Lubilas Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Witam! :) Kupuję nowego kompa, wybór na procek już padł - Dual Core 2140 - i teraz zastanawiam się nad: - jakąś płytką, która pozwoli mi na małe OC do 2,6Gzh i stabilną pracę z takimi parametrami na co dzień. Z tego co się orientuję DC 'łazi' na FSB 200Mhz, więc podniesienie FSB do 333 (mnożnik tego proca 8, czyli 8*333=2,6 :)) powinno załatwić sprawę. Zgadza się? Jak widać nie mam wygórowanych wymagań :wink: - jakimś RAMem 2x1GB, który 'nie przeszkodzi' w podkręceniu tego proca do 2,6Ghz :wink: Zakładając FSB na poziomie 300, teoretycznie powinien starczyć jakiś RAM 667Mhz, tak? :) jeśli tak, to jaki? CL4 czy CL5? Budżet max 700zł za te 2 rzeczy. Ja myślałem o Gigabyte GA-P35-DS3 + GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz, ale może nie potrzeba aż takich pamięci... chociaż z drugiej strony nie ma aż tak dużcych różnic cenowych... nie wiem, podpowiedzcie coś. Czekam na pomoc i sugestie :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Ta płyta będzie dobra do tego celu, ale może rozważ zakup Foxconna P35A. A co do ramu to starczą 667 --> np. Kingstony na Elpidach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 gigabyte P31 DS3L 270,- (przyzwoita plyta jest temat w dziale 775) E2140 - 220,- kingstony na elpidach 2x1gb - 220,- 710 zl za 3 rzeczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Jeśli można to procek na E2160, bo na E2140 można nie dojść do 3GHz. Jeśli do 2,6GHz to zostaje E2140 ;) Jaki zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 (edytowane) ja mam tą płytkę e2160 smiga na 2,4 ghz bez kłopotów, wiecej nie daje bo nie chce zeby mi box wył :D (mocy i tak zapas) corsairy twin2x z 667 smigaja na 800 cl4 tez bez problemu w biosie wciskasz ctr+f1 i mozesz praktycznie wszystko ustawic płytka dobra Edytowane 7 Października 2007 przez samolot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 kurde nie wiem czy niektorzy zdaja sobie z tego sprawe ( pewnie nie ) ale kingstony na elpidach od dosc dawna sa NIEOSIGALNE . wiec to ciagle powtarzanie w kazdym mozliwym temacie "kingston 667 na elpidach" jest juz nudne. bo NIE DA SIE ICH KUPIC :) . dlatego wszyscy powinni kupowac ocz platinium !!: D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubilas Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 (edytowane) Jaki zasilacz ? Chyba wezmę Corsair CMPSU-450VXEU - 450W - zbiera dobre recenzje, no i przede wszystkim cichy, co również jest dla mnie ważne. corsairy twin2x z 667 smigaja na 800 cl4 tez bez problemu A czy koniecznym było podniesienie napięć dla RAMu, żeby działały Ci w takiej konfiguracji? (tak z ciekawości pytam :wink: ) ja mam tą płytkę Tzn którą? P31 DS3L, którą podał aldam, czy tą, co w tytule posta? :D Edytowane 7 Października 2007 przez Lubilas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 (edytowane) Corsair - OK jeśli idzie o Twin2X i jeśli to to samo co XMS2 (fioletowo-czarne) to u mnie poszły trochę ponad 800 (ok. 830) jak było trzeba :) na defV Edytowane 7 Października 2007 przez beka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubilas Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Corsair - OK jeśli idzie o Twin2X i jeśli to to samo co XMS2 (fioletowo-czarne) to u mnie poszły trochę ponad 800 (ok. 830) jak było trzeba :) na defV To chyba takie Czyli rozumiem, że DC2140@2,6Ghz z tymi pamiątkami z palcem...? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Wg mnie alternatywa dla Kingstonow 667 na Elpidach sa TwinMosy Twistery ktore sa na 99% na Elpidach, tak wynika ze wszystkich zrodel, a sa niewiele drozsze, srednio 10zl na 1GB. Natomiast sam sie zastanawialem nad OCZ Platinium REV.2 ale doszedlem do wniosku ze sa nieoplacalne i juz lepszym rozwiazaniem sa A-Daty na D9GCT za ok 300zl mozna je kupic..... Przynajmniej taka jest moja opinia i teraz mam dylemat, bo jutro mam potwierdzic zamowienie na Twistery, ktore maja do mnie jesli potwierdze i zaplace dojsc wtorek/sroda, ale nie wiem czy nie odwolac zamowienia i skusic sie na A-Daty, bo Patriot LLK tez sa w przyzwoitej cenie bo ok 280zl za 2GB, ale to co o nich tutaj czytam mnie zniecheca.... Jakie sa jeszcze przyzwoite rozwiazania za cene ok 300zl za 2GB, bo tyle maks wchodzi u mnie w gre w obliczu pozniejszego planu na 4 x 1GB rozwiazanie w granicy 200zl znam 2x 1GB Twisterow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 ja mam tą płytkę e2160 smiga na 2,4 ghz bez kłopotów, wiecej nie daje bo nie chce zeby mi box wył :D (mocy i tak zapas) corsairy twin2x z 667 smigaja na 800 cl4 tez bez problemu w biosie wciskasz ctr+f1 i mozesz praktycznie wszystko ustawic płytka dobra mógłbys sprecyzowac o ktorej plycie mowa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 w podobnej cenie jest Gigabyte GA-965P-S3 rev. 3.3 a na tej płycie zrobisz fsb nawet 450 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 (edytowane) Oddam prawie nowego Abita AB9 Pro(w cenie S3-DS). Propozycje pw , gg(6102105). Edytowane 8 Października 2007 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubilas Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 OddamJestem zainteresowany :D :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 mowilem o gigabyte p35ds3 korsarzom dałem 1,9v bo zaliczyłem jednego blue screena, od kiedy jest 1,9v problem sie juz nie pojawia dokladnie chodzą na 4-4-4-12 2t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubilas Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 mowilem o gigabyte p35ds3 korsarzom dałem 1,9v bo zaliczyłem jednego blue screena, od kiedy jest 1,9v problem sie juz nie pojawia dokladnie chodzą na 4-4-4-12 2t A można wiedzieć, czego używasz do monitorowania napięcia? Bo z tego co się orientuję, w BIOSie na tej płycie nie ma takiej opcji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 Ja mam P35-S3L i mam 3,1ghz 1.45v więc jest całkiem dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...