Skocz do zawartości
Robo

New Comp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

W tym miesiącu mam zamiar kupić nowego kompa (sama skrzynka bz monitora itd). Mam na to przeznaczone około 2500 zł. problem w tym, że nie wiem kompletnie co na ten czas będzie najlepszym wyborem.. im więcej tematów czytam tym większy mętlik mam w głowie.. Jeśli byłby ktoś w stanie pomóc to bardzo bym prosił :D

Myślałem np o czymś takim :

HDD - Seagate ST3160815AS 160GB sATA II

Karta Graficzna - Galaxy GF 7900GS 256MB 256Bit CM PCI-E DDR3 1.2 ns

Pamięci RAM - PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4

Procesor - Intel Core 2 Duo E4300 1.8 GHz s. 775 Box

Płyta główna - Asus P5B DELUXE

Zasilacz - Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-400AA-101A) 400W

Obudowa - Modecom Enjoy - czarna - bez zasilacza

No i procka tak z 2.0, zamias tego 1.8

Edytowane przez Robo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOBO Abit IP35-E ____________________ 378zł

CPU Intel Core 2 Duo E6320 BOX__________564zł

RAM Goodram 2X1GB 667MHz ____________________ 258zł

OBUDOWA: polecam Sharkoon Revenge Eco Black od Zenfista (zenfist.pl) za 140zł

PSU:Amacrox Warrior AX450-PNF też od Zenfista (jeśli nie zależy Ci na ciszy bo jest dość głośny) 160zł

a grafika i cała reszta jak podasz do czego bedziesz używał komputera :)

Edytowane przez ddmar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo - Abit IP-35, MSI P35 Neo2-FR lub Foxconn P35A.

Procek - bierz albo Pentium E2160/2180, albo szukaj czegoś z serii E6xx0.

Pomyśl o lepszej nieco obudowie - CoolerMastera Elite 331 można mieć już za 139zł.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cooler Master 330 dzis odbieralem z komputronika za 138 :) (to dla dziewczyny obudowa, bo ja mam Centuriona i sobie chwale ta firme...)

Mobo dzis odbieralem MSI Neo2-FiR i wyglada solidnie, na razie nie jest podlaczona hehe, bo nie mam jeszcze pamieci ram.

Czekam bo zamowilem TwinMos Twister, wg mnie duzo lepsze, bo pewne Elpidy... a cena ~110zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja propozycja

procesor : intel core 2160 - 260zl

mobo : Foxconn P35A - 400zł

pamiatki : OCZ 2x1GB 800mhz special ops 270zl

HDD: seagate 160GB sata II - 190zl

vga: GF 8800GTS 320mb Sparkle - 1000zl

zasilacz: chieftec 400w GPS-aa -170zł

wnetylatore: fryzjer 7 - 70zl

odudowa ta co masz lub Cooler master 331 - 130zl

za calosc 2490zl:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Special Opsy nie sa w niczym lepsze od Platinium Rev. 2 wlasciwie to jest to samo a Rev. 2 sa w appollo.pl za ~250zl wiec lepiej je wziac, a wogole to one sa na kostkach ProMOS, jesli chcesz miec czanse na D9 ale nie pewnosc to mozesz zamowic Special Ops Elite, ale to juz wydatek rzedu 370zl ja stwierdzilem, ze lepiej za kwote 440zl (4x TwinMos Twister - pewne Elpida, mozesz poczekac, bo je zamowilem, w przyszlym tygodniu powinny byc, na razie 2GB jak bedzie ok to kolejne 2GB...) zrobic sobie 4X1GB zwlaszcza jesli planujesz procek Intela.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lucas86 wszedzie zachwalasz te twinmoski :) kurde moze za miesiac tez sobie takie sprawie skoro mowisz ze sa spoko:) a i cena fajna to czemu nie :) ile te twinmoski wyciagaja pod 100mhz pojda?;]

Co do kolegi to mozesz pamiatki nate twinmosy zmienic skoro kolega poleca:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh czemu procka moze zmienic pozniej a teraz mzoe go uda sie podkrecic chociaz i tak pewnie karta niue bedzie na max wykorzystywana:] fakt faktem ale ja bym cos takiego kupil dla siebie:) bo znam swoja osobe lubie kupowac drozsze grafiki na rzecz tanszych prockow i pozniej zmienic tylko procka:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grr ; d .

Lucas86

nie wszystkie platinumy sa na promosach ( ktore zreszta nie sa zle ) . 1.9v-2.1v sa na promosach , 2.1v 4-5-4-15 sa na elpidach ( np: ja je zamowilem ;d ) . pozatym nie wiem czy wiesz drogi lukaszu :) ale te 4gb Ci nie pojda , no chyba ze masz viste64bit - a nawet jak masz viste to tez Ci nic nie da ba na viscie gry chodza duzo wolniej niz na xp .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MeoPL wlasnie do mnie jada, tzn zamowielm je dzis uwazam, ze to bardzo dobry wybor, bo cena jest o ok 10zl najwyzej drozsza niz Kingston 667 czy Goodram 667, a w tym przypadku trzeba szukac zeby byly Elpidy. Dodatkowo dostajesz w Twisterach radiatory (w sumie za 10zl mozesz nie kupic dobrych radiatorow) i standardowe 800 MHz, poza tym przeczytalem tutaj na forum i jeszcze w innym miejscu, ze te kosci sa robione tylko na Elpidach, wiec wg mnie lepszy wybor niz wyzej wymienione, nie trzeba sie martwic co przyjdzie.... A jak pamieci do mnie dojda to je przetestuje, bo reszte sprzetu juz mam:

MSI P35 Neo2 FiR

E2160

Scythe Infinity

Palit 8600GT Sonic+

Seagate 320GB ST3320620AS

wiec zobaczymy jak to bedzie chodzic, na pewno napisze tutaj na forum gdzies jak sie sprawuja pamieci i sprawdze osobiscie jakie tam kostki siedza, zeby rozwiac watpliwosci, bo bardzo duzo ludzi ma problem w wyborze ramu 2 X 1GB w cenie do 300zl, bo powyzej 500zl to wiadomo, ze jakies G. Skille, Cruciale, Mushkiny, OCZ itd...

Edytowane przez Lucas86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie na innym forum napisano mi, że jeśli nie znam się na podkręcaniu to lepszy pod względem wydajności byłby taki zestaw (pozdro Diss :D) :

procek - http://www.proline.pl/sho...4+X2+5200+AM2+B - 405 PLN

plyta gl - http://www.proline.pl/sho...+M2N-SLI+DELUXE - 359 PLN

hdd - http://www.proline.pl/sho...ATE+ST3250410AS - 269 PLN

grafika - jakas 8800GTS 320 MB - ok 1050 PLN

Nagrywarka CD/DVD Nagrywarka DVDR LG Multi GSA-H44N OEM Black 1 98.00

Obudowa [ATX] Obudowa Modecom STEP 207 Black b/z 1 105.00

Inne Zasilacz Amacrox Warrior 400W AX450-PNF 1 170.00

Pamięć Ram : OCZ 2x1GB 800Mhz CL4 Platinum Rev 2.0 - 290 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No powiedzmy ze cos w ten sposob wtedy by Cie interesowalo, ale pytanie stwierdzenie znac sie a nie znac na podkrecaniu jest wzgledne..... ;) takze rozwaz to :) Chodzi tez o to, ze AMD radzi sobie calkiem calkiem w giercach.... ale ja bym sie jednak sam sklanial ku Intelu, co zreszta sam zrobilem bo na biurku lezy mi E2160, MSI Noe2, Palit 8600GT sonic+ itd czekam na ram i skladam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myslicie o takim :

Płyta główna – ASUS P5B Deluxe lub Asus Commando

Procesor - [775] Procesor Intel Core 2 Duo E4400 2,0GHz 2MB

Pamięć RAM - OCZ 2x1GB 800Mhz CL4 Platinum Rev 2.0 lub PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4

Karta graficzna - [PCIE] Karta GeForce 8800GTS Gigabyte 320MB Fansink GV-NX88S320H-B-RH

HDD - Seagate ST3250410AS 250GB sATA II 16MB

Obudowa - [ATX] Obudowa Modecom STEP 207 Black b/z

Zasilacz - Amacrox Warrior 400W AX450-PNF

No tu proszę o pomoc w dobraniu Płyty głównej i RAMu :D

Edytowane przez Robo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta - a ile na nią masz ? Asus P5K-E może ?

procek - E2180 + Pentagram HP-100 AlCu Lite

Pamięć - 2*1GB Kingston 667/TwinMOS Twister starczy :)

Grafika - OK

hdd - a może WD3200AAKS ?

obudowa - trochę tekturowa :| Ile za nią dajesz ?

zasilacz - git

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi