Skocz do zawartości
borozu

Jakie Kroćce Kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

chodzi Ci o to, że jak przelot w miejscu gwintu bedzie mniejszy niż średnica węża to woda nie popłynie? Jeśli tak myślisz to jesteś w błędzie, nie ma to praktycznie żadnego znaczenia, bierz gwint jaki pasuje do bloku etc.

Wiem, że popłynie, mam zwężenie w bloku nawet. Tylko chciałem dla własnej informacji czy jest to zwężenie czy nie. A ile mają średnice zew. gwinty 1/4 i 3/8 cala? 3/8 wg rysunku ma 16.3 zew. a ile 1/4 ma? Chcę wiedzieć, bo muszę spasować z pompką ;)

3/8

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam taki problem: nie wiem jakie mam kupić szybkozłączki, do tego na węże 8/10.

Dostałem 2 złączki z pompką Magic Cool (Coolriver) i pasują mi one idealnie do bloku na grafe i do chłodnicy, ale mam tylko 2 a potrzeba mi 6... Jak mierzę gwint złączki suwmiarką to w przekroju ma 9.5 mm, czyli wychodzi, że 3/8 cala (długość gwintu 9mm)... no ale wedle tego co podaliście (rysunek), to 3/8 cala ma 16.3 mm... jakoś dzienie, nic już nie rozumiem... no to jakie mam właściwie kupić, albo też jak mierzyć te gwinty? bo zamówić moge, ale żebym potem nie musiał odsyłać :(

Edytowane przez voult

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodnica Thermaltake'a (ta z zestawu Bigwater), a blok Thermaltake Aquarius.

Skąd w ogóle ta miara 1/8" ? bo jakoś nie umiem tego wyczaić... czy może tutaj chodzi o długość gwintu, a nie szerokość, bo ten jest standardowy we wszystkich?

Ps. Pompke (MagiCool) i blok na procek (Zalman ZM-WB4 Plus) dziś dokupiłem, bo te z zestawu TT się posypały... blok puścił, a pompka umarła... porażka tak w ogóle te zestawy TT. Docelowo i tak będę kupował lepszy blok na grafe i chłodnice... może jakąś nagrzewnice wytargam ze szrotu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do nietypowych gwintów należą gwinty calowe Whitwortha "W", gazowe rurowe walcowe "G", do zaworków do dętek "Gz", amerykańskie zunifikowane np. "UNF". Oznaczenie tych gwintów najczęściej składa się ze średnicy w calach i liczby zwojów gwintu na cal np. W 1/2" x 14. Przy czym dla gwintów "W" jest to średnica zewnętrzna gwintu, natomiast dla gwintów "G" jest to średnica wewnętrzna rury (wymiary są analogiczne jak gwintów "R").

Zatem jak mierzę wnętrze złączki (od strony gwintu wkręcanego czy to w pompkę, czy to w blok) to mi wychodzi 1/4 cala... o to chodzi? :unsure:

Ps. sorry, że tak łopatologicznie... ja tak czasem mam... poza tym, fajnie jest czasem dowiedzieć się czegoś nowego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi