Skocz do zawartości
Frem

X1950 Pro Czy Xt ?

Rekomendowane odpowiedzi

Athlon 64 3200+

2x 1 GB Kingstone DDR 400 CL2 hyniX

An8U

Obecnie mam karte od dwoch lat GB 6600 128/128

Gram tylko w wybiórcze tytuły, chcę pograć na max detalach w Gothic 3 miedieval 2 Lost Planet

pozatym gram czasami w Lineage2 :P a tak poza tym to praktycznie wcale --->wyrosłem z grania dla grania dawno temu

Ciągle mam dylemat czy kupić

PowerColor Pro

Czy lepiej

GeCube XT -zauważyłem że ma 1400 na pamieciach, a XT chyba powinien miec 1800 ?

Jesli juz kupie karte to nie bede wymienial na długo, bojak juz powiedzialem, za mało gram, zeby ciagle wykladac kase na kompa.

Która wybrać do mojej platformy (nie zmieniam bo mi wystarcza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XT bez dwoch zdan :) . z tym ze na Twoim miejscu zamiast wydawac prawie 700zl na radka , pozbieralbym troche i kupil GF 8800 za okolo 1k PLN :)

z tym ze kurde nie wiem czy Ci procek pociagnie gf 8800 :) .

a jakbys sie zdecydowal na radka pro , to lepiej kup palita gf8600gt sonik+

bo jest lepszy od tego pro i o ponad 100zl tanszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku myslalem o kupnie 8800tgs 320 mb, ale jak zobaczylem porownawczo wydajnosc XT i 8800 w gothic 3 to te 400 zł wiecej strasznie słabo szło co do wydajności.

No dobrze, jezeli XT to dlaczego ma on 1400 a nie 1800 mhz ? To jakaś uboższa wersja z gorszymi pamięciami, czy popsrtu nie dokręcone do normalnych XT ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakbys sie zdecydowal na radka pro , to lepiej kup palita gf8600gt sonik+

bo jest lepszy od tego pro i o ponad 100zl tanszy :)

z ta "lepszoscia" 8600gt nad x1950pro to wiele razy bylo poruszane i niekoniecznie jest tak jak mowisz.. ale nie ma sensu drazyc po raz tysieczny tego tematu. polecam poszukac podobne tematy i poczytac troche. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, jezeli XT to dlaczego ma on 1400 a nie 1800 mhz ? To jakaś uboższa wersja z gorszymi pamięciami, czy popsrtu nie dokręcone do normalnych XT ?

z ta "lepszoscia" 8600gt nad x1950pro to wiele razy bylo poruszane i niekoniecznie jest tak jak mowisz.. ale nie ma sensu drazyc po raz tysieczny tego tematu. polecam poszukac podobne tematy i poczytac troche. pozdrawiam.

nawet nie zamierzam poruszać tego tematu z 8600.

a co z tym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X1950XT tak ale nie ta wersja.

To jest rewizja nr 2 ktora jest gorsza niz rewizja nr 1.

Tego Gigacube'a nie podkrecisz, nie zmienisz napiec za pomoca Atitool/Atitraytoolla itp.

Do tego co zauwazyles taktowanie pamieci sporo za niskie. Musisz poszukac karty na pcb takim samym jak karty X1800/X1900 one sa njalepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X1950XT tak ale nie ta wersja.

To jest rewizja nr 2 ktora jest gorsza niz rewizja nr 1.

Musisz poszukac karty na pcb takim samym jak karty X1800/X1900 one sa njalepsze.

pcb?

tzn jakiej karty, podaj mi jakiś przykład, bo jestem w tym lewy :)

tzn tego Gecube nie oplaca sie kupować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pcb?

tzn jakiej karty, podaj mi jakiś przykład, bo jestem w tym lewy :)

Karta powinna wygladac nastepujoco:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

CZyli musi byc podluzny radiator w tylnej czesci karty.

tzn tego Gecube nie oplaca sie kupować?

Szczerze mowiac ja bym go sobie odpuscil i poszukal karty na takim PCB jak wyzej podalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A X1950 Pro ma pcb:

PowerColor X1950Pro

Da się ją podkręcić?

Nie moge znaleźć nigdzie dobrej XT, więc wybiore coś z Pro, chyba tą w/w. Co sądzicie do gothic 3 ?

A może dorzuc kaski i kupić:

HiS'a

??

Edytowane przez Frem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A X1950 Pro ma pcb:

PowerColor X1950Pro

Da się ją podkręcić?

Nie moge znaleźć nigdzie dobrej XT, więc wybiore coś z Pro, chyba tą w/w. Co sądzicie do gothic 3 ?

A może dorzuc kaski i kupić:

HiS'a

??

Troche podkrcic sie da ale nie za wiele :(

CZasem mozna dorwac na allegro X1950XT i XTX w cenach okolo 700pln.

Nie wiem czy rozsadniej nie byloby poczekac i nie kupic np 2900pro albo czegos takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche podkrcic sie da ale nie za wiele :(

CZasem mozna dorwac na allegro X1950XT i XTX w cenach okolo 700pln.

Nie wiem czy rozsadniej nie byloby poczekac i nie kupic np 2900pro albo czegos takiego.

Tak, tylko te wszystkie XT na allegro czy w sklepach internetowych maja pamięci taktowane 1400 a nie 1800.

Chyba skusze się na tego Hisa, przeglądalem google i wychodzi na to, że ma bardzo dobre chłodzenie więc pewnie jeszcze da się go podkręcic mimo fabrycznego podkręcenia.

Edytowane przez Frem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podkrecisz go rewelacyjnie jak zyskasz po 50-70 MHz na gpu/pamieciach to bedzie dobrze. Te karty maja bardzo niskie napiecie dawane na rdzen i pamieci (sprawdzalem to na swojej X1950pro, podniesienie napiecia daje dobre wyniki, pencil mods).

To PCB na X1800/1900/1950xt/pro ma mozliwosc regulacji napiecia z poziomu programu wiec zapewnia duzo wieksze i latwiejsze podkrecanie karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co sie orientuje na kartach x1950pro nie ma w ogole mozliwosci softowej regulacji napiec, niezaleznie od pcb. moge sie mylic, ale wydaje mi sie rowniez, ze x1950pro sa robione na innym pcb niz x1950xt/xtx. nie spotkalem sie z modelem na takim samym pcb i z mozliwoscia podnoszenia napiecia z poziomu programu. na chwile obecna powaznie zastanowilbym sie nad sensem zakupu jakiejkolwiek grafiki, gdy w ciagu miesiaca powinny wyjsc hd2900pro oraz 8800gt. a co do tego HiSa, to on juz jest wykrecony, co przy kiepskiej kretliwosci x1950pro nie rokuje nadziei na wieksze oc. pozdrawiam.

Edytowane przez Mumin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten HIS ma gowniane PCB takie samo jak w 1szych Sapphire i paru innych kartach. . Do tego jeszcze ze vmody zabiaja ta karte po pewnym czasie z racji slabej wydajnosci ukladow zasilania.

Ja bym mial kupowac grafe to bym bral albo X1950XT/XTX albo cos innego, na pewno nie X1950gt/pro jakiejkolwiek firmy.

@Mumin

Za niskie napiecie na gpu i memki skutkuje niskim OC. Z taka temp i wyzszymi taktami ona powinn sie jak glupia krecic.

Jakby to mialo PCB od serii X1800/X1900 to bylby niezly kilker, ale tak nie jest.

(X1950pro ma R580+ a nie R570)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym mial kupowac grafe to bym bral albo X1950XT/XTX albo cos innego, na pewno nie X1950gt/pro jakiejkolwiek firmy.

@Mumin

Za niskie napiecie na gpu i memki skutkuje niskim OC. Z taka temp i wyzszymi taktami ona powinn sie jak glupia krecic.

Jakby to mialo PCB od serii X1800/X1900 to bylby niezly kilker, ale tak nie jest.

(X1950pro ma R580+ a nie R570)

a nie zaczekalbys na hd2900pro/8800gt? :>

OT: czytalem o zbyt malych napieciach.. na moim asusie przy gpu@650 i mem@1700 i chlodzeniu na 50% temp w stresie nieco ponad 50 stopni <_< chyba czas najwyzszy zastanowic sie nad olowkiem :D czy asusy maja to "gorsze" pcb czy cos da sie na nim powalczyc? EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi