Skocz do zawartości
cavarr

Geforce 8800GT 256/512MB

Rekomendowane odpowiedzi

Hm, znowu mam problemy z moja 8800GT firmy inno3d. Wczesniej w Quake Wars wina lezala po stronie pliku konfiguracyjnego (choć spadki w grze są, i to dosc mocne).

W Psychonauts prócz występujących sporadycznie freezów (juz podobnie mialem w Mass Effekcie, tyle ze w Psychonauts w wiekszym stopniu). Myślałem, że to moze wina podkreconego procesora (ale temp. w Psychonauts nie przekraczaly ponad 60 paru stopni [jedno jajo ponad 55, drugie z 63]), ale przy jednym "zamrożeniu" ekranu, nagle zrzucilo mnie do pulpitu i automatycznie zmniejszyło rozdzielczośc do albo 640x480 albo 800x600 (nie pamietam juz, ale raczej ta pierwsza opcja) i szarymi kolorami. Dopiero reset kompa przywrocil normalnie ustawienia. Temperatur karty graficznej nie sprawdzalem, ale wczesniej oscylowaly sie w stresie od ponad 60 do ponad 70 (ale niewiele ponad i to raczej w bardo duzym stresie, a Psychonauts nie nalezy do wmyagajacych mocno gier). Raz nawet mialem blue screena i praktycznie od razu reset komputera (nie zdazylem odczytać, o czym informuje).

Nie pisałbym, ale wczoraj grałem w demo Heroesa V (v.2.0 z polskiego wydania) i przy niektorych widokach (przy ustawieniu kamery na powiedzmy wieksza widocznosc) klatek lecialy jak glupie (nawet do 7 fpsów), mimo ze normalnie gra chodzi od 50 do 150 klatek w 1600x1200 max z AA. Przy obracaniu kamery oraz w roznych polozeniach kamery lecialy w dol (na 20 pare, ponizej 20 i do az 10). Postanowilem wylaczyć AA, bo moze przesadzilem z ustawieniami, ale Heroesy nie sa juz najnowsza gra, wiec to mnie zdziwilo, zreszta nie wygladalo to jak normalne zjawisko "niewyrobienia sprzętu". Zero roznicy, nadal mialiem dziwne spadki (animacja wtedy bardzo mocno rwie). Być może to wina dema, albo gra ma problemy z 8800. Nie wiem, testował ktoś moze gierke na tej karcie? Sterków uzywam 169.21.

Dobra, pewnie nie napisalbym i tak, gdyby nie to, że aktualnie przechodzę Max Payne'a i jestem w trzeciej częsci piatego rozdzialu i zauwazylem, ze w tym miejscu animacja "zacina" rownie mocno jak w heroesach. Bez przesady, MP jest gra stara jak swiat, ale zeby tak to chodzilo? Wcześniej dobrze chodzilo, choc zauwazylem w kilku miejscach miejscowe "rwanie" (ale to nawet na palcu jednej reki bym policzyl), a od tego rozdzialu dosc mocno, ze wrecz nie da sie grać (a tym bardziej strzelac).

Najlepiej żeby osoby, ktore mialy 8800GT tudzież maja i graly w te gry wypowiedzialy sie na ten temat. Albo po prostu dobrze by bylo, zeby ktos orientujacy sie w temacie wypowiedzial się, czy z moją kartą graficzną jest coś nie tak? Bo juz sam nie wiem... Miedzy innymi Mass Effekta przeszedlem bez wiekszych zgrzytów w zeszlym miesiacu (poza paroma freezami podczas gry), vegas 2 tez. W CoDa 4 gram na maksymalnych detalach bez AA po sieci i tez jakos nie mam takich problemów (tylko sporadycznie spadna klatki z 90 na 70 albo na moment na 50). W singlu zaś mialem spadki z AA w niektorych miejscach do ponizej 20 w 1280x1024 (w vegas i mass effekcie takze).

W sumie mógłbym włożyć stara karte i zobaczyć czy na niej też są takie problemy (no ale problem może też być akurat z seria 8xxx, w końcu taki Max Payne nie nalezy do nowosci). Czy jak na 6600GT nie wystepowalyby te problemy z plynnoscia, to znaczy, ze karta jest wadliwa?

Sprawdziłem Max payne'a w 800x600 na niskich detalach bez AA i też animacja szarpie, moze nie tak mocno jak w 1600x1200 max detale z AA (tu przy wybuchu w tym rozdziale spadlo do 3 klatek - i "rwanie za rwaniem" podczas strzelaniny, nie ze od razu spada do tych 3 klatek, tylko im bardziej rwie, tym bardziej spada).

Liczę na konkretną pomoc.

Dziękuję z góry za jakiekolwiek odpowiedzi.

PS Aha. Karta niekrecona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie moge sprawdzić jakie mam obecnie vGPU na inno3d 8800gt ? Problem w tym że chciałem podnieść napięcie w biosie do 1,1v , ale u mnie pola z Exact Mode są nie wypełnione (powinno być w extra 1,05v ale u mnie niema nic), w Vid Mode mam dla vid3 ustawione 1,1v . Ktoś zmieniał bios w inno3d wind ?

Aha i może ktoś mnie oświecić jakie mają być wartości shaderów ? Szukałem w temacie ale nie znalazłem

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierzesz miernik, i mierzysz w odpowiednich miejscach. Robisz trzy pomiary każdy gdzie indziej i widzisz czy zadziałało. Ja mam dosyć spory problem z moim 8800GT, mianowicie dzieje mi się coś takiego:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Występuje to po jakichś 20-30 sekundach jazdy, nie ważne czy mam kartę podkręconą czy nie, dzieje się to zawsze. Sterowniki zmieniałem i niestety nic z tego, dalej to samo. Dzieje się to tylko w Trackmanii Nations Forever, w Trackmanie Nations mogę grać godzinami i nic takiego nie ma... Nie mam pojęcie czemu tak się dzieje, brat mówił że ostatnio jak grał w Mass Effect to pokazało mu się coś podobnego ale nacisnął tylko ESC aby wejść do menu i się naprawiło. Poza tymi wyjątkami cała reszta chodzi normalnie: Crysis, UT3, Assasin's Creed, Orange Box, Supreme Commander, BF2. Temperatury są w normie, 45 w idle, 58 w stresie max. Jeśli ktoś wie o co chodzi to prosiłbym o pomoc.

Edytowane przez Tox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę robić nowego tematu o 8800gt więc piszę tutaj. Otóż niedawno, niecałe 2 tygodnie temu zakupiłem twintech geforce 8800GT na allegro za 332zł a więc cena super okazyjna jak na całkowicie nową 8800GT z fakturą vat i 24 miesięczną gwarancją w dodatku z wydajnym i niereferencyjnym chłodzeniem. Udało mi się wygrać aukcję sklepu internetowego sirius, który wyprzedawał nowiutkie 8800GT po super niskiej cenie. I pomyśleć, że cieszyłem się jak dziecko w lutym 2007 roku gdy kupowałem 7900gs za 600zł... Choć pierwotnie chciałem brać HD4850 to mimo wszystko zdecydowałem się na geforce'a bo mam chyba sentyment do kart nvidii, była tańsza a poza tym chciałbym w przyszłości, na nowej platformie i monitorze lcd 24" przeznaczyć 8800GT do liczenia fizyki a do renderowania obrazu kupić wydajną grafikę nvidii (mam nadzieję, że wezmą się do roboty i GT300 powtórzy sukces G80), ale to dopiero w przyszłym roku.

Wracając do sedna bo trochę za bardzo się rozpisałem od razu po zainstalowaniu karty w komputerze przystąpiłem do o/c. Uzyskałem 745 na rdzeniu 1786 na shaderach i 1130 na pamięciach a więc rezulatat podkręcania bardzo przyzwoity. Wynik w smarku 03, którym testowałem stabilność: 13926 (c2d e6600@3.6GHz) Podkręcałem oczywiście riva tunerem. Po zakończeniu eksperymentów z o/c sflaszowałem biosa z podkręconymi zegarami dla wygody. Niestety po sflaszowaniu biosa z wyżej podanymi wartościami zegary karty pozostały referencyjne. Pozostaje mi więc tylko riva tuner. Od razu dodam, że używałem nibitora 4.3 i nvflash 5.67. Czy wiecie jaka jest przyczyna tego, że karta nie chce pracować z ustawionymi w biosie zagarami?

Edytowane przez olafo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wgrałem wczoraj bios do 88gt z poluzowanymi timingami i napięciem 1.1V (oczywiście chłodzenie seryjne). Dzisiaj wgrałem już chyba 10 biosów, różnych producentów (nawet standardowy NVidii) i nic.

Czy karta mogła się uszkodzić przez pół minuty na zbyt wysokim napięciu? Co może być przyczyną?

Moja karta to nowszy zwykły Zotac (z ukośnym wyjściem SPDIF).

@olafo

Wyłącz wszystkie oc-opcje w Rivie i przeinstaluj stery, najlepiej DriverCleanerem.

Edytowane przez Vidi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wgrałem wczoraj bios do 88gt z poluzowanymi timingami i napięciem 1.1V (oczywiście chłodzenie seryjne). Dzisiaj wgrałem już chyba 10 biosów, różnych producentów (nawet standardowy NVidii) i nic.

Czy karta mogła się uszkodzić przez pół minuty na zbyt wysokim napięciu? Co może być przyczyną?

Moja karta to nowszy zwykły Zotac (z ukośnym wyjściem SPDIF).

@olafo

Wyłącz wszystkie oc-opcje w Rivie i przeinstaluj stery, najlepiej DriverCleanerem.

Wyłączyłem tylko opcje oc w rivie i pomogło! Teraz mam ustawione na sztywno zegary w biosie i nie muszę podkręcać przez windowsa, dzięki za radę. A co do napięcia 1.1V na 88gt to sam takowe ustawiłem w czasie podkręcania tej karty i o dziwo karta nie chciała stabilnie działać na sprawdzonych zegarach sprzed pobicia napięcia. Nie wiem jak to możliwe ale chyba na mojej grafice jest automatyczna regulacja napięcia i po prostu ustawianie go na sztywno zmniejsza potencjał o/c. Co więcej jak odczytałem oryginalny bios nibitorem to w polu vcore miałem puste miejsce a teoretycznie powinno być 1.05 czyli domyślne napięcie dla 88gt więc to raczej potwierdza moje przypuszczenia. Wracając do twojego problemu, tak minimalne podbicie napięcia na pewno nie mogło uszkodzić karty chociaż skoro wgrałeś oryginalny bios nvidii i nie pomogło..... Sam nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj zakupilem Accelero S1 rev.2 a oto wyniki :wink:(narazie tylko Atitool ale wkrotce sprawdze w gierkach - jakie sa najbardziej czule na OC i najbardziej w nich widac artefakty albo mozna zaliczyc zwieche?

post-114632-1220034375_thumb.jpg

Edytowane przez dr@bollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie call of duty 4 i ffow ładnie się wysypywał jak przesadziłem, swoja droga zrobiłem vgpu i OVP moda i karta śmiga 820/2052/900mhz przy 1.39v

no ja mam Galaxy i zworka przestawiona na 1.32v a ile w rzeczywistosci jest to nie wiem ;D

a co to jest FFOW? :huh:

Edytowane przez dr@bollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wnikliwym przeszukaniu sieci, znalazłem na jednym forum francuskim info na temat vmoda dla Twintecha 8800GT. Niestety nie bardzo rozumiem o co chodzi, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak zrobić tego vmoda?

http://translate.google.pl/translate?u=htt...pl&ie=UTF-8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p35. Patrzałem na testy to crossfire nie bardzo mi sie widzi.CZytałem recke sli 9800gtx (purepc) to widze ze daje rade;)Kurde nowy zasilacz+płyta i same grafy 2x9800gtx wychodza 1200zł.To chyba zrobie tak że kupie nowy zasilacz i 9800gx2 za 950zł.

Edytowane przez Makar06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze. Chcialem prosic o pomoc mam asusa 8800GT 512mb :

http://www.allegro.pl/item417543295_asus_8...sklep_wawa.html

ta wersje chciałbym wiedziec czy moge jakiegos nowego biosa zaladowac i na ile moge go podkrecic moze ktos ma i moze mi podpowiedziec to i owo bo przesiadlem sie z ati na nvidie

pomyłka

http://www.profnet24.pl/index.php?products...mp;prod_id=3651

ten model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze. Chcialem prosic o pomoc mam asusa 8800GT 512mb :

http://www.allegro.pl/item417543295_asus_8...sklep_wawa.html

ta wersje chciałbym wiedziec czy moge jakiegos nowego biosa zaladowac i na ile moge go podkrecic moze ktos ma i moze mi podpowiedziec to i owo bo przesiadlem sie z ati na nvidie

pomyłka

http://www.profnet24.pl/index.php?products...mp;prod_id=3651

ten model

a po co nowego biosa masz ładować bo nie rozumiem???

podkrecic mozesz o tyle o ile się da... nie ma reguły każda karta kreci sie inaczej...testuj i dojdz do maks stabilnych taktów po prostu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co nowego biosa masz ładować bo nie rozumiem???

podkrecic mozesz o tyle o ile się da... nie ma reguły każda karta kreci sie inaczej...testuj i dojdz do maks stabilnych taktów po prostu

ok dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi