lutego nie mają regulacji obrotów. :/ To ja już nie wiem co brać do 600 zł. :|

edit 2: co będzie wydajniejsze: 650/900/1625 (Leadtek) czy 650/950/1500 (Palit)?

Edytowane przez Mike L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit 2: co będzie wydajniejsze: 650/900/1625 (Leadtek) czy 650/950/1500 (Palit)?

Nie chce się poczytać co :wink: ?Szybszy będzie Leadtek ,bo ma wyżej taktowane shadery(1625 to teoria dla jeleni -realnie jest 1620 ,a w Palicie 1512).50MHz różnicy na pamięciach(a więc "po całości" licząc 100) ma dużo mniejsze znaczenie w wydajności karty.Ciekawe ile razy jeszcze będziemy opisywać kolejność istotności w OC -shadery, core, pamięci?Ale i tak moja odpowiedź jest nieco chybiona :wink: .Tak żartem -napisałem co jest ,a nie co będzie(po OC dajmy na to) szybsze :wink: .Ale to już faktycznie żarcik.W tym zestawieniu co podałeś -Leadtek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Gigabyte Zalman (rev.B) na starcie masz 700 / 1728 / 1840 i takie samo chłodzenie jak ten Leadtek

2 wady rozwiązania:

1. kupując wysyłkowo / zamawiając, może okazać się, że siedzi zwykły zalman AlCu - przepychanki z wymianą.

2. brak automatycznej reg. obrotów w Gigabyte.

3. Czepiam się, ale nie znoszę, jak firma wyskakuje z mocno zmodyfikowanym produktem a nie raczą zaznaczyć tego w oznaczeniu modelu. Tutaj jest to na plus modyfikacja, ale gigabyte potrafi pod takim samym oznaczeniem puścić np. mocno odchudzoną płytę główną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi