Skocz do zawartości
aftershocK

Przegrzany Dysk = Au Revoir?

Rekomendowane odpowiedzi

kopiowałem całą zawartosc dysku - 80 GB na inny. w pewnum momencie ten z ktorego kopiowałem się wyłączył i szkag go trafił. nie dziala ani u mnie ani w kieszeni na usb w innym komputerze. system był postawiony na tym dysku na ktory kopiowałem.

mysle ze dysk sie przegrzał poprostu... czy da sie go jakoś reanimować?

dysk miał 5 partycji a teraz w moj komputer pokazuje 1 i pyta czy chce ją sformatować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dysk widac, ale sformatowalem go to pozniej sie zawiesil komputer.... widze wszystkie partycje ale dane są popsute.... co mam zrobic zeby to jakos 'uleczyc ' ?? scan / check disc ?? gdzie to włączyć, jakim programem

a pod kieszen usb podpiety nadal nie widac a on ma tam pracować....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku, co ty chcesz z tymi danymi/partycjami zrobić? Uratować?

Jeśli tak, to o jakim formatowaniu mówisz, bo jak to zrobiłeś, to prawdopodobnie będziesz miał syf.

Miałeś zainstalować ten program i zrobić skan. On wyświetliłby ci listę partycji na dysku, które znalazł.

Wtedy wybierasz sobie(zazwyczaj obok pisze nazwa partycji jaką sam wpisałeś, jeśli poprawie je rozpozna) Oznaczasz takowe partycje podstawowe literką D, oraz * jeśli to partycja bootująca. Zapisujesz info, uruchamiasz kompa i jeśli dobrze zaznaczyłeś to partycje oraz dane powinny być jak nowe.

Co do popsutych danych, to co widzisz? Hieroglify? Pisz dokładnie, tutaj wróżbitów nie ma.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dane zdążyłem zgrac :) na tamten dysk. [jeden folder zostal ale jest 'popsuty' bo nie chce sie otworzyc ale jesli sie go nie da uratowac to chyab to przezyje ] teraz chce przywroicic dysk do funkconalności.

chce zeby bylo sformatowane, i działające...

Edytowane przez aftershocK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisz w Uruchom to: diskmgmt.msc i pousuwaj wszystko co widzisz pod dyskiem, który ci nie działa jak należy. Jak będzie zupełnie czysto, załóż na nowo. Powinno hulać, jeśli dysk nie jest uszkodzony. Zarzuć jeszcze SMART, jak możesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pousuwaj wszystko pod ATA, jaki masz problem OMG! Potem załóż partycje na nowo.

Kieszeń może ci nie wykrywać, bo w niektórych musi być wsadzona zworka na Master. Ja miałem tak w starej kieszeni Spire. Na Slave nie wykrywała dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi