VooDoo Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Czy mógł by mi ktoś polecić jakąś płytę serwerową na AM2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 jest jakiś highendowy ASUS na nf 590SLI ale on raczej nie tyle do serwerów ile do stacji roboczych. Wydaje mi się, że najważniejszym kryterium w takiej płycie oprócz bezawaryjnosci są 2 karty sieciowe i duża liczba PCI-E ale nie jestem pewien w 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Płyty serwerowe przedewszystkim mają PCI64 do którego nadal sprzedaje się kontrolery RAID i dalej się używa nawet w najnowszych płytach serwerowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Z tego co wiem to na AM2 nie ma płyt do zastosowań typowo serwerowych . Serwery/stacje robocze to przeważnie Socket 1207 ( zwany też Socket F ) , tyle że płyty te są drogie . Oczywiście można postawić serwer na płycie AM2 , zależy do czego ten serwer . Z płyt AM2 to może być nawet FOXCONN A690GM2MA-8KRS2H lub inna z grafą integrą , ew. DFI Infinity NF-II Ultra + jakiś GF6600 . Do tego X2 3600/3800 ( ew. coś mocniejszego ) + 2 GB ramu DDR2-667 ( Goodram lub Kingston ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Pod typowe serwery to jakis Opteron AM2, by miał obsługe pamięci ECC i płyta, która ECC wspiera jak i oczywiście ram z modułem ECC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) Serwer na AM2 to wg mnie średniany pomysł choć to zależy do czego ten srv ma być i ile mamy na to $. Płyty pod AM2 w większości obsługują AMD Opteron i pamięci ECC... ale jak na razie "max" 2 core no i nie ma 64 bitowego złącza pci do którego można by podpiąć jakąś większą macierz raid... Do serwerów to jest socket F1207/1207+ lub starszy socket 940... Jak już koniecznie musi być AM2 to popatrz na wyposażenie płyty (myślę że 8xsata mile widziane)... Czyli raczej coś z nf590 (asus, foxconn) jak tańsza opcja to dfi inf nf4... Edytowane 4 Października 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 mylicie sie :) jest jeden asus który posiada PCI-X :) http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,29642/ i to chyba jedyne rozsądne rozwiazanie pod AM2. Swoją droga.. czy pamieci ECC są jeszcze dzis potrzebne do "półprofesionalnych" serwerów? Kontrolery pamięci są juz w dniu dzisiejszym dopracowane do tego stopnia, że korekcja błędów jest niepotrzebna :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VooDoo Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Chodzi oto ze chce założyć serwer do gry WoW mam juz kupione pamieci ddr2 1024mhz x3 . z tego co słyszałem to podobno są dobre procesory Operon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) Chodzi oto ze chce założyć serwer do gry WoW mam juz kupione pamieci ddr2 1024mhz x3 . z tego co słyszałem to podobno są dobre procesory Operon.ja sie nie wcinam, ale na taki amatorski serwer wzialbym Q6600 + ASUS P5B-V http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...elny,id,31763/# masz 4-rdzeniowy procek za tysiaka masz mobo z 5 SATA, 1 eSATA, 2 IDE ATA, no i grafika ktora spokojnie wystarczy do obslugi serwera stawiasz RAID 0+1 , masz jeszcze wolne kontrolery. STYKA! Edytowane 4 Października 2007 przez paprotek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Ramu sporo, dedykowane serwery gier chyba aż tyle nie potrzebują, wszak działa tylko i wyłącznie serwer w tle a nie cała gra z grafikami, teksturami i innymi wodotryskami. Ale fakt faktem ramu nikto zamało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VooDoo Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Tak tylko ja gram na serwerze który ma 4ghb ramu i dalej sa okrutne lagi a proc to xenon pentium 3 2.5 ghz .Na tym serwerze gra zaledwie 1000 osób a to mały serwer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 a czemu mi się wydaje że problemem nie jest konfiguracja a za słabe łącze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Nie wydaje Ci się, tutaj chodzi o łącze. Co do procesora to chyba sobie kpisz. Nie Xenon a Xeon to raz, Dwa skoro Pentium3 to max 1.4Ghz a nie 2.5Ghz. A 1000 jednocześnie podłączonych osób to nie jest mało, dość sporo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Nie wydaje Ci się, tutaj chodzi o łącze. Co do procesora to chyba sobie kpisz. Nie Xenon a Xeon to raz, Dwa skoro Pentium3 to max 1.4Ghz a nie 2.5Ghz. A 1000 jednocześnie podłączonych osób to nie jest mało, dość sporo.zalezy ile osob - ale i tak lagi to problem lacza nie serwera...sporo serwerow chocby do cs to dos slabe kompy przy ktorych athlonik na am2 da sobie spokjnie rade..... ram i jego ilosc dosc wazna..... i lacze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VooDoo Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 tak wiem ale CS nie zajmuje 7gb na dysku a gra musi przez cały czas chodzić razem z emu.A to zżera pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 jakim emu? Mówisz o wine? Jest hl_ded natywny dla GNU/Linuksa. Pozatym, wine nie jest emulatorem a implamentacja WinAPI na alternatywne przy dedykowanych serwerach nie ładuje przeca tekstur, grafik i innych smieci, wiec zjada wybitnie mniej ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VooDoo Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 ja uzywam Antrix Emu i 2 specjalnych emu których nie bede wymieniał. Na legalnych serwerach gra ponad 100 000 tys osób z tego dziennie gra około 50 000 .W przypadku mojego emu musze miec zainstalowana gre poniewaz emu nie posiada questów i skilów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...