maSTHa212 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Shell, Wał Miedzeszyński - 4,17 :( Pb95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 (edytowane) 3.85 neste piaseczno i neste carrefour targowek PB95.. jak dobrze pamietam Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez Neo_x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 W PL kosztuje ropa ~3.5zł. Będąc we Francji (Brest) diesel stał po ~0.98 Euro/litr czyli ~4.2-4.3zł... A różnica w zarobkach nie jest bynajmniej drobna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 (edytowane) Oczywiście jak zwykle cena benzyny w tym złodziejskim kraju z okazji długiego weekendu zdrożała :angry: 3.99 zł za Pb95 na Shellu Hubska (obok Polmozbytu) Wrocław, a 5 dni temu była po 3.81 zł <_<. Edytowane 1 Maja 2009 przez mastertab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 ciach!a.... wczoraj musialem zalac full bak w motocyklu... 4.11 PB95 wysockiego orlen... az nie moglem uwierzyc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 (edytowane) P#@$%&o ich całkowicie przewidują,że PB95 podejdzie pod 5zł. Albo zagazuję furę albo ją spalę albo kupuję rower http://www.tvn24.pl/-1,1600254,0,1,uwaga-w...,wiadomosc.html Edytowane 14 Maja 2009 przez przemn2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 no i niestety w Poznaniu pb95 powyzej 4zl... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Wrocław - Orlen na Skłodowskiej - Pb95 4.07zł. Jeszcze pierwszego maja tankowałem tam za 3.79zł :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucio89 Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Okolice Gdyni (Reda-Neste) LPG -> 1.56zł, ON -> 3.38zł, Pb95 -> 3.86zł, Pb98 -> 4.04zł . Dobry gaz nie jest zły, i znowu jezdzac na gazie jest 2x taniej niz na benzynie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 3miasto (Sopot) Shell 4,25 pod koniec roku bylo 3,23. Mam nawet kilka paragonów. Poskanuje i wrzuce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Poznań głogowska stacja lukoil 4,15zl za pb95... a to chyba "najtaniej" w miescie ;( coraz czesciej rowerem jezdze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 V-Power Diesel GTL - 3,99zł - Shell Żory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Ja też przesiadam się na rower coraz częściej. I nawet mi z tym dobrze.Auto rozleniwiło.Do pracy mam 2km w jedną stronę i głupotą jest tam dojazd autem. Portfel na tym zyska i ja też. U nas pb95 po 4.19zł Absurd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Racibórz: Bliska 4,26 Shell 4,35 <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Bliska Olsztyn/Ełk- BioEster 2.99zł. - nie jeżdzę na niczym innym od 5tyś km. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 O! I jakie reflekesje po tym przebiegu? jakie auto? Silnik chodzi lepiej gorzej tak samo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Bliska Olsztyn/Ełk- BioEster 2.99zł. - nie jeżdzę na niczym innym od 5tyś km. :wink: Co to za ciekawostka? Także czekam na opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Shell Sopot Kamienny Potok 95 po 4,46................. chyba kogoś porypało z ceną!!!!!!!!!! Windują cenę do 5 pln za litr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Co to za ciekawostka? Także czekam na opinie. O! I jakie reflekesje po tym przebiegu? jakie auto? Silnik chodzi lepiej gorzej tak samo? Auto- Skoda Superb 1,9TDi pazdziernik 05. O paliwie- można je lać na 100% do silników diesla koncernu VW na pompach wtryskowych i pompowtryskach wyprodukowanych przed czerwcem 06. Common rail- zupełne niet. Reszta aut... Trzeba przeczytać specyfikację auta, starsze diesle nie mają problemów z tym. ;) Refleksje... Na kazdym tankowaniu zostaje ok.30zł w kieszeni, spalanie podskoczyło (lato, klima, kapcie 17" 215/235) o ~1l, dynamika minimalnie spadła (może być efekt placebo- taniej=gorzej...). Jedyną wadą którą zauważyłem, jest konieczność dłuższego zakręcenia rozrusznikiem i białawoniebieski dym zamiast czarnego po odpaleniu. ;) Ale to jest już związane z właściwościami fizycznymi tego paliwa (wyższa temperatura zapłonu). Podobno trzeba kontrolować stan oleju, bo właściwości cząsteczek tego związku obejmują polimeryzację z olejem silnikowym, i może nam uciekać ~0,2l na 1000km. Ogólnie- na sezon późna wiosna-jesień polecam do tych aut, które mogą na tym jeździć- czy to w domieszkach, czy w "czystej" postaci. :) PS. Ktoś zna cenę oleju opałowego? Zastanawiam się, czy kocioł grzewczy w domu by pociągnął na tym stuffie. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 No wiem ze moja Mama w swoim wozidle z common railem ma w instrukcji wyraznie napisane ze nie wolno :) Ale jakbym mial diesla nie nowego to pewno bym sie skusil :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 (edytowane) Ogólnie- na sezon późna wiosna-jesień polecam do tych aut, które mogą na tym jeździć- czy to w domieszkach, czy w "czystej" postaci. :) z moich informacji wynika że bio ma mocne właściwości rozpuszczające więc może prowadzić to uszkodzeń gumowych elementów typu uszczelki, wężyki itp. jak sobie pomyślę ile czasu i kasy potrafi pochłonąć taka drobna nieszczelność zanim się ją zlokalizuje to.. dziękuję ja postoję ;) podobnież nieco więcej wypłukanego syfu z baku popłynie by zapychać filtry więc trzeba liczyć się z ich częstszą wymianą bo autko może się przymulić. plusem jest zapewne lepsze smarowanie układu doprowadzającego paliwo bo ponoć bio lepiej sobie z tym radzi ale z drugiej strony miesza się z wodą i ma właściwości wiążące wilgoć z otoczenia :? jako alternatywę dodam, że krąży wiele informacji o tym jakoby tzw paliwa uszlachetnione premium (typu Ultimate, Verva itp) mające wyższą liczbą cetanową (55 w porównaniu do 51 dla ON standard) poprzez niższą zawartość siarki, oszczędzają katalizator, a układ wtryskowy czy silnik utrzymywany jest w lepszej czystości lecz niestety mają gorsze właściwości smarne. Ponoć długotrwała jazda na paliwie bezsiarkowym suszy pompę paliwową, której awaria w silnikach diesela to całkiem spory koszt i zwykle powrót lawetą. Dlatego właśnie wiele osób dolewa do ON oleju dla silników dwusuwowych (tzw.mixolu). Edytowane 28 Maja 2009 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 V-Power Diesel GTL - 3,99zł - Shell Żory Przy okazji. Nie polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Paliwa czy stacji? i dlaczego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Paliwa czy stacji? i dlaczego? W sumie nie wiem czego ale na wolnych obrotach zaczął jakby zapłon wyprzedzać i silnik stawał się baardzo głośny. Nie mówię tutaj o klekotaniu TDI`ka ale o na prawdę jakieś awarii poduszki zawieszenia silnika lub coś w tym stylu. Dolałem teraz do pełna z mojego zaufanego Statoila i jest jak poprzednio czyli cisza i gładkość. Chociaż muszę przyznać, że albo umysł płatał mi figla albo delikatnie mocniej czuć było rwanie głowy przy max Nm. Myślę, że takie paliwa to dobry tuning podświadomości :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 i znowu kur*a pod 5 zl powoli podchodzi benzyna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) norma :) obserwuję ceny na lokalnej stacji BP - zawsze na weekend kilka groszy w górę. właśnie rozpoczyna się długi weekend i prawie każdy zaplanował jakiś wypad więc czy to przypadek, że cena idzie w górę? Edytowane 10 Czerwca 2009 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 nie przypadek tylko chec zarobku tych zlodzieji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 niestety... kontrowersji jest więcej - dajmy na to taki Shell wielbiony często przez polskich kierowców na forach za dobrą jakość paliwa: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...zeciwnikow.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Sopot Kamienny Potok 1l 4,54 Shell To jakaś paranoja niczym nie uzasadnione podwyżki paliwa...... A chciałem kupić mocno benzynę.......... skończy się na mocnej benzynie + gaz sekwencja. Nie widzę innego wyjścia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Śląskie, STA - 4.39zł za PB 95 na prywatnej stacji... (nie tankuje na Shell'ac, BP, Orlenach itd - z autem nic się nie dzieje... a żeby zaoszczędzić 5gr na 1l musiałby robić kurs 10-20km w jedną stronę na stację); Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...