Skocz do zawartości
VooDoo

Serwer Na Am2

Rekomendowane odpowiedzi

jest jakiś highendowy ASUS na nf 590SLI ale on raczej nie tyle do serwerów ile do stacji roboczych. Wydaje mi się, że najważniejszym kryterium w takiej płycie oprócz bezawaryjnosci są 2 karty sieciowe i duża liczba PCI-E ale nie jestem pewien w 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to na AM2 nie ma płyt do zastosowań typowo serwerowych .

Serwery/stacje robocze to przeważnie Socket 1207 ( zwany też Socket F ) , tyle że płyty te są drogie .

Oczywiście można postawić serwer na płycie AM2 , zależy do czego ten serwer .

Z płyt AM2 to może być nawet FOXCONN A690GM2MA-8KRS2H lub inna z grafą integrą , ew. DFI Infinity NF-II Ultra + jakiś GF6600 .

Do tego X2 3600/3800 ( ew. coś mocniejszego ) + 2 GB ramu DDR2-667 ( Goodram lub Kingston ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwer na AM2 to wg mnie średniany pomysł choć to zależy do czego ten srv ma być i ile mamy na to $.

Płyty pod AM2 w większości obsługują AMD Opteron i pamięci ECC... ale jak na razie "max" 2 core no i nie ma 64 bitowego złącza pci do którego można by podpiąć jakąś większą macierz raid...

Do serwerów to jest socket F1207/1207+ lub starszy socket 940...

Jak już koniecznie musi być AM2 to popatrz na wyposażenie płyty (myślę że 8xsata mile widziane)... Czyli raczej coś z nf590 (asus, foxconn) jak tańsza opcja to dfi inf nf4...

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mylicie sie :) jest jeden asus który posiada PCI-X :)

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,29642/

i to chyba jedyne rozsądne rozwiazanie pod AM2. Swoją droga.. czy pamieci ECC są jeszcze dzis potrzebne do "półprofesionalnych" serwerów? Kontrolery pamięci są juz w dniu dzisiejszym dopracowane do tego stopnia, że korekcja błędów jest niepotrzebna :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi oto ze chce założyć serwer do gry WoW mam juz kupione pamieci ddr2 1024mhz x3 . z tego co słyszałem to podobno są dobre procesory Operon.

ja sie nie wcinam, ale na taki amatorski serwer wzialbym Q6600 + ASUS P5B-V

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...elny,id,31763/#

masz 4-rdzeniowy procek za tysiaka

masz mobo z 5 SATA, 1 eSATA, 2 IDE ATA, no i grafika ktora spokojnie wystarczy do obslugi serwera

stawiasz RAID 0+1 , masz jeszcze wolne kontrolery. STYKA!

Edytowane przez paprotek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje Ci się, tutaj chodzi o łącze. Co do procesora to chyba sobie kpisz. Nie Xenon a Xeon to raz, Dwa skoro Pentium3 to max 1.4Ghz a nie 2.5Ghz. A 1000 jednocześnie podłączonych osób to nie jest mało, dość sporo.

zalezy ile osob - ale i tak lagi to problem lacza nie serwera...sporo serwerow chocby do cs to dos slabe kompy przy ktorych athlonik na am2 da sobie spokjnie rade.....

ram i jego ilosc dosc wazna.....

i lacze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywam Antrix Emu i 2 specjalnych emu których nie bede wymieniał.

Na legalnych serwerach gra ponad 100 000 tys osób z tego dziennie gra około 50 000 .W przypadku mojego emu musze miec zainstalowana gre poniewaz emu nie posiada questów i skilów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi