Skocz do zawartości
Pageup

Pb 95, Pb 98, On, Lpg, Cng ...

Rekomendowane odpowiedzi

A co maja powiedziec wlasiciele firm co tankuja non stop ? Ostatnio jak tankowalem na Shellu przy kauflandzie to tam sie dostaje punkty za kazdy zatankowany litr, no to zalalem do pelna, ide placic, babka mi mowi ze mam 800 czy 900 punktow :), patrze, kase obok stoi koles w gajerku tez placi bo lał do pełna i mu babka mowi : ma Pan siedemnascie tysiecy punktow ... a nie nie, przepraszam, ma Pan sto siedemdziesiat tysiecy :D, Masakra hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mają powiedzieć? Nic nie powiedzą tylko podniosą odpowiednio ceny swoich produktów/usług :razz: Właściwie każda gałąź gospodarki jest uzależniona od ropy, więc te podwyżki uderzą po kieszeni każdego bez wyjątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm tak sobie myślę.. kiedy już zbiję fortunę i dorobię się jakiegoś 1000 konnego potwora, to koszt jednego tankowania będzie wyższy niż sam samochód. :mur:

ew. skończą się pokłady ropy na świecie..

Edytowane przez Black_war

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, źle się dzieje w państwie polskim. I to bardzo źle.

4.77 ON- podrzędna paliwodajnia na drodze nr.8 na odcinku Białystok-Augustów.

4.57 ON- stacja Orlen w Suchowoli.

Cóż- trzeba zacząć wspierać "wiatr ze wschodu"- 3.60zł za ON zdatny do jazdy w CR/PD...

Na cenę benzyny w ogóle już nie patrzę... Nie muszę lać- nie muszę się bać.

Ciekawe dlaczego polityka firm paliwowych jest taka zaborcza? Ceny idą w górę- a i tak idzie tyle samo- bo mniej się nie da. Marchewka, kij i osioł. Ciekawe kiedy osioł padnie z pragnienia... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt.. nie musisz patrzeć na ceny benzyny - ale niedługo zaczniesz się bać, bo benzyna będzie tańsza od ON :(

Jak widzę te ceny, to nie wiem co powiedzieć - jeden dzień 4.47, a następny 4.59-4.60 (oczywiscie mowa o ON).. ciekawe kiedy przekroczy granicę 5ciu złotych :\ teraz nic, tylko auto z jakąś benzynką zagazowaną mieć, bo co to jest 2zł w porównaniu z prawie 5cioma :~

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I niedługo po tym nastanie sądny czas dla gazu...

Na[ciach!]lą podatków, przykleją akcyzę i różnica szybko się zapełni :wink:

Nie zauważyliście, że te ceny stopniowo idą w górę dzień w dzień w okresie przedwakacyjnym...? Od dobrych kilku lat takie cyrki się dzieją... Aj rżną nas po kieszeni, rżną...

PS. Zawsze można skorzystać z "importu"- zalałem dzisiaj od rezerwy do końca Octavię na pompie- dziwnie rusza, i troszkę słabiej idzie... Ale cóż- raz trzeba spróbować :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co jest najśmieszniejsze?

Gaz miał pójść tak do góry, że jazda na nim byłaby nieopłacalna w porównaniu do petrolki i oleju...

A tu taka "miła" niespodzianka :lol:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poki co ropa przez tydzien spadla o 10$ a dolar jest na mniej wiecej tym samym poziomie wiec jak dobrze pojdzie to powinno troche spac w ciagu tygodnia...pytanie na ile :|

bierzace notowania :)

http://www.bankier.pl/inwestowanie/profile...CFQyvQwodZzWvig

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzieliscie kiedykolwiek obnizke cen paliw? Nierealne jak dla mnie.

Dokladnie - cena ropy w gore = ceny paliw w gore; cena ropy w dol = ceny paliw w gore/stoja :mur: I jakies bredzenie o paliwie ze starych zapasow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orlen 4.94zl z ON w wersji "Werwa"... aż silnik zaczał nierowno pracować ;)

"spalilem" przez rok ponad 2000l tego paliwa, ostatnio jednak zalalem shellowego vpower i chyba zostane przy nim - nie dosc, ze spalana spadlo o te min 10%, to jeszcze puszczam mniej "dymkow" ;) ostatnio 4,99 za nie placilem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swego czasu lałem tylko "hipermarketowe" paliwo i było ok, aż mnie naszło i stwierdziłem, że vpower będzie lepszy (a cena podobna). Niestety po kilku miesiącach jeżdżenia silnik pracował tak jakby miał się zaraz rozlecieć :blink: Potem wróciłem znowu do tego samego paliwa (sainsbury's, taki polski auchan) i silnik już po pierwszym tankowaniu zaczął pracować jak należy. Dodam, że wydaję mi się, że mocy przybyło :D Międzyczasie zalałem jeszcze bp ultimate i silnik podobnie zachowywał się jak na vpower :sad: Wniosek z tego taki, że do starych rumpli (106'tka z silnikiem 1,1 rok 2k) paliwo z hipermarketu nadaję się znakomicie :D pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tankował ktoś może BIO ON z Bliskiej (Orlen)? w Katowicach kolo Porcelanowej za "zwykły" ON biora 4,59pln/l a za BIO ON 4,09pln/l. Na pełnym baku to jest prawie 30pln oszczędności. Tylko czy mi potem sie silnik nie rozleci - VW TDI GT 110KM '97.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PB95 -> 4.55

Neste, przy Carrefour, głębocka

o_O

Bylem dzisiaj zatankowac i juz 4.59

O_o

A tankował ktoś może BIO ON z Bliskiej (Orlen)? w Katowicach kolo Porcelanowej za "zwykły" ON biora 4,59pln/l a za BIO ON 4,09pln/l. Na pełnym baku to jest prawie 30pln oszczędności. Tylko czy mi potem sie silnik nie rozleci - VW TDI GT 110KM '97.

BIO Olej to naped z dodatkami roslinnymi... to sie leje tylko do nowych silnikow ktore sa przystosowane do tego typu paliwa... lub jakies 20 letnie dieselki ktore takze na oleju z frytek pojada ;)

Zapomnialem dodac zeby do TDI tego nie lac bo daleko ze stacji nie odjedziesz :)

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatnio tylko leje BIO z orlenu. spalanie te same, osiagi tez, tylko troche gorzej odpala jak jest zimny (roznica w temp zapalenia 55*-ON 120* BIO) ale oszczednosc u mnie >50gr na litrze. dzis w nocy jade do NL to do pelna i zobaczymy ile spali na 100km przy predkosciach autobahnowych - 130/140 km/h. pozniej w Deutschlandzie zwyklego ON zaleje i zobaczymy :D

edit: zapomnialem napisac: BIO - 4.09zl ON - 4.71zl

Edytowane przez bamboocha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy obecnych cenach to nie wiem czy tak długo by się zwracało, liczmy instalację 2,4tys. zł, Cena PB95-4,69, LPG-2,13zł Przebieg 10tys. km/rok , uzytkowanie Miasto:Trasa 70:30 Spalanie benzyna miasto 10,trasa 7,LPG M:12, T:9, przegląd LPG 200zł,

Instalacja zwróci się po 17 miesiącach ;)

http://www.autocentrum.pl/?FF=148 a tutaj link do kalkulatorka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi