TomaX Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Własnie jestem w szkole policealnej i mam do wyboru specjalizacje - baza danych, aplikacje internetowe i grafika komputerowa. Obecnie chodze na grafike , ale sie zastanawiam czy nie przejsc na aplikacje. Jak myślicie co sie bardziej opłaca wybrac ? Co jest bardziej przydatne w informatyce ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Bardziej sie oplaca to co lubisz i co Cie kreci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Własnie jestem w szkole policealnej i mam do wyboru specjalizacje - baza danych, aplikacje internetowe i grafika komputerowa. Obecnie chodze na grafike , ale sie zastanawiam czy nie przejsc na aplikacje. Jak myślicie co sie bardziej opłaca wybrac ? Co jest bardziej przydatne w informatyce ? O ile programowania może sie nauczyć np. dobry szachista czy też matematyk, który umie kalkulować, to do tworzenia grafiki trza mieć pewien zmysł artysty i ci pierwsi z reguły kaszanią projekty graficzne. Wprawdzie można sie wyuczyć klepania css, xslt itd. ale do projektowania layoutów trzeba mieć talenta. Te dwie działki różnią się diametralnie i wybrać trzeba taką w której czujesz sie mocny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Pokaż swoje projekty (chodzi mi o grafikę) to będzie można ocenić czy jesteś w tym dobry czy nie. Jak Ci niby ma ktoś doradzić jak nic nie zaprezentowałeś? Klientom też portfolio nie pokazujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 ja miałem to samo u siebie, co nie wybierzesz i tak niewiele się nauczysz ;) dyplomówkę zrobisz od razu i będziesz się cieszył. Ja wybrałem grafikę i jako temat pracy miałem "Przygotowanie grafiki na potrzeby strony internetowej", chyba dość jasny. 40stron, historia internetu, paręnaście screenów jako worklog - dostałem 4 za pracę bo za późno oddałem i 5 za obronę. Czy mi się to przydało? Nie nauczyłem się niczego czego bym nie umiał więc raczej nie. Policealne nie za wiele uczą, teraz mam nadzieję, że na studiach coś mnie ruszy na programowanie i za to się wezmę. Moje zdanie: grafiki nie bierz bo to bezsensu, lepiej web-design skoro myślisz o grafice (bo się to wiąże ze sobą), a bazy danych - od czego są studia ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) Podobno 99% ludzi ma zmysł artystyczny..... ale nie rozwijany. Bez sensu żeby ktoś tutaj zamieszczał swoje prace, tego można się tez nauczyć i jest to ciężka praca. Jak komuś pozwalali w młodości rysować kredkami po ścianie to teraz ładnie rysuje :D Edytowane 5 Października 2007 przez The_Structor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 nie można... :) Jak ktoś nie ma wyobraźni to choćby nie wiem jak sie starał to nie będzie myślał jak artysta. podobno to 99% ludzi ma mózg... ale u pewnej częsic jest on nierozwijany... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...