Skocz do zawartości
Golish87

Komputer Za Max. 4,5k

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego już czasu noszę się z zamiarem kupna nowego kompa, który będzie służył do wszystkiego: oc, grania, obróbki zdjęć itepe. Prawie wszystkie bebechy już wybrałem, ale chciałbym się poradzić czy dobrze zrobiłem.

Procek: Intel Core 2 Duo E6750

Słyszałem/czytałem o nim dobre rzeczy, więc w tym przedziale cenowym wydaje mi się najlepszym wyborem. Myślałem o droższym q6600, ale szczerze mówiąc wolę zaoszczędzoną kasę wydać na dodatkowe 2gb pamięci.

Mobo: nie mam pojęcia

Chciałbym żeby posłużyła mi przez co najmniej 3 lata i dała duże możliwości kręcenia. Ważne jest dla mnie także wbudowane WI-FI, bo w domu mam małą sieć, a nie chce wydawac kolejnej "ponadstówy" na kartę. No chyba, że płyta będzie za ok.400zl. Oczekiwałbym też kompatybilności z nowymi prockami intela, które mają dopiero się ukazać.

Pamięci: DDR2 4x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum

Sugerowałem się wyborem Sysaka z sierpniowego zestawienia sprzętów. Ale, że mamy październik, to na pewno znajdzie się jakaś ciekawsza propozycja. Chociaż cena jest niezwykle interesująca, bo w Apollo można dorwać 4gb już za 500zł.

HDD: Hitachi Deskstar T7K500 320GB

Słyszałem o nim same dobre rzeczy - sprawny, szybki i cichy.

Grafika: Sparkle GeForce 8800GTS 640MB

No i tu jest kolejny szkopuł, bo nie wiem, czy na dzisiaj 200zł więcej za 640mb w porównaniu z 320 jest opłacalne w stosunku do wydajności. Z tego co mi wiadomo wypuszczenie nowej rodziny GF to tylko kwestia kilku miesięcy. Karta na pewno będzie wymieniana, gdy tylko nowe GF stanieją do poziomu 1k-1,2k. Mam 19'' monitor (1280x1024), ale na 32'' TV też bym chętnie pograł w wyższej rozdzielczości. Czy 320mb sobie z tym poradzi? Jeżeli nie, wezmę 640.

Napęd: Samsung SH-S183L

Nie mam zielonego pojęcia, czy jest to dobry wybór. Napęd musi spełniać, oprócz bezawaryjności oczywiście, 2 kryteria: LightScribe + czarny kolor.

Klawiatura + mysz: LOGITECH UltraX Premium + A4-TECH X-718 F

Kumpel ma takie i sobie chwali. Kable mi nie przeszkadzają, najważniejsza jest wygoda (i czarny kolor).

Obudowa: ANTEC P182

Obudowa, która jest pięknym meblem (dodatkowo można do niej schować bebechy :) ). Waży swoje, ale raczej postoi w jednym miejscu.

Zasilacz: Antec TruePower Trio 650

Zasilacza też nie zamierzam wymieniać, więc musi być solidny, bezawaryjny, no i mieć power.

Głośniki i kartę muzyczną przekładam ze starego kompa.

Czekam na opinie, bo chciałbym jak najszybciej wszystko zamówić, złożyć i przetestować :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOBO Abit ip35-E (płyta jest za 401zł więc się chyba zalicza do 400zł :D)

CPU Intel Core 2 Duo E6750

RAM a-data extreme (jakoś tak to szło, dokładnie nie pamiętam :oops: ) 4x1GB

GRAFIKA 8800Gts 640MB

HDD 2X Western Digital WD2500AAJS 250GB RAID

DVD-RW Samsung SH-183L SATA

Zasilacz Corsair CMPSU-520HXEU 520W

Klaw i mysz tą ca dałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo - z wi-fi masz Asus P5K-E za ok. 500 zł

pamięci - za trochę mniej masz TwinMOS Twister, zrobiły 1000MHz w teście na labie

Grafika - a jaka rozdzielczość ?

Jeśli chodzi o rozdzielczość na TV, no to chyba coś koło 2k :damage_wall:

Pamięci są szybkie, ale niewielkiej pojemności. Na jednej kości siedzi 512mb.

Rozumiem, że Abit ip35-E i Asus P5K-E obsługują spodziewane procesory intela? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tę chwilę wszyscy producenci wypuszczają/wypuszczą nowe rewizje biosów, które mają obsługę nowych 45nm procesorów intela, o to bym sie nie martwił ;)

Jaki OS zamierzasz mieć? Jeśli Viste to 4GB będą OK, jeśli natomiast XP to proponuję kupic jakieś markowe (Crucial, G.skill, Mushkin) 2x1GB.

Edytowane przez KaTaTaFish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem o nim same dobre rzeczy - sprawny, szybki i cichy.

jak chcesz szybszy i równie cichy to weź Sasmunh HD321KJ.

jest test na purepc.pl

a jak chcesz grafię wymienić za 90dni to poczytać o programie Step Up firmy EVGA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tę chwilę wszyscy producenci wypuszczają/wypuszczą nowe rewizje biosów, które mają obsługę nowych 45nm procesorów intela, o to bym sie nie martwił ;)

Jaki OS zamierzasz mieć? Jeśli Viste to 4GB będą OK, jeśli natomiast XP to proponuję kupic jakieś markowe (Crucial, G.skill, Mushkin) 2x1GB.

No raczej będę celował w Viste. XP już mi sie oklepał :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam zamiaerzam zmienic platforme , AMD juz mi sie troche przejadlo ;)

Mobo Asus P5K-E

Proc E6750 na tej plycie bez jekniecia chodza te procki na 3300-3500MHz

Ram OCZ Reaper DDR2 4x1GB PC6400 800MHz lekko ponad 900MHz tez bez problemu

no grafa 8800GTS bedzie wystarczajaca przez najblizsze 6-12 miesiecy ,potem :/

Grafa najlepsza na jaka Cie stac , jesli oczywiscie grywasz w gry

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi