Skocz do zawartości
Lubilas

Stabilna Płyta Pod Małe Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! :)

Kupuję nowego kompa, wybór na procek już padł - Dual Core 2140 - i teraz zastanawiam się nad:

- jakąś płytką, która pozwoli mi na małe OC do 2,6Gzh i stabilną pracę z takimi parametrami na co dzień. Z tego co się orientuję DC 'łazi' na FSB 200Mhz, więc podniesienie FSB do 333 (mnożnik tego proca 8, czyli 8*333=2,6 :)) powinno załatwić sprawę. Zgadza się? Jak widać nie mam wygórowanych wymagań :wink:

- jakimś RAMem 2x1GB, który 'nie przeszkodzi' w podkręceniu tego proca do 2,6Ghz :wink: Zakładając FSB na poziomie 300, teoretycznie powinien starczyć jakiś RAM 667Mhz, tak? :) jeśli tak, to jaki? CL4 czy CL5?

Budżet max 700zł za te 2 rzeczy. Ja myślałem o Gigabyte GA-P35-DS3 + GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz, ale może nie potrzeba aż takich pamięci... chociaż z drugiej strony nie ma aż tak dużcych różnic cenowych... nie wiem, podpowiedzcie coś.

Czekam na pomoc i sugestie :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tą płytkę

e2160 smiga na 2,4 ghz bez kłopotów, wiecej nie daje bo nie chce zeby mi box wył :D (mocy i tak zapas)

corsairy twin2x z 667 smigaja na 800 cl4 tez bez problemu

w biosie wciskasz ctr+f1 i mozesz praktycznie wszystko ustawic

płytka dobra

Edytowane przez samolot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde nie wiem czy niektorzy zdaja sobie z tego sprawe ( pewnie nie ) ale kingstony na elpidach od dosc dawna sa NIEOSIGALNE . wiec to ciagle powtarzanie w kazdym mozliwym temacie "kingston 667 na elpidach" jest juz nudne. bo NIE DA SIE ICH KUPIC :) .

dlatego wszyscy powinni kupowac ocz platinium !!: D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki zasilacz ?

Chyba wezmę Corsair CMPSU-450VXEU - 450W - zbiera dobre recenzje, no i przede wszystkim cichy, co również jest dla mnie ważne.

A czy koniecznym było podniesienie napięć dla RAMu, żeby działały Ci w takiej konfiguracji? (tak z ciekawości pytam :wink: )

ja mam tą płytkę

Tzn którą? P31 DS3L, którą podał aldam, czy tą, co w tytule posta? :D

Edytowane przez Lubilas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie alternatywa dla Kingstonow 667 na Elpidach sa TwinMosy Twistery ktore sa na 99% na Elpidach, tak wynika ze wszystkich zrodel, a sa niewiele drozsze, srednio 10zl na 1GB. Natomiast sam sie zastanawialem nad OCZ Platinium REV.2 ale doszedlem do wniosku ze sa nieoplacalne i juz lepszym rozwiazaniem sa A-Daty na D9GCT za ok 300zl mozna je kupic.....

Przynajmniej taka jest moja opinia i teraz mam dylemat, bo jutro mam potwierdzic zamowienie na Twistery, ktore maja do mnie jesli potwierdze i zaplace dojsc wtorek/sroda, ale nie wiem czy nie odwolac zamowienia i skusic sie na A-Daty, bo Patriot LLK tez sa w przyzwoitej cenie bo ok 280zl za 2GB, ale to co o nich tutaj czytam mnie zniecheca....

Jakie sa jeszcze przyzwoite rozwiazania za cene ok 300zl za 2GB, bo tyle maks wchodzi u mnie w gre w obliczu pozniejszego planu na 4 x 1GB

rozwiazanie w granicy 200zl znam 2x 1GB Twisterow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tą płytkę

e2160 smiga na 2,4 ghz bez kłopotów, wiecej nie daje bo nie chce zeby mi box wył :D (mocy i tak zapas)

w biosie wciskasz ctr+f1 i mozesz praktycznie wszystko ustawic

płytka dobra

mógłbys sprecyzowac o ktorej plycie mowa??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowilem o gigabyte p35ds3

korsarzom dałem 1,9v bo zaliczyłem jednego blue screena, od kiedy jest 1,9v problem sie juz nie pojawia

dokladnie chodzą na 4-4-4-12 2t

A można wiedzieć, czego używasz do monitorowania napięcia? Bo z tego co się orientuję, w BIOSie na tej płycie nie ma takiej opcji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi