Skocz do zawartości
cavarr

Geforce 8800GT 256/512MB

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze, ja jednak bym chyba poczekał. Może cud z bitshopa Ci wpadnie, to będziesz farciarzem nad farciarzami (o ile nie zaspiewa ci, ze przykro mi ale dostalismy w wyższej cenie i możemy sprzedac ale np za 930..).

A jak Ci zrobią w bambuko (czyt: brak dostaw lub za drogo), to kupisz na Allegro za ok 930-950 i finito.

Poczekaj.

PS - ciekawe. Juz druga osoba dzis pisze, ze nie moze odczytac temp. Oby nie bylo teraz serii z powalonymi czujnikami temp. :D

kupielem juz gigabyte piernicze czekanie:) Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie na swoim paliciaku zrobilem bios moda ale uwaga na referencyhnym chlodzeniu ;) , wentym mam ustawiony na 52 procent , stabilnie karta smiga 745@1805@2006 temperarura i stabilnosc sprawdzana ati toolem po poltorej godzinie wygrzewania zadnych artow nie zuwazylem a temperatura karty to 81 stopni , przed modem karta max robila 700@1750@2006 czyli jakis wzrost jest ja jestem zadowolony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupielm jzu gigabyte piernicze czekanie:)

No trudno sie powstrzymać... wiem coś o tym :lol:

Chłodzenie też od razu zmieniasz, czy po testach?

Jeśli jeszcze nie slyszales jej na żywo, to wkrótce czekają Cie ciekawe doznania powyżej 40% fan :D

a jak będziesz testował OC, to poczujesz sound-waves of 80% rpm :lol:

@ Miczq

ja nie wyczytałem jeszcze nigdzie...

Edytowane przez dia8el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trudno sie powstrzymać... wiem coś o tym :lol:

Chłodzenie też od razu zmieniasz, czy po testach?

Jeśli jeszcze nie slyszales jej na żywo, to wkrótce czekają Cie ciekawe doznania powyżej 40% fan :D

a jak będziesz testował OC, to poczujesz sound-waves of 80% rpm :lol:

@ Miczq

ja nie wyczytałem jeszcze nigdzie...

Nie cierpie na manie cichosci, jak bede chial cisze to WC zloze ( w planach) narazie mam kilka wyjcow;P

Poza tym 8800gts320 na 80% mi latal jakos zylem:)

Ale najpierw niech otrzymam dobra karte:P

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie cierpie na manie cichosci, jak bede chial cisze to WC zloze ( w planach) narazie mam kilka wyjcow;P

Pozatym 8800gts320 na 80% mi latal jakos zylem:)

Ale najpierw niech otrzymam dobra karte:P

To się nazywa zdroworozsądkowy punkt widzenia :wink:

I słusznie.

Życzę dobrej sztuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://pclab.pl/art30379.html

Jak widac różnica pomiędzy 8800GT a GTS G92 jest niewielka, więc ci którzy kupili 88GT nie powinni być zawiedzeni ;)

Ludki na allegro chcą za nią 1350-1450, buehehehehe

Edytowane przez dr@jw3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

Proszę o pomoc.

Jestem właścicielem pc z podpisu i nagle pół godziny temu wystąpił błąd którego nie odkręcają ani reinstalacje windy ani sterowników.

Otórz ok. godziny 19 wyłączyłem w pełni sprawny komputer. dwie godziny potem właczyłem go i po logo winxp monitor się wyłącza jakby karta nie dawała sygnału. próbowałem wszystkiego, począwszy od trybu awaryjnego a skonczywszzy na 2 reinstalacjach windowsa. W trybie awaryjnym oraz trybie normalnym jednak bez zainstalowanych sterowników nvidi wszystko działa elegancko. karta odpala się w rozdzielczości full hd jednak jeśli próbuję zainstalować jakiekolwiek sterowniki nvidi to juz podczas polowy instalacji kiedy sprzęt jest rejestowany (charakterystyczne dwukrotne wyłączenie się i szybkie włączenie monitora) następuje wyłączenie się monitora.

Próbowałem sterowniki 169.02 oraz najnowsze 169.21. na wersji niższej pracowałem miesiąc bez żadnych kłopotów. dodam że karta jak również procesor nie są podkręcone a w sigu mam tylko napisane osiągi i możliwości jakie przeprowadziłem na początku zestawu. Wszystko śmigało pięknie sprawnie aż do dziś kiedy po zwykłym włączenie pieca, karta nie chce pracować w tym samym momencie co sterowniki.

Podsumowanie:

+karta działa

+sterowniki są dobre (testowane na paru wersjach)

+kombinacje z przepięciem do innego slota pamięci, karty itp zrobione - skutek wiadomy

-jak długo siedze w komputerach z takim czymś się jeszcze nie spotkałem

-wina karty ? wątpie i to na 99%.

Co o tym sądzicie ? Problem, przyznam wyjątkowy i pierwszy od parunastu lat z jakim nie potrafię sobie po prostu poradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz małe zapętlenie sytuacji. Postanowiłem na czas instalacji sterowników odłączyć fizycznie monitor. O dziwo ... wszystko piknie się zainstalowało i śmiga jak powinna.....

Dla mnie ta sprawa ociera sie o Archiwum X

Dla formalności postanowie przeinstalować jeszcze raz system i upewnić się czy tylko przejściowo coś zgrzytało czy też peirwszy raz w historii komputerów monitor może zakłucać prace układu graficznego :-) (co jest dla mnie mniej wiecej tak egzotyczne jak emigracja mrówek sycylijskich na południe francji)

update 2#: Postanowiłem usunać i przeinstalować sterowniki i o dziwo teraz wszystko przeszło bez najmniejszego problemu. Jedyną odmiennością jest teraz to iż zaraz po instalacji ekran przywracany jest do rozdzielczości 800x600 bez patrzena na to jaka była przed instalacją (potem po zmienieniu ręcznym do natywnej 1280 wszystkie ustawienia działają bez zarzutu i z pełnym zapamiętaniem - jak zdrowy w 100% podsystem graficzny). Nigdy takiego czeghoś nie miałem ale nie potrafię w tej chwili całkowicie określić problemu bo jest on dla mnie na prawdę egzotyczny jak z pewnością dla większości z was. Już późna pora dlatego z rana wezmę się za reinstalację windowsa celem sprawdzenia jak się hardware spisuje.

Moja teoria wygląda następująco i bardzo proszę o komentarze czy jest coś takiego możliwe:

Karta podczas odświeżania swoich układów podczas intalacji sterowników tworzyła konflikt bądź to przerwaniowy bądź innej natury przez co podczas pracy z nowym środowiskiem driverowskim nie potrafiła nawiązać prawidłowego połączenia z ekranem co objawiało się brakiem odbioru jakiegokolwiek sygnału bądź tak innego że elektronika monitora nie potrafiła go rozpoznać i wysyłała komunikat "No signal input".

Po instalacji sterowników karty bez podpiętego monitora wxzystko przebiegało bez problemów i karta prawidłowo zsynchronizowała się ze sterownikami i postanowiła zawiesić broń i działać normalnie.

Dopiero jutro a w sumie już dziś za parę godzin jak postawie nowy system będę weryfikował moją teorię ponieważ samym przeinstalowaniem sterowników nie można sie sugerować jednakże jeśli za pierwszym razem nic nie działa po instalacji a dosłownie chwilę potem wszystko funkcjonuje na medal po takim samym procesie instalacyjnym to musi to być albo bardzo dziwne albo wręcz zakrawać o fantastykę.

Proszę o obszerne komentarze bo z pewnością jest to ciekawe zagadnienie które postaram się rozebrać na czynniki. Takie małe zboczenie zawodowe ponieważ bez dogłebnego poznania jakiejś bardzo dziwnej rzeczy nie będę potrafił zasnąć :-)

Gorąco pozdrawiam i zapraszam do komentarzy.

Edytowane przez Amith

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Gorąco pozdrawiam i zapraszam do komentarzy.

Aleś się rozpisał :D

Komentarz (dobra rada) ode mnie: zmień siga... :lol:

http://pclab.pl/art30379.html

Jak widac różnica pomiędzy 8800GT a GTS G92 jest niewielka, więc ci którzy kupili 88GT nie powinni być zawiedzeni ;)

Ludki na allegro chcą za nią 1350-1450, buehehehehe

Cena na Allegro jak zwykle śmieszna.

Wyniki nowego GTS nie są dla mnie w ŻADNYM stopniu porażające. Tego się spodziewałem. Byłoby już masochizmem nagle się teraz podniecać i zmieniać sprawdzoną GT na nowego GTS dla tych kilku dod. potoków... mhzów...

Jedynie chłodzenie widzę lepsze, a różnica w wynikach nie jest adekwatna do różnicy w cenie 88GT vs GTS.

Ten test jest w ogóle trochę dziwny, bo np

3dsmark06

wynik kręconego nowego GTS:__ 12136 takty: 740 / 1800 / 2070

wynik kręconego Palita GT:_____ 12386 takty: 750 / 1850 / 2006

:blink: czy ten GTS nie powinien mieć znacnie lepszego wyniku?

W grach typu Crysis to samo: różnica między kręconym GTS, a słabo kręconym GT w granicach błędu pomiarowego... :lol:

Na stronie 7 testu podkręcania GTS'ów:

"Z powodu dość słabych wyników nie zamieszczamy już testów wydajności po podkręceniu. Wystarczy powiedzieć, że osiągi kart wzrosły zeledwie o 2-5%." :blink:

Warto też dodać, że nowe GTS biorą w zestawie ponad 10W więcej prądu od zestawu z GT (za PCLab, test s.9)

A ponadto, nawet jak się okaże, że przewaga nowego GTS jest większa (co raczej jest oczywiste), to i tak mója długo wyczekiwana 88GT i tak jest dla mnie teraz najlepszą GPU jaką w życiu miałem w swojej budzie i z dumą przejadę sie na niej do nowej rodziny NV w przyszłym roku :D

Edytowane przez dia8el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłoby już masochizmem nagle się teraz podniecać i zmieniać sprawdzoną GT na nowego GTS dla tych kilku dod. potoków... mhzów...

Jedynie chłodzenie widzę lepsze, a różnica w wynikach nie jest adekwatna do różnicy w cenie 88GT vs GTS.

:blink: powiadasz że dodanie 100-200zl to duży wydatek :lol2: :lol2: :lol2: , a ja tu widziałem ludzi co kupowali GT po 1200zł a w tej cenie jest teraz GTS :D

Edytowane przez Hans15336

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: powiadasz że dodanie 100-200zl to duży wydatek :lol2: :lol2: :lol2: , a ja tu widziałem ludzi co kupowali GT po 1200zł a w tej cenie jest teraz GTS :D

Masz rację. Jeśli ktoś dał (da) 1200 za GT, to przepłacił bardzo słono.

Jednak kupując nawet za 1100 GT (co jest oczywiście ceną ABSURDALNĄ w stos. do zapowiadanej przed premierą), to różnica w wydajności w stos. do GTS, będzie dla zwykłego śmiertelnika niezauważalna. To ile osób jeszcze będzie zmuszonych do wydania ponad 1-1.3k za 88GT/GTS będzie niestety znów/nadal zależało od podaży........

Edytowane przez dia8el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nvision :

Modyfikacja GeForce 8800 GT do GTS?

Jak już wspomnieliśmy, karty GeForce 8800 GT i GeForce 8800 GTS nie różnią się prawie w ogóle (poza dodatkowymi elementami zasilania). Powstaje więc pytanie - czy nie ma możliwości modyfikacji karty GeForce 8800 GT tak, aby odblokować dodatkowe potoki. Oczywiście, w teorii praktycznie nic nie stoi na przeszkodzie. Ta sama budowa i elementy (w tym i pamięci) zapowiadają taką możliwość.

Jeżeli przyjrzymy się dokładnie chipsetom, okaże się, że nawet rezystory przy GPU wlutowane są w dokładnie te same miejsca. Może więc prostym sposobem na modyfikacje będzie podmiana BIOS-u? Teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie - w praktyce nigdy nic nie wiadomo, a NVIDIA raczej na pewno postarała się to zablokować.

Mając jednak obie karty w redakcji postanowiliśmy to sprawdzić. Przy wgrywaniu BIOS-u z GeForce 8800 GTS do GeForce 8800 GT należy dodać opcje pomijania wszystkich ID (w tym Board ID). W DOS-owej wersji programy do flashowania są to opcje /4 /5 i /6.

Jaki efekt? Po przeflashowaniu karta uruchomiła się (co spowodowało u nas szybsze bicie serca). Niestety, próba instalacji sterowników nie powiodła się - karta nie została w ogóle wykryta. RivaTuner wskazywał także nadal 112 jednostek SP.

Niemniej jednak droga nadal jest otwarta i jesteśmy niemal pewni, że w przeciągu kolejnych tygodni przepis na modyfikację pojawi się. To niebywała okazja i nie chce się nam wierzyć, że overclockerzy z niej nie skorzystają. Liczymy również, że twórcom RivaTunera pomoże w tej sprawie. Pozostaje więc albo nadal szukać sposobu, albo czekać na efekty pracy innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używałęm RivaTunera i NvTemploggera. Riva pokazuje temperature 0 stopni(zegary pokazuje ok) A NvTemplogger tylko ekran startowy i nic wiecej. Sprawdze pozostale 2:)

ATiTool nic nie widzi:( zaegary karty pokazuje na zero temperatury nic(wersja 0.27). Nowszej nie widzialem.

W Everescie nie widze nigdzie temperatury karty. Jedyny wskaznik temperatury którego nie rozumiem to Aux. Może ktoś mi powie co za temperaturkę on wskazuje:)

Sorki za ciągłe zawracanie gitary ale podobno od tego jest forum;)

Edytowane przez carbov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mod olowkowy na memki wogole Wam cos dal,bo 20Mhz wiecej to chyba jakas padaka?Robil ktos?Jakie macie vmem po modzie??

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nvision :

No nie - to już byłby dla mnie kosmos, gdyby to się udało :D

Czy to możliwe, aby panowie z NV nie zablokowali permanentnie takiej modyfikacji?

Jeśli to się uda, to będzie to kolejna "karta historyczna" NVidii

:rolleyes:

@ 71proste

nie słyszałem jeszcze o pencil mod na 88GT

Edytowane przez dia8el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakos w to watpie, Nv musialaby zrobic to celowo zeby nie zablokowac takiej mozliwosci :>

Jak już pisałem: musieliby zechcieć przez to przejść do historii z tą kartą... choć i bez tego to dawno żadna karta tak nie namieszała na rynku;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to slabo szukales... bo juz od dawna jest :).

nie no juz znalazlem,napisalem pare postow wyzej,czy u was ten mod tez dal marny przyrost,mowa o modzie olowkowym na pamieci,bo o gpu pencil mod nie slyszalem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no juz znalazlem,napisalem pare postow wyzej,czy u was ten mod tez dal marny przyrost,mowa o modzie olowkowym na pamieci,bo o gpu pencil mod nie slyszalem :)

O takim tez albowiem conieco... ale do tego musialbys miec "bardzo specyficzny olowek" albo nakredkowac sie jakims b7 duzoooooooo..... tak samo jak zrobilem sobie pencil moda do 8800gts 320mb... zeby podniesc napiecie o 0,01v musialem sie juz niezle naprodukowac :P

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 320 nie mialem problemu-szkoda,ze dysk sie zjeb...i wyniki poszly do ziemi a karte musialem oddac.Hmm,czy bylbys laskawy pokazac gdzie mam zamazac na 88gt??zeby podniesc na gpu?

ile Ci dal mod na memki i jakie masz wartosci napiec?

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od ręki BOX XFX 8800GT 512MB 1950MHz DDRIII wys24

:lol: :lol2:

OMFG ten koleś to chyba się na głowy z .... pozamieniał!

nie zgadniecie ceny, zanim zobaczycie ten link!

hahahah

i jak jeszcze nie spadłeś z krzesła, to zacytuje ich info:

"Kim jesteśmy?

Firma Gigamike działa na rynku od 1999 roku. Od początku jej istnienia naszym celem było i jest zadowolenie najbardziej wymagającego klienta. Nasza solidność i szybkość działania w połączeniu z atrakcyjną ofertą cenową sprawiają, że świadczymy usługi na najwyższym poziomie."

:lol2: :lol: :mur:

brak słów!

Edytowane przez dia8el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ich na to stac albo sa gupi? Co was tak to interesuje, kazdemu zagladacie w kieszen? Moze sie w ministerstwie finansow zaciagnijcie na staz albo do urzedu celnego ? I co 10 postow ktos wkleja oferte i ja komentuje - caly topic juz wie z ile sie oplaca wiec litosci ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi