Skocz do zawartości
Kejter

Włączanie Komputera Bez Obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam płytę główną Soltek SL-85MIV3-L i chciałbym podłączyć go ale wydaję mi się że kable które posiadam od starej obudowy nie pasują do tej płyty

Poniżej fotki wejść na płycie główej

http://img54.imageshack.us/img54/7328/zdjcia0035gz0.jpg

http://img158.imageshack.us/img158/2051/zdjcia0034nf9.jpg

Napisy od lewej : SPEAK, RST_SW, POWER_LED, SVS_LED

oraz fotki moich kabli

http://img165.imageshack.us/img165/8404/zdjcia0036zx9.jpg

Napisy od lewej : POWER SW, HDD LED, RESET SW, POWER LED i czerwono czarny kabel nie podpisany (SPEAKER)

I Teraz pytanko czy da się podłączyć tą płytę na tych kablach czy też bez a jeżeli bez to jak dokładnie to zrobić, wiem że coś trzeba zewrzeć tylko czy mam to zwierać na górze płyty (tak jak robiłem zdjęcie) czy na dole płyty.

ps. Czytałem dużo na ten temat na tym i paru forach jednak nigdzie dokładnie nie jest napisane jak to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

by włączyć kompa musisz zewrzeć 2 piny podpisane jako power sw, pwr_sw czy coś w tym stylu (luknij w instrukcję które to) i nie ma znaczenia jakimi kablami to zrobisz

problem w tym że nie mam instrukcji, na mojej płycie napisane jest tylko power_led i jest tam parę takich pinów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. A czy plastiki pinów sa kolorowe

Czy wiesz chociaż jakiego producenta jest płyta, jeżeli tak to znajdź inny model tej płyty i porównaj piny z ta co masz, rozmieszczenie pinów powinno być takie same,

Zwróć uwagę na power led w obu przypadkach, myślę że sobie poradzisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W załączniku masz pinout.

Kabelek POWER SW podłącz pod piny PWR- biegunowość obojętna- jak wetkniesz będzie dobrze.

BTW- co to się dzieje z "wczorajszymi" mobasowymi beściakami??? Najpierw rozkraczył się EPOX, teraz SOLTEK (brak strony www). Do dooopy tak się wypiąć na byłych klientów- mogli chociaż download zostawić... Nieładnie!

post-7513-1191440529_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpaliłem, tylko problem teraz z biosem :) nie włącza się.

Płyta Soltek SL-85MIV3-L + P4 Celeron 1700

Karta GF FX 5200 64MB TV-OUT

RAM 256 DDR SDRAM

Dysk Maxtor 4gb

Zasilacz Feel 300watt

Czytałem zmianie zworek resecie biosu, wyciągnięciu bateryjki ale nic nie pomaga, zmieniałem ramy itp... Sprzęt jest jak najbardziej sprawny karta grafiki chodzi na innym komputerze także nie wiem co może być przyczyną.

Części mają przyjemność razem pracować pierwszy raz. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Bios nie włącza się"- znaczy co? Wiatraki kręcą, dysk startuje a na monitorze ciemno?

Luźne pomysły:

Podłączyłeś dodatkową wtyczkę 12v do płyty (feel ma taką wtyczkę?)?

Wyciągnij grafę z AGP i podłącz monitor pod zintegrowańca.

Przekładaj pamięć do innych gniazd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem to i niestety wszystkie części są sprawne i nic nie pomaga. Ogólnie uruchamiając pierwszy raz komputer monitor się zapalił i był biały nie pokazywało się nic. Teraz monitor w ogóle nie zapala się.

Natomiast jak podłączam proca + wiatrak, kartę graficzną, i ramy komp chodzi, aczkolwiek monitor nie daje znaku życia.

Gdy podłączałem monitor na zintegrowanej karcie też to samo.

Ram przekładałem już parę razy.

Jak przekładam zworkę od resetu BIOSu na pin 2 i 3 komputer nie startuje w ogóle, zaś gdy wkładam z powrotem na 1 i 2 działa. Wyciągnąłem też baterie od biosu na 15 min oczywiście nie zdało się to na nic. Nie mam już więcej pomysłów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi