Skocz do zawartości
VILQ

K7VZA kilka pytan.

Rekomendowane odpowiedzi

Vitka.

Wiem, ze pewnie zostane zaraz wyslany do archiwum, ale pomimo przejrzenia archiwum nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na dreczace mnie kwestie. :?

Mam Ecs'a K7vza z 21 tygodnia 2001, standardowo byl na niej bios 3.2, miedzy slotami pci jest oznaczenie K7VZA I NAKLEJKA Rev. 1.0, moj PLL to W230-0H i .... mam zlutowane polaczenie JP9 i JP10, czyli poprostu brak zworek i FSB 100Mhz. Plyta jest po upgradzie Biosu do 3.6a.

:arrow: 1. Ktora wlasciwie mam wersje MoBo ?

:arrow: 2. Czy oplacalne jest wylutowanie drutow na JP9/JP10 i wstawienie normalnych jumperow ?

:arrow: 3. W zwiazku z przykurczem finansowym :cry: mam zamiar na razie wymienic w sprzecie procka tylko na XP1700+ [niestety nie stac mnie na wymiane MoBo - a z checia wzialbym 8rda+]. I tu pojawia sie kolejne pytanie. Domyslam sie, ze [o ile proc w ogole ruszy] to bedzie widziany jaki 1.1GHz, chyba ze uda sie patent z wlutowaniem jumperow. Jaka jest szansa, ze ten XP ruszy na moim MoBo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1 masz MOBO K7VZA rev.1 na via KT 133 -kompletny brak szyny 133

ad2 wlutowanie jumpera nic nie da :(

od rev 3 te płyty były na KT 133A czyli z szyną 133 :(

ad3 zobacz tu i jeszcze koniecznie tu

twoje MOBO nie suportuje nawet Durona na jądrze MORGAN

w związku z tym dozbieraj i najpierw zmień MOBO - obecny procesor pójdzie na mowym napewno :)

Następnie zmień procesor. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No racja, ale do nowego MoBo musialbym zmienic tez pamiatki :cry: , wiec kolko zamkniete ... ech ... bedzie trzeba skads skolowac ze 2k pln na nowe "serce" kompa ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...