el_kolo Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Przeglądając allegro w celu znalezienia sobie laptopa natrafiłem na coś takiego. http://allegro.pl/item248951544_dell_preci..._jak_nowy_.html Powiem, że bardzo mnie zaintrygował ten laptop, gdyż normalnie jest o wiele droższy (pewnie za sprawą karty graficznej Quadro FX 350M) Ogólnie chodzi mi o to, czy ktoś może mi powiedzieć co to zanaczy "fabrycznie odnawiany"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Ogólnie chodzi mi o to, czy ktoś może mi powiedzieć co to zanaczy "fabrycznie odnawiany"?Jest to bardzo popularny zabieg w USA, innaczej refurbished. Najczęściej sprzęt pochodzi ze zwrotów. W Stanach jest zagwarantowane prawnie iż w ciągu pewnego czasu możesz oddać sprzęt do sklepu jeśli ci nie odpowiada (od niedawna podobnie jest u nas w niektórych sklepach, lecz na mniejszy okres czasu). Może to również być sprzęt zwrócony z powodu wad/uszkodzeń fabrycznych. Sprzęt taki jest odsyłany ze sklepu do producenta. Producent wymienia uszkodzoną cześć, pakuje go później w nowe opakowanie z zaznaczeniem refurbished najczęściej wraz nowym wyposażeniem (w przypadku lapka być może płyty, instrukcje, itp.). W przypadku lapka jeśli był on zarysowany możliwa jest przełożenie podzespołów w nowy kadłubek (przypuszczam, że nieczęsto). Najbardziej "fabryczne odnawianie" jest popularne dla odtwarzaczy mp3 (np. iRiver) - sprawdzają w fabryce czy jest ok, dorzucają nowe wyposażenie i pakują w opakowanie z zaznaczeniem refurbished - swego czasu było ich mnóstwo na Allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monolith Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Benq w swych napedach stosuje podobna zagrywke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F@nder Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Czasem w tej kategorii bywaja też DIA - Died In Action - w USA i krajach starej UE jest tak że jak laptop przy kliencie sie zawiesi przy pierwszym uruchomieniu to jest zwracany do producenta i ten go odnawia i poprawia ewentualne błędy. Z powrotem wraca na rynek po taniości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...