GTwice Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) Witam Znajomy chciałby jakiś komputerek w miare tani, budżet na całą budę to jakieś 1000zł, ale to jest tak "na oko", jeśli będzie warto można nieco dołożyć. Komp do używania na codzień - net, mp3, filmy, troche offica itp, czasem jakaś gra, ale to raczej coś słabszego/starszego, choć niekoniecznie. Trochę poszperałem, ale jakoś raz że takie nie-growe zestawy mnie zawsze mało interesowały, a dwa, że przez wakacje raczej nie miałem dostępu do neta to nie bardzo wiem co się działo, pytam więc was: Opcja 1: c2d Pentium DualCore E2140 ~230zł / E2160 ~250zł - pewnie nie będzie OC, chyba że sam to zrobię, ale spokojnie i bez OC wystarczy w nadmiarze Gigabyte GA-G31MX-S2 ~240zł - takie coś na komputroniku znalazłem, inne propozycje? Opcja 2: X2 Athlon X2 3600+ Brisbane ~220zł - dostanie jeszcze to gdzieś? czy może celować w 4000/4400? mobo - tu mam problem, AMD690G czy coś takiego ma zintegrowaną grafę, nie? dobre to jest? jaką płytkę z tym chipsetem polecacie? Wspólne: Ram - 1gb czy 2gb? - ten drugi gigabajt da zauważalne efekty przy tak budżetowym sprzęcie i lekkiej eksploatacji? Planowana jest instalacja Visty (może nie teraz ale kiedyś na pewno) hdd - życzeniem jest ok 300GB, i znowu: co polecacie? Samsung miał fajne serie 160 i 250gb, może nieco wolniejsze niż WD czy Seagate ale ciche, dalej tak jest? nagrywara dvd - tu już całkiem nie mam pojęcia, wiem że Asus DRW-1608 był bardzo polecany, ale to pół roku temu, jest coś nowego, w miare taniego i ciekawego? obudowa - jeśliby płytę udało się kupić mATX, to może jest coś ciekawego z małych pudełek? cena też raczej minimalna zasilacz - albo amacrox ax-400/450, albo modecom mc-350 (czyli i tak to samo), albo delta z allegro - pewnie będzie to pierwsze, piszę tylko żebyście wiedzieli że nie wsadzę tam jakiegoś feela czy tracera ogólnie jak widać - 2 rdzenie to w zasadzie mus, grafa nie najważniejsza, chociaż może kiedyś będzie rozbudowa. No chyba że macie jakąś ciekawszą propozycją z mobo bez integry + tania grafa - również do przyjęcia. Mile widziane mATX, zarówno mobo jak i obudowa - chociaż to się jeszcze okaże czy pomysł załapie i nie będzie to droższe niż pełnowymiarowa obudowa. Och i jeszcze jedna sprawa: jakie tanie lcd 17" (może 19) polecacie? Coś z przeterminowanych :P zestawów Sysaka czy pojawiło się cos fajniejszego? Edytowane 10 Października 2007 przez GTwice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Jeśli myślisz o intelu w tej cenie to ciekawą płytką będzie abit Fatal1ty F-I90HD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xantype Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Mi bardzej podoba sie opcja druga: Z tym ze jelsi ma byc tanio 1. Gigabyte GA-M61SME-S2 2. AMD X2 4200+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 gigabyte ga-p31-ds3l e2140 broń Cie Boże brać amd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTwice Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 gigabyte ga-p31-ds3l - o tej płycie już czytałem, no ale nie ma grafy - dodatkowy koszt... chociaż mimo wszystko opcja fajna i może przejdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 kupujesz do tego z allegro gf6600/gt za ~100zl i masz naprawdę fajny sprzęt :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Bierz C2D. Jeśli chodzi o OC nawet na boxie trochę go podciągniesz bez problemu. Póki ddr2 jest tanie możesz wziąć 2x1 GB, a w szczególności, gdy w przyszłości będzie instalowana Vista. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTwice Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) witam ponownie zestaw jest juz praktycznie dobrany (nieco lepszy niż był w założeniach - e2140/2160, mobo na p35, sonic 8600gt - jakby kogos interesowalo), ale jest jeszcze jedna wazna decyzja: Jaki monitor kupić? Oczywiście LCD, preferowana panorama, w rozmiarach do 20" (oczywiście ograniczone głównie ceną). Budżet - ok 800zł, ale jak zawsze - im mniej tym lepiej. Przypominam, że to nic profesjonalnego - żeby można było obejrzeć wygodnie film, posurfować, trochę pograć. W zasadzie brak DVI w dzisiejszych czasach dyskwalifikuje uczestników konkursu :) Jeśli nic sensownego w tej cenie nie znajdzie, to proszę o propozycje minimalnie droższe, jak również tańsze, ale mniejsze rozmiary i w standardowym 4:3 formacie. Z góry dzięki :) EDIT: chociaz nie do końca dobrana konfiguracja :) - jaki napęd polecacie (dvd-rw) - jako miłośnicy nowych standardów chętnie coś na sata (brak tych wkurzających taśm IDE) Edytowane 10 Października 2007 przez GTwice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zervis Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) Jeśli ma być tani i stosunkowo dobry, to brałbym Samsunga, chociaż panorama 19" jest troche mała np: Samsung 19 931BW Black (chociaż lepiej brać 19" 5:4). Nagrywarke polecam lg h62n, miałem różne, ale lg mnie jeszcze nie zawiodła;] Ktoś może Ci polecić nagrywarke samsunga lub asusa - też nie będą złe. Edytowane 10 Października 2007 przez zervis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Rozejrzyj się nad Samsungami a w szczególności 206BW, jeden z lepszych panoram w tej cenie (widziałem ją gdzieś za 890zł). Nagrywarka DVD to według mnie najnowszy Asus z LightScirbe i SATA (bodajrze 1814BLT). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 http://www.agito.pl/19/benq_19_lcd_fp93gp.351.42602.html na matrycy mva.porządny. a jak chcesz panoramę to kombinuj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 monitorek to samsung 931bw 19'' panorama - mam i polecam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...