Skocz do zawartości
Magic_LbN

Znowu Problem - Brak Wtyczki Zasilania Wentyla :/

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jakąś zwykłą, słabo chłodzoną obudowę Codegen, a ze komputer nie ma lekko to jest to spory problem :/ Kasy na inną obudowę nie ma i raczej nie będzie wiec chciałem wstawić w niej wentylator wyciągający powietrze... Z tyłu miejsca na jako taki wentyl nie ma, są tylko otwory umożliwiające cyrkulacje powietrza... :|

Najgoręcej jest w okolicy chipsetu + pamięci + HDD (wszystko blisko siebie). Myślałem żeby wstawić wentyl (8-12cm - jakiej wielkości?) na boku obudowy na wysokości tych części, albo ewentualnie na górze, - czy to będzie dobre rozwiązanie??

Dodam że inne coolery są na CPU (fabryczny intel), grafie (Pentagram jakiś) i jeden w zasilaczu (nie za duży i raczej słaby)

EDIT: nowy problem :( opis w ostatnim poście...

Edytowane przez Magic_LbN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie masz miejsca ma wentylator, na górze, dole, z boku to,

Możesz też zamontować wentylator w środku obudowy, np. nawiewając na pamięci czy inne podzespoły, w ten sposób uzyskujesz małe podciśnienie powodujące wymuszony wywiew ciepłego powietrza (np. za dyskiem twardym) a co za tym idzie podciśnienie które powoduje zasysanie zimnego powietrza, można to nazwać efektem wachlarza (sam taką nazwę wymyśliłem).

Nie jest to super rozwiązanie ale daje widoczny efekt obniżenia temperatury w środku obudowy.

Najlepiej jak zorganizujesz sobię jakiś termometr i po eksperymentujesz gdzie go zamontować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kwaz!

Autor posta pisze przecież wyraźnie, że nie ma z tyłu miejsca na wentyl więc przeczytaj zanim poradzisz :mur:

@Dziuby

Twoje teorie mnie zabiły, "efekt wachlarza" i podciśnienie wytwarzane przez wentylator w środku budy co spowoduje napływ świeżego zimnego powietrza :lol2:

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kwaz!

Autor posta pisze przecież wyraźnie, że nie ma z tyłu miejsca na wentyl więc przeczytaj zanim poradzisz :mur:

@Dziuby

Twoje teorie mnie zabiły, "efekt wachlarza" i podciśnienie wytwarzane przez wentylator w środku budy co spowoduje napływ świeżego zimnego powietrza :lol2:

Hehe :lol2: ale jest ot wyjście z sytuacji, tak mi przyszło na myśl :D , ważne żeby chłodziło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawiewając na pamięci czy inne podzespoły, w ten sposób uzyskujesz małe podciśnienie powodujące wymuszony wywiew ciepłego powietrza (np. za dyskiem twardym) a co za tym idzie podciśnienie które powoduje zasysanie zimnego powietrza, można to nazwać efektem wachlarza (sam taką nazwę wymyśliłem).

:ploom: :ploom: :ploom:

rządzisz, post miesiąca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem wentyl Arctic Cooling 12cm, chciałem sprawdzić go (podłączyć), a tu okazuje się że on ma zasilanie tylko na 4-pin wtyczke, a ja nie mam ŻADNEJ takiej na mobo :( w instrukcji pisze ze "jeśli mb posiada tylko jeden taki wtyk do wentylatora CPU to należy..." tylko że u mnie nawet wentyl CPU jest na 3-pinową wtyczke :/ Da się coś z tym zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem wentyl Arctic Cooling 12cm, chciałem sprawdzić go (podłączyć), a tu okazuje się że on ma zasilanie tylko na 4-pin wtyczke, a ja nie mam ŻADNEJ takiej na mobo :( w instrukcji pisze ze "jeśli mb posiada tylko jeden taki wtyk do wentylatora CPU to należy..." tylko że u mnie nawet wentyl CPU jest na 3-pinową wtyczke :/ Da się coś z tym zrobić?

Jeżeli jest to mała wtyczka 4-pin (jak w coolerach Intela), wtedy podpinasz tak jak standardową 3-pin, ostatni pin służy do kontroli obrotów wentylatora i w takiej sytuacji zostaje niewykorzystany. Jeżeli chodzi o wtyczkę 4-pin molex, to podpinasz wentylator do zasilacza. Tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi