Skocz do zawartości
paczka01

Co Lepiej Do Oc C2d 6320 Czy 6550 ?

Rekomendowane odpowiedzi

temat trochę mylący... jak chcesz tylko podkręcić by mieć darmową wydajność to bierz chyba e21x0 bo w aplikacjach różnicy raczej nie odczujesz, jeśli chcesz bawić się pi i tym podobne to lepiej brać takiego co ma dużo cache. takie moje skromne zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bez powodów wymyślono e6xxx :wink:

Ja bym się nie pchał w tamto coś, choć by warto dla kaszy dołożyć.

Hmm cache cos tam da, ale czy jest warto tyle doplacac? Oczywiscie jesli ktos potrzebuje maksymalnej wydajnosci to sie przyda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, moze nie sprecyzowalem do czego PC na prawde bedzie.

Nie jestem graczem i nie scigam sie w SPI - kiedys tak , aktualnie wyroslem :)

PC bedzie sluzyl do wszelakich mediów - mp3, filmy (HD, divx) net + maszyny virtualne - coś tam sie bawie w małe AD + exch

Poza tym, chce żeby była to cicha maszyna, Ultra-120 na procka trafi na pewno - chyba , że polecacie coś co przy nie większym hałasie jak Ultra + fender albo i bez niego (da rade?) schłodzi CPU i nie będzie to woda (też już przerobiłem kiedyś)

Starał się będę wycisnąć ile się da na standardowym napięciu, a najlepiej jeszcze troche je obniżyć jeśli się da (pamiętem czasy bartona mobile, na obniżonym napięciu + 400Mhz :))

Wszystko po to żeby jak najbardziej ograniczyć wydzielanie ciepła a przy tym zaskać na wydajności - i tak podejrzewam, że będzie ok, ale jestem wybredny :)

Więc pomyślałem, że 4 MB L2 i VT pozwolą mi uzyskać podobną wydajność na niższym zegarze procesora jak seria 2XXX i większych taktach i V...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E6320 powinien mieć ,,później,, FSB Walla ;] W dodatku z tego co widze na E6550 ciężko 3ghz zrobić :-|

Mojego braciszka lata 3.6ghz 1.5v ;p xDD

nie bez powodów wymyślono e6xxx :wink:

Ja bym się nie pchał w tamto coś, choć by warto dla kaszy dołożyć.

Oj chlopie po co macisz taka slaba wiedza..? 4mb cache pomagaja w aplikacjach lepiej, 4-5klatek w grach moze, kilka sekund kompresja przyspiesza.. oplaca sie dokladac 400zl zeby zamiast minute pakowac film 55 sekund? Chyba trzeba miec nierowno pod sufitem.. albo miec duzo kasy do wydania jak moj brat ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi