Skocz do zawartości
cavarr

Geforce 8800GT 256/512MB

Rekomendowane odpowiedzi

75C to juz jakas przesłanka ze moze byc dla karty za duzo i byc niestabilna. Szczegolnie jesli ja podkrecasz. A jakie masz tam chlodzenie ? Standardowy Glaciator tylko ? Zadnego dodatkowego chlodzenia zasilania, pamieci ? Poza tym przecietny 8800gt w shaderach robi spokojnie 1800mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

75C to juz jakas przesłanka ze moze byc dla karty za duzo

Tyle a i więcej to potrafią mieć z "orginalnym" referencyjnym chłodzeniem. Taką temp. GPU raczej nie ma się co przejmować. Oczywiście im mniej tym lepiej, ale osobiście wolę skręcić trochę w dół wentyl, żeby było ciszej niż walczyć o temp. poniżej 75-80* przy max. obciążeniu. Inną kwestią jest chłodzenie zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

75C to juz jakas przesłanka ze moze byc dla karty za duzo i byc niestabilna. Szczegolnie jesli ja podkrecasz. A jakie masz tam chlodzenie ? Standardowy Glaciator tylko ? Zadnego dodatkowego chlodzenia zasilania, pamieci ? Poza tym przecietny 8800gt w shaderach robi spokojnie 1800mhz.

Standardowy Glaciator, zadnego chlodzenia pamieci... :( Z tego co wiem to 1700MHz moze i tak ale nie 1800 MHz.

Co do 75 C to moze przez kiepsko wentylowaną budę, niepodkręcona nie ma wcale wiele nizszych temperatur. Zresztą, wg Asusa Glaciator w stosunku do standardowego chlodzenia daje korzysc tylko do 7 C. W ogole zaluje ze kupilem to chlodzenie, moglem wziac Gigabyte'a z Zalmanem, ktory lepiej chlodzi i na dodatek mozna bez zadnych bios modow podniesc napiecie (w gamer hud).

EDIT: Jak patrze w necie to 75 C to nie jest duzo, a i wszyscy wychwalaja raczej to chlodzenie... moze mi sie po prostu kiepska sztuka trafila a TOPy maja podniesione napiecie moze juz fabrycznie.

I teraz pytanie - czy moge na tym chlodzeniu dac 1.1V czy moze lepiej najpierw kupic Accelero? Niedlugo kupuje Antec'a Three Hundred wiec tempy sie pewnie poprawaia (teraz mam nieszczesnego Tracera z jednym wentylem z tylu).

EDIT2: Co do O/C to ostateczne maks stabilne takty to 675/1675/2000

Edytowane przez FireWire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dasz nawiew na sekcję zasilania, np. wiatrak 120mm to już nie masz się o co bać, bo tutaj nie chodzi o temperaturę rdzenia, raczej o temperaturę sekcji zasilania która bez chłodzenia może dojść nawet do 90C... Swoją drogą to mamy podobne stabilne takty, ja mam max. 700\1725\2000 jeden MhZ więcej i każda gra się tnie, trochę denerwujące, ale cóż... Aktualnie mam ustawione 670\1700\2000 i jest bdb, Accelero+jakiś ciulaty 120mm Tracera i przy spoczynku 39-41, w stresie nigdy nie podchodzi powyżej 53C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tox o karcie jakiej firmy mówisz?? bo to OC strasznie słabe masz... ja od kwietnia jadę na 740/1860/2120 mimo że mam niby te padaczkowe pamieci i gra gitara.. karta Palit Sonic Super zero problemów na DEF chłodzeniu a tempy mam w idle 43 w stresie do 58 stopni..

Dołączona grafikaDołączona grafika

Edytowane przez IbanezRG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mówię o mojej padace od Inno3D, wcześniej już o niej pisałem. Nic raczej z nią już nie zrobię i z resztą jakoś nie czuje potrzeby... jeśli będę już zdesperowany to zrobię hard vmod'a albo wymienię ją na coś mocniejszego ale to już w przyszłości bo póki co mi wystarcza w zupełności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dzisiaj jestem posiadaczem karty Gigabyte TurboForce. Przeczytałem prawie cały temat (zaczynając od jakieś 120 strony ufff) i nie natrafiłem na jakiś sensowny sposób zmniejszenia prędkości wentyla (można zwariować, a maniakiem ciszy nie jestem)? Jedynie ktoś proponował podpięcie do gniazda na mobo, żeby było sterowanie z poziomu BIOS-a/mobo. Przyznaję bez bicia, że jeszcze tego nie próbowałem (komp zajęty, siedzę na lapie). Oczywiście regulacja z Rivy Tuner nie działa. Przy okazji: gdzieś w necie wyczytałem, że wersja Rev.1 dobrze nie wróży (pierwsza rewizja ponoć padała jak muchy) :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W topiku r4850 chłopaki walczą w nowym benczu może i my coś pokażemy na co staruszka 8800gt stać. Chyba nie mają szans :P.

Hmm u mnie tylko:

Dołączona grafika

Nie moge ustawic ani dx9 ani dx10 bo wywala blad:

Dołączona grafika

:damage_wall:

Edytowane przez Cmx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge ustawic ani dx9 ani dx10 bo wywala blad:

:damage_wall:

Przeinstaluj DirectX, konkretnie chodzi o wersję aktualizacyjną z sierpnia. U mnie pomogło.

Edit: u mnie właściwie taki sam wynik jak u Ciebie tyle, że Ty masz 4GHz, a ja 3. Jednak stare E4300 potrafi pokazać pazura :D

Dołączona grafika

Edytowane przez KuBaB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

I teraz zaczęły się schody, po podkręceniu karty do 760 na rdzeniu i 1890 shaderów (pamięci 1Ghz) po 5 minutach w COD4 miałem przeźroczystą szachownice na ekranie

Tutaj takie moje pytanie. Ta szachownica, to jest wysyp ROP`ów czy shaderów? Na podstawie tego zjawiska oraz zwisów ekranu ustawiałam delte w 7600GT. Ale teraz zapomniałam które zjawisko było od czego. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :) w czerwcu zakupilem mojego 8800 gt z Glaciatorem. Wzialem jednak wersje niepodkrecona, bo pomyslalem sobie ze powinno nie byc problemu z OC na poziomie takim jak w wersji TOP. Jednak gdy wzialem sie za testy i oc wyszlo mi ze maksymalne stabilne takty dla mojego 8800 gt to "tylko" 702/1675/2000, a wersja TOP ma jeszcze podniesione shadery do 1750 MHz. Podwyzszenie taktowania rdzenia czy shaderow o 25 MHz od razu skutkowalo artefaktami w tescie ATIToolem (podkrecalem Riva Tunerem). I teraz mam pytanie - czy warto podniesc napiecie karty do 1.1V ? I czy jest ryzyko ze karta padnie? Tempy GPU nie sa zbyt wysokie bo wynosza jakies 75 C podczas testu FurMarkiem i 60 C ATIToolem (po oc do wspomnianych wczesniej wartosci), ale zastanwiam sie o ile podniosa sie po podniesieniu napiecia...

Nie dowiesz się dopóki nie sprawdzisz.

1.1V to dość mało, ile jest w defie? 1,05V? :D 0,05V to może o 2 sotpnie ci wskoczy temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mojego Galaxy 8800GT mam puszczonego ledwo na 650/16xx/950 bo łapał freezy, ale nie wiem czy OC procka tego nie powodowało. Niestety dałem ciała i jak założyłem Accelero, to nie mam teraz dostępu do zworki, ale coś pokombinuje, bo to strasznie marny wynik. Myślałem o ~720/1850/2100. Może kwestia tego, ze nie dołączyłem drugiego zasilania do grafy - tylko jeden kabel, bo zasiłka nie ma więcej :sad: Obadam to z odkręconym procem i spróbuje jakoś dostać się do zworki.

Na razie to nie problem bo jeszcze siedzę na starym CRT 17' w 1024x768 więc styka, ale na nowym (mam nadzieje szybko) 22" w 1680x1050 będzie słabo, więc OC karty potrzebne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mojego Galaxy 8800GT mam puszczonego ledwo na 650/16xx/950 bo łapał freezy, ale nie wiem czy OC procka tego nie powodowało.

Bo nie przelozyles pewnie zworki.

Niestety dałem ciała i jak założyłem Accelero, to nie mam teraz dostępu do zworki, ale coś pokombinuje, bo to strasznie marny wynik.

Normalnie masz dostep. Odginasz tylko blaszki od S1.

Myślałem o ~720/1850/2100. Może kwestia tego, ze nie dołączyłem drugiego zasilania do grafy - tylko jeden kabel, bo zasiłka nie ma więcej :sad:

2gie zlacze zasilania z tego co ktos wczesniej sprawdzal nic nie zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mojego Galaxy 8800GT mam puszczonego ledwo na 650/16xx/950 bo łapał freezy, ale nie wiem czy OC procka tego nie powodowało. Niestety dałem ciała i jak założyłem Accelero, to nie mam teraz dostępu do zworki, ale coś pokombinuje, bo to strasznie marny wynik. Myślałem o ~720/1850/2100. Może kwestia tego, ze nie dołączyłem drugiego zasilania do grafy - tylko jeden kabel, bo zasiłka nie ma więcej :sad: Obadam to z odkręconym procem i spróbuje jakoś dostać się do zworki.

Na razie to nie problem bo jeszcze siedzę na starym CRT 17' w 1024x768 więc styka, ale na nowym (mam nadzieje szybko) 22" w 1680x1050 będzie słabo, więc OC karty potrzebne

Bez przełożenia zworki galaxy mają takie średniawe o/c. Żadnych blaszek s1 nie trzeba odginać, wystarczy od góry zagiąc zworkę (ma taki jakby uchwyt) i można spokojnie przełożyć.

Edytowane przez blasphemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, postanowilem podniesc napiecie do 1.1V wiec zrobilem wszystko wg instrukcji (wgrywalem biosa z dyskietki), wszystko poszlo ok, odpalilem kompa i postanowilem dla pewnosci odpalic ATI toola... wszystko prszestalo odpowiadac i po kilku sekundach pojawil sie niebieski ekran, po czym nastapil reset kompa... (to samo sie dzialo przy odpaleniu dowolnej gierki czy tez 3dmarka ale windows chodzil dobrze) o co moze chodzic? po ponownym wgraniu biosu z tej samej dyskietki to samo, po zrobieniu wszystkiego jeszcze raz i uzyciu innej dyskietki to samo... dodam, ze po modyfikacji i wlaczeniu windowsa uruchomil sie od razu tradycyjnie Smart Doctor i pokazywal temp 42 C czyli chyba dobrze. Wgralem oczywiscie stary bios, z czym nie bylo najmniejszych problemow. A moze daloby sie np. wgrac bios z wersji TOP?

Edytowane przez FireWire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, nie... :/ czyli jednak musze wymienic chlodzenie bo nie za bardzo mam jak tam zamontowac nawiew - accelero rozwiaze problem? bo znowu nie chce go kupowac jak nic nie da, tylko tempy obnizy...

EDIT: Ale siada w tym sensie ze cos z nia nie tak, czy po prostu za goraco jej?

EDIT2: na mvktech znalazlem biosa do 8800gt top... i teraz sie zastanawiam - daloby rade go wgrac? jak sie okazuje topy nie maja wcale podnisionego napiecia, roznice sa tylko w zakladce Adv. Info w NiBiTorze no i oczywiscie od razu podniesione takty (700/1750/1010)

post-162641-1223204399_thumb.jpg

Edytowane przez FireWire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za gorąco jest dla sekcji... Popatrz czy na pewno nie ma opcji postawienia przynajmniej wiatraka przy karcie czy gdzieś aby tylko na nią wiało, to już wiele pomaga... Zawieś wiatrak na dwóch nitkach, nie wiem, wymyśl coś :P/ Wtedy będziesz miał pewność że to przez chłodzenie sekcji lub też z innego powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pomoze wentyl 8 cm na bocznej sciance wiejacy na karte?

EDIT: dobra, sam popatrze co najlepiej, na razie w lapie potrzymam przy sekcji, jak pomoze to gdzies go tam zamontuje :) A jeszcze pytanko, czy da sie wgrac tego biosa z wersji podkreconej? (poprzedni post)

EDIT2: Nic nie dal wentyl, umieszczalem go w roznych miejscach i to samo... w gralem bios z topa ale tez niestabilnie, widocznie TOPy to selekty a ja akurat trafilem na takie g... :mur:

Edytowane przez FireWire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos moze ma jeszcze jakies pomysly jesli chodzi o to czemu moja karta nie dziala na 1.1V? Dalem wentyle na sekcję zasilania, duzo dal, bo karta jest jakies 5 C chlodniejsza w stresie, zawsze to cos. Mimo to ani nie wzroslo OC ani nie rozwiazal sie problem - karta nadal sie wylacza (na 1.1v) przy wlaczeniu 3dmarka, furmarka, atitoola czy dowolnej gierki... :( cos byc musi nie tak bo jak nie to moze moja karta jakas uszkodzona czy jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu ale ja dalej uparcie stawiam na sekcję :P. Ja mam radiatorki i nawiew, bez tego miałem podobnie jak ty, zwis na 1.1V po jakichś 5 sek. i jakiś błąd sterownika ekranu... Nie wiem, ja bym dalej pokombinował z chłodzeniem bo nie sądzę aby ten Asus był taki słaby.. Kolega ma też Asusa(nie TOP) i takie takty on robi spokojnie na stockowym napięciu, max na stocku u niego to bodaj 690\1750\1050, na 1.1V nie próbował bo boi się o sekcję, nie ma nawiewu a w budzie ma straszne piekiełko.. Wiesz, temperatura rdzenia nic Ci nie powie, sekcja na 1.1V bez nawiewu może mieć nawet ponad 80C tak więc niezbyt ciekawie się to prezentuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma domyslnie 1.22V, po przelozeniu 1.32v. Galaxy pracuje na wyzszym domyslnym napięciu. Wałkowane srylion razy.

Było, ale dla Galaxy CM choć możnabyło załozyć, że w przypadku dwuslotowej bedzie podobnie.

Taki off topic: jak miałem poprzednią grafe Gibagyte 8800GT Ultra Durable 2, to fabrycznie GB ustawiał 700/1800/1940 przy Vcore 1.1. Grafa latała do ~720 przy Vcore 1.15V więc Galaxy to przy tym porażka.

Inna sprawa, że u mnie grafa waliła błedami i sypała system. Teraz jest u kumpla i tam chodzi OK, a ja mam jego Galaxy.

Jak ktoś pisał wykrzywiłem finy w Accelero i teraz z Vcore na 1.32V lece na 720/1780/2000 i testuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi