Skocz do zawartości
Peedro

Jakie Wymagania By Dvd Działało Płynnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytam tu bo to jest od tego dział ;) mam zamiar złożyć sobie cichy komputerek do DVD i MP3, i zastanawiam się co potrzebuje by to działało płynnie. Mam na stanie płytkę Socket 7 z K6-2 350@392 MHz, do tego zakupił bym z 128 MB ramu, ale wydaje mi się że K6-2 nie jest zbyt wydajny, a poza tym nie posiada L2 cache... No więc jakie są minimalne wymagania DVD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dawno temu na K6-2 400@500 (szyna 100MHz), 256MB SDRAM 100MHz, płytki DVD można było odtwarzać z płynnością, ale:

Matrox G200 AGP 8MB - tylko pod Windows 2000, problematycznie sterowniki

ATi Rage 8MB PCI - o.O super! - sprzętowe wspomaganie

Riva TNT2 (pełna) 32MB - Windows 98/2000 no problem, ale brak wspomagania

GeForce2MX400 64MB - no problem, także pod XP

Ogólnie przyjęte jest chyba minimum procesor 400MHz Pentium-II lub K6-III 450MHz; 64MB pamięci RAM (Windows 98SE), karta najlepiej 8MB AGP ze wspomaganiem iDCT (ATi Rage/Rage128/Radeon).

Czyli do tej K-6óstki najlepiej karta ATi (nawet na PCI) i będzie na styk :wink: Ewentualnie wymień procka na K6-2 500, lub K6-III (na allegro za grosze). Oczywiście, jeśli płyta obsługuje magistralę 100MHz.

Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi