Golish87 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Od dłuższego już czasu noszę się z zamiarem kupna nowego kompa, który będzie służył do wszystkiego: oc, grania, obróbki zdjęć itepe. Prawie wszystkie bebechy już wybrałem, ale chciałbym się poradzić czy dobrze zrobiłem. Procek: Intel Core 2 Duo E6750 Słyszałem/czytałem o nim dobre rzeczy, więc w tym przedziale cenowym wydaje mi się najlepszym wyborem. Myślałem o droższym q6600, ale szczerze mówiąc wolę zaoszczędzoną kasę wydać na dodatkowe 2gb pamięci. Mobo: nie mam pojęcia Chciałbym żeby posłużyła mi przez co najmniej 3 lata i dała duże możliwości kręcenia. Ważne jest dla mnie także wbudowane WI-FI, bo w domu mam małą sieć, a nie chce wydawac kolejnej "ponadstówy" na kartę. No chyba, że płyta będzie za ok.400zl. Oczekiwałbym też kompatybilności z nowymi prockami intela, które mają dopiero się ukazać. Pamięci: DDR2 4x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum Sugerowałem się wyborem Sysaka z sierpniowego zestawienia sprzętów. Ale, że mamy październik, to na pewno znajdzie się jakaś ciekawsza propozycja. Chociaż cena jest niezwykle interesująca, bo w Apollo można dorwać 4gb już za 500zł. HDD: Hitachi Deskstar T7K500 320GB Słyszałem o nim same dobre rzeczy - sprawny, szybki i cichy. Grafika: Sparkle GeForce 8800GTS 640MB No i tu jest kolejny szkopuł, bo nie wiem, czy na dzisiaj 200zł więcej za 640mb w porównaniu z 320 jest opłacalne w stosunku do wydajności. Z tego co mi wiadomo wypuszczenie nowej rodziny GF to tylko kwestia kilku miesięcy. Karta na pewno będzie wymieniana, gdy tylko nowe GF stanieją do poziomu 1k-1,2k. Mam 19'' monitor (1280x1024), ale na 32'' TV też bym chętnie pograł w wyższej rozdzielczości. Czy 320mb sobie z tym poradzi? Jeżeli nie, wezmę 640. Napęd: Samsung SH-S183L Nie mam zielonego pojęcia, czy jest to dobry wybór. Napęd musi spełniać, oprócz bezawaryjności oczywiście, 2 kryteria: LightScribe + czarny kolor. Klawiatura + mysz: LOGITECH UltraX Premium + A4-TECH X-718 F Kumpel ma takie i sobie chwali. Kable mi nie przeszkadzają, najważniejsza jest wygoda (i czarny kolor). Obudowa: ANTEC P182 Obudowa, która jest pięknym meblem (dodatkowo można do niej schować bebechy :) ). Waży swoje, ale raczej postoi w jednym miejscu. Zasilacz: Antec TruePower Trio 650 Zasilacza też nie zamierzam wymieniać, więc musi być solidny, bezawaryjny, no i mieć power. Głośniki i kartę muzyczną przekładam ze starego kompa. Czekam na opinie, bo chciałbym jak najszybciej wszystko zamówić, złożyć i przetestować :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Mobo - z wi-fi masz Asus P5K-E za ok. 500 zł pamięci - za trochę mniej masz TwinMOS Twister, zrobiły 1000MHz w teście na labie Grafika - a jaka rozdzielczość ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja_kubek2 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 MOBO Abit ip35-E (płyta jest za 401zł więc się chyba zalicza do 400zł :D) CPU Intel Core 2 Duo E6750 RAM a-data extreme (jakoś tak to szło, dokładnie nie pamiętam :oops: ) 4x1GB GRAFIKA 8800Gts 640MB HDD 2X Western Digital WD2500AAJS 250GB RAID DVD-RW Samsung SH-183L SATA Zasilacz Corsair CMPSU-520HXEU 520W Klaw i mysz tą ca dałeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Golish87 Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Mobo - z wi-fi masz Asus P5K-E za ok. 500 zł pamięci - za trochę mniej masz TwinMOS Twister, zrobiły 1000MHz w teście na labie Grafika - a jaka rozdzielczość ? Jeśli chodzi o rozdzielczość na TV, no to chyba coś koło 2k Pamięci są szybkie, ale niewielkiej pojemności. Na jednej kości siedzi 512mb. Rozumiem, że Abit ip35-E i Asus P5K-E obsługują spodziewane procesory intela? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaTaTaFish Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 (edytowane) Na tę chwilę wszyscy producenci wypuszczają/wypuszczą nowe rewizje biosów, które mają obsługę nowych 45nm procesorów intela, o to bym sie nie martwił ;) Jaki OS zamierzasz mieć? Jeśli Viste to 4GB będą OK, jeśli natomiast XP to proponuję kupic jakieś markowe (Crucial, G.skill, Mushkin) 2x1GB. Edytowane 6 Października 2007 przez KaTaTaFish Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Słyszałem o nim same dobre rzeczy - sprawny, szybki i cichy.jak chcesz szybszy i równie cichy to weź Sasmunh HD321KJ. jest test na purepc.pl a jak chcesz grafię wymienić za 90dni to poczytać o programie Step Up firmy EVGA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Golish87 Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Na tę chwilę wszyscy producenci wypuszczają/wypuszczą nowe rewizje biosów, które mają obsługę nowych 45nm procesorów intela, o to bym sie nie martwił ;) Jaki OS zamierzasz mieć? Jeśli Viste to 4GB będą OK, jeśli natomiast XP to proponuję kupic jakieś markowe (Crucial, G.skill, Mushkin) 2x1GB. No raczej będę celował w Viste. XP już mi sie oklepał :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 (edytowane) Sam zamiaerzam zmienic platforme , AMD juz mi sie troche przejadlo ;) Mobo Asus P5K-E Proc E6750 na tej plycie bez jekniecia chodza te procki na 3300-3500MHz Ram OCZ Reaper DDR2 4x1GB PC6400 800MHz lekko ponad 900MHz tez bez problemu no grafa 8800GTS bedzie wystarczajaca przez najblizsze 6-12 miesiecy ,potem :/ Grafa najlepsza na jaka Cie stac , jesli oczywiscie grywasz w gry Edytowane 6 Października 2007 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...