evocati Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Witam. Otoz potrzebuje rady jaka ksiazke kupic dla lepszego zapoznania sie z stanowiskiem administratora serwera, jaka polecacie ? Wiem za taka ksiazka da mi tylko ogolny zarys poniewaz trzeba byc na biezaco z nowinkami itp. Na helionie nie ma ksiazek o takiej tematyce, na allegro tez niezbyt. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Administratorem jakiego serwera? Nie ma prostych odpowiedzi ani jednej książki która zapewniła by odpowiednią wiedzę. Administrator serwerów unixowych musi mieć wiedzę na temat protokołów sieciowych z TCP/IP na czele. Musi znać system operacyjny na którym serwer działa (Linux, *BSD, Solaris i kilka innych istniejących i wykorzystywanych Unixów). W przypadku Linuxa przydatna jest znajomość mechanizmów specyficznych dla danej dystrybucji. Idąc dalej w zależności od platformy: iptables/ipfw/ipf/pf I wszystkie usługi serwerowe: od serwerów httpd (apache, ngnix, lighttpd) poprzez "dodatki" do nich: php, ror, tomcat serwery baz danych (mySQL, PostreSQL, Oracle) serwery poczty (zarówno MTA jak i serwery POP3/IMAP) serwery DNS (Bind, tinydns) serwery plików (Samba, Mars) i wiele innych. Trudno oczekiwać, żeby jedna książka obejmowała wszystkie te zagadnienia w sposób wystarczający. Zresztą mówiąc zupełnie szczerze - przy ilości i jakości materiałów dostępnych w sieci (mówiąc oczywiście o materiałach anglojęzycznych) to większość książek tego typu to zupełna strata pieniędzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Chodzi o serwer dedykowany do utrzymywania jednej strony (wiec apache, httpd itp.), konfiguracja sieci zajma sie juz pracownicy hostingu wiec tym sie martwic nie musze (chociaz przyznam ze w niedalekiej przyszlosci mam zamiar sie tez tym zainteresowac). Chodzi mi o ogolne zapoznanie sie z administracja rodziny systemow UNIX/Linux. Jasne ze wiem o ogromie dokumentacji i innych artykulow ale dokumentacje uzywam najczesciej gdy potrzbuje informacje o konkretnej aplikacji/ustawieniu a ksiazke traktowal bym jako wprowadzenie do administracji systemem. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 (edytowane) Moim zdaniem książki nic CI nie dadzą. Po pierwsze nie widziałem jeszcze książki na tematy administrowania serwerem która by się nadawała do czegokolwiek, w większości są ogólniki, wiedza dla bardzo początkujących na dodatek przestarzała. Opisy tam zawarte na ogół są już po roku nieaktualne. No chyba że chcesz poznać wiedzę ogólną ale wtedy zamiast o administracji lepiej poczytać o tcpip, http itp, poszukać informacji na temat technologii wykorzystywanych obecnie przy tworzeniu stron itp. Moim zdaniem najlepiej odrazu starać się zainstalować np apacha z wszystkimi wymaganymi dodatkami, bibliotekami i w ten sposób się uczyć. Ale to wymaga pewnego zasobu wiedzy na temat systemów unix/linux Opisy takiej instalacji są ogólnie dostępne w sieci, choć często trzeba je dostosowywać pod wybraną dystrybucję. Moja rada jest taka że postaw sobie swój własny serwer w domu na którym uruchomisz wszystkie usługi takie jak ftp, poczta, www, samba itp. Ale zanim to zaczniesz robić poczytaj o wszystkich tych usługach, jakie warto do ich obsługi instalować oprogramowanie, jak zabezpieczyć je przed atakami. Do czego zmierzam - administracja systemami komputerowymi to nie jest rzecz której można się nauczyć z książki i w krótkim czasie. Niestety trzeba poświęcić dłuższy czas żeby nabrać doświadczenia, wiedzieć co dlaczego i jak robić na co zwracać uwagę, czego się wystrzegać. Acha jeżeli chodzi o distro do nauki to z całego serca polecam slackware. Po pierwsze dlatego że jest podobny do unixów, po drugie że jest wredny pod względem administrowania nim i zmusza człowieka do dłubania, grzebania, szukania brakujących bibliotek, instalowania softu z źródeł a nie z paczek (też można ale na ogół nie są tak skompilowane jak tego byśmy potrzebowali), po trzecie jest bezpieczny i nawet niezabezpieczona instalacja jest na ogół pozbawiona luk, w przeciwieństwie do wielu bardziej desktopowych dystrybucji ;) Edytowane 3 Października 2007 przez IGI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Chodzi mi o ogolne zapoznanie sie z administracja rodziny systemow UNIX/Linux. Jasne ze wiem o ogromie dokumentacji i innych artykulow ale dokumentacje uzywam najczesciej gdy potrzbuje informacje o konkretnej aplikacji/ustawieniu a ksiazke traktowal bym jako wprowadzenie do administracji systemem. Sugestia: 1) Kup sobie coś o samym TCP/IP - idealny wstęp do czegokolwiek dalej 2) Zdecyduj się jaki system chcesz poznawać. Różnice między Linuxem a dla przykładu OpenBSD czy Solarisem w codziennym zarządzaniu serwerami są duże. Oczywiście podstawowe komendy są te same (chociaż składnia ich parametrów już nie koniecznie. Nawet w przypadku tak trywialnych jak "du"). Samo wprowadzenie do podstawowych poleceń które mogą być przydatne to nie więcej niż 50 stron i defacto i tak jest bezużyteczne w formie książkowej - po to jest polecenie man. Natomiast niewątpliwie może Ci się przydać wiedza o iptables (linux), pf (OpenBSD), ipfw/ipf (FreeBSD) lub innym obowiązującym w danym środowisku firewallu. Później już raczej lektura dokumentacji od danej dystrybucji/systemu np na temat systemu pakietów i zarządzania nim - mamy aktualnie z bardziej znaczących mechanizmy ports, portage, apt, yum które różnią się od siebie w sposób znaczący. Instalacja i maintenance wersji oprogramowania na pewno będzie dla Ciebie ważny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...