Andrz3j Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 Czy do takich płyt jak : 1. Procomp BIW1A (s370) 2. ECS P6IWT-Me (slot1/s370) Da rade wsadzić procesor Celeron 700 MHz FCPGA?? I czy będzie on poprawnie działał?? Czy do takiego procka pozostaje tylko kupno MS-6178 i810 microATX? UWAGA:Chodzi mi konkretnie o te dwie pierwsze plyty, nie piszcze że i810 to schit itd i lepiej kupic zwykłe mobo np. na bx itd.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas13 Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 W przypadku tej drugiej tak pod warunkiem ze w bios ma odpowiednie mnozniki/czestotliwosci. Istnieja odpowiednie przejsciowki ze slot1 na FCPGA wiec o ile warunek o ktorym wspomnialem moze byc spelniony to nie widze przeszkod. Co do s370 to nie mialem z tym do czynienia wiec nie bede sie wypowiadal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 W przypadku tej drugiej tak pod warunkiem ze w bios ma odpowiednie mnozniki/czestotliwosci. Istnieja odpowiednie przejsciowki ze slot1 na FCPGA wiec o ile warunek o ktorym wspomnialem moze byc spelniony to nie widze przeszkod. Co do s370 to nie mialem z tym do czynienia wiec nie bede sie wypowiadal. No własnie tez brałem pod uwage przejsciówkę.. (ile taka kosztuje teraz?) Z mnoznikiem to raczej na to chyab nie patrzec, bo i tak jest zablokowany i raczej uwage trzea zwrócic na fsb a fsb ma regulowane 66/75/83/100/... a taki cell 700 FCPGA i tak na fsb 66 pracuje z tego co pamietam dopiero 800 na 100 mhz.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas13 Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 Ale jesli maksymalny mnoznik w biosie bedzie np. 8 a ty bys potrzebowal np. powyzej 10 to mozesz miec maly problem. Chyba ze mozna by go ustawic niedotaktowanego. A przejsciowka powinna kosztowac w granicach 35 - 50 PLN. Popatrz na allegro moze ktos sprzedaje to zorientujesz sie w cenach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 s370 nie obsluguje FCPGA ,chyba ze przejsciowke powerlapa sie zastosuje PPGA->FCPGA (nie wiem ile kosztuje i czy w Polsce jest) na slot1 pojdzie napewno na przejsciowce (warto wziac taka z regulacja napiecia 40pln) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jump3r Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 s370 nie obsluguje FCPGA2 ,chyba ze przejsciowke powerlapa sie zastosuje FCPGA->FCPGA2 (nie wiem ile kosztuje i czy w Polsce jest) na slot1 pojdzie napewno na przejsciowce (warto wziac taka z regulacja napiecia 40pln) Mylisz z tualatinami, fcgpa2 sa obslugiwane. Co do celkow powyzej 1GHz to one tez sa obslugiwane i to bez przejsciowki powerlapa mod zwyklej wystarczy. W necie o tym jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 na plytach PPGA nie chodza Copperminy ,bo maja co najmniej jedna nozke z innym sygnalem - afera wynikla jak wprowadzili p3 550 coppermine i jego uklad nozek,wtedy tylko plyty slot1 mogly go obslugiwac przez przejsciowke,pozniej powerlap zrobil przejsciowke socket370->socket370 z przestawionymi nozkami tylko a przejsciowka pod tualatiny to bardziej rozbudowany element za 35$ (150pln bez vat) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 ...na plytach FCPGA nie chodza Copperminy ,...co za brednia - na plytach FCPGA chodza Copperminy tylko na plytach PPGA (bez przerobki) nie chodza Czy do takich płyt jak : 1. Procomp BIW1A (s370) 2. ECS P6IWT-Me (slot1/s370) Da rade wsadzić procesor Celeron 700 MHz FCPGA?? I czy będzie on poprawnie działał??... dokladnie juz nie pamietam - ale zaraz po wypuszczeniu i810 Intel wypuscil i810E - bo na plytach z tym 1 nie dzialaly poprawnie PIII Coppermine - tylko jak pisalem nie pamietam czy problem dotyczyl magistrali 100MHz czy jadra Coppermine wiec jak bedziesz kupowal plyte to przede wszystkim sprawdz czy to jest i810E Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 benek dobra moj blad,pomylilo mi sie FCPGA z PPGA,dawno to juz bylo piszac FCPGA chodzilo mi oczywiscie o starsze plyty (PPGA) zreszta intel tak leci w kulki z tymi pga-mi,ze metlik sie robi,FCPGA2 to te na tualantiny,zeby nie bylo ze oszukuje to pozmieniam posty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Do wyoru mamtylko te dwie płyty aby wcisnąć w nie tego celka 700 MHz :( .. Jak to jest z tymi przejsciówkami PPGA-> FCPGA.. iKiedys mialme mobo Acorpa z BX i przejsciówka niby slo1-> PPGA i dziął w niej zarówno cel 500 jak i 533A (FCPGA).. Czyżby płyta obsługiwął jej i dlatego przejsciówka zwykła ppga wystarczyła? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 widac przejsciowka miala inny rozklad sygnalow na nozkach niz sugerowal intel (nieuzywane nozki projektanci przejsciowki olali) tylko sie cieszyc ze chodzilo,ale co do plyt z socketem to raczej byly robione wg specyfikacji (chociaz slyszalem ze i yu zdazaly sie wyjatki) niestety nie warto sprawdzac doswiadczalnie bo zdaje sie na sygnal reseta poszloby napiecie 3,3v co by moglo spalic proc momentalnie dla swietego spokoju wez plyte ze Slot1 i przejsciowke na FCPGA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 jesli chodzi o i810 i i810e to mam przed sobą zwalona MS-6178 , która na chipsecie ma oznaczenie i810 .. bez e a na 100% obsługuje FCPGA .. :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 810 obsluguje FCPGA ,ale to do doopy chipset,nawet agp nie ma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Z tego co ja pamiętam i810e różnił się od tego bez e tylko obecnością bodajże 4 MB(albo inna wartość - to byo tak dawno) pamięci na płycie dla karty graficznej. I na 810 każdej powinny chodzić Coppermine'y. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Do wyoru mamtylko te dwie płyty aby wcisnąć w nie tego celka 700 MHz :( ... a Google przestaly dzialac :?: ;) http://www.hardwaresite.net/p6iwt.html http://www.motherboard.cz/mb/ecs/P6IWT-Me.htm wiecej mi sie nie chce szukac :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Do wyoru mamtylko te dwie płyty aby wcisnąć w nie tego celka 700 MHz :( ... a Google przestaly dzialac :?: ;) http://www.hardwaresite.net/p6iwt.html http://www.motherboard.cz/mb/ecs/P6IWT-Me.htm wiecej mi sie nie chce szukac :P Google działa :D . i przeglądałem już wczesniej te strony ale nadal nic do końca nie wiem.. np. mam instrukcje od procompa i pisze że obsługuje procki 300-500 MH zi w wzyż.. heh ale do ilu wzwyz to juz nie pisze.. Miałem Acorpa który miał napisane że obsługuje tylko do 466 celki a na nim szedł 800 .. Dlatego może ktoś ma taka mobo i jest w stanie okreslic dokładiej co i jak i czy na tej mobo ECS ze slot 1 na 100 % pójdzie dizki przejsciówce cel 700 (nie chce znowu pakowac się w koszty zakupu przejsciówki jesli by miał nie pójśc..) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 jak na przejsciowce slot1->FCPGA to musi isc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Oki jeszcze jedno.... Czy jak włoże tego celka 700 FCPGA do mobo która nie obsługuje tego procka , czy procek się spali, czy tylko kompik nie ruszy itp. ?? Robiliście cos takiego?? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 nie spali sie jak przejsciowka bedzie dobra ( FCPGA) moze nie ruszyc,ale najpewniej pojdzie na przejsciowce,najwyzej nie poda dobrej nazwy proca np. uncnow cpu lub nazwie go pentium 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...