Gość Ludovic Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ciężka noga jonas :lol2: U mnie wczoraj 820km na 59L. I już niedługo jeden zbiornik dobiję do 90funtów, a potem magiczna bariera sto i tak dalej i tak dalej :wink: pzdr Albo Polskie drogi :) Ale dużo Ci pali Jonas, wszystkie Diesle palą 4,5L i to wcale nie chwilowe wskazywanie jadąc 90km/h po autostradzie. Chociaż mi nie chce spalić więcej jak 13 nawet jak dużo wyprzedzam. A wyprzedzanie Tira w 5s to jednak duży komfort... psychiczny zwłaszcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Jakie dużo? Książkowo wręcz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Jonas chyba niewyspany 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 U mnie na luku ON 5,77 95 5,84(albo 86) 98 6,11 W srody maja jakies promocje i tankuje sie taniej, np tydzien temu tankowalem 98 za 5,89, a 95 byla za 5,79, dzis tankowalem 95 za 5,82, a 98 bylo za 6,11... kpina! Zobaczymy co bedzie tam jutro. Zainstalowalem sobie appke na iphone'a - Zatankuj, mialem nadzieje ze ceny beda aktualne, ale w wiekszosci byly z 2011 roku, niektore starsze, jak zobaczylem gdzies cene z 2010 zaczynajaca sie od 4zl za litr to usunalem to z telefonu od razu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Ale mnie radość spotkała zupka 95 oktanów po 5,81 na Neste ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) Michaelius, chciałem cie troszkę ostudzić ale nie udało mi się zrobić fotki słupa z cenami ;) Jakieś ćwiartki cyfr są na zdjęciu :sad: Edit: Po ćmoku łatwiej zrobić zdjęcie słupa z cenami paliw ;) Edytowane 3 Maja 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^BerZerK^ Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 w Tychach ciagle tankuje on za 5,59-5,62 na lukoilu. i calkiem fajnie autobus jedzie na tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2012 (edytowane) ojrosuper95 z orlenu - 5.92. gazolina - 2.79 Edytowane 10 Maja 2012 przez Sarkazm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2012 Michaelius, chciałem cie troszkę ostudzić ale nie udało mi się zrobić fotki słupa z cenami ;) Jakieś ćwiartki cyfr są na zdjęciu :sad: Edit: Po ćmoku łatwiej zrobić zdjęcie słupa z cenami paliw ;) Widać w Warszawie nawet Neste przycina ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2012 To akurat ceny z Bytomia. W Katowicach przy Auchan Neste też ma ceny kilka groszy wyższe. Gdy jeździliśmy częściej na Tarnowskie Góry, często BP w Bytomiu miało jakąś cenę, pierwsze BP w T.G. na Osadzie Jana +5gr., następne BP przy TESCO, cena kolejne +5gr. W samym Bytomiu ceny na NESTE są najczęściej takie same, czasami są jednak różnice groszowe. Różnica pomiędzy NESTE a Statoil oddalonym o nie więcej niż 2km wynosi raz 5gr, innym razem 25gr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2012 U mnie wtedy jak Neste miała 5,81 to Orlen/BP/Statoil przy Rosoła (ursynów) miały po 5.94 (zawsze chłopaki solidarnie trzymają jednakową cene). Zazwyczaj różnica była mniejsza i wynosiła koło 5-7 groszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2012 (edytowane) To akurat ceny z Bytomia. W Katowicach przy Auchan Neste też ma ceny kilka groszy wyższe. Gdy jeździliśmy częściej na Tarnowskie Góry, często BP w Bytomiu miało jakąś cenę, pierwsze BP w T.G. na Osadzie Jana +5gr., następne BP przy TESCO, cena kolejne +5gr. W samym Bytomiu ceny na NESTE są najczęściej takie same, czasami są jednak różnice groszowe. Różnica pomiędzy NESTE a Statoil oddalonym o nie więcej niż 2km wynosi raz 5gr, innym razem 25gr. W Bytomiu to najniższe ceny są chyba na lukoilu na Strzelców, np na statoil na Szombierkach gaz kosztuje 2.84 a tam 2.71 Edytowane 10 Maja 2012 przez Kacimiierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2012 Na Intermarche LPG był dziś po 2,75zł/l, ON 5,51zł/l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Fuel Save – oszczędne tankowanie na Shellu - Transport - Gazeta Prawna - partner pracodawcy, narzędzie specjalisty ktoś przetestował? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2012 Tak był jeden zadowolony i jeden nie. Czyli samemu musisz zatankować żeby mieć swoje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2012 Ja leje do 1.2 TSI od dawna na Shellu przy AKS w Chorzowie (najpierw zwykla PB95 a teraz FuelSave) i powiem szczerze roznicy zadnej nie zauwazylem. Spalanie takie samo (no moze max 0,2l/100km mniejsze), kultura pracy silnika i osiagi bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2012 Cena baryłki spadła już poniżej 100 dolców a na stacjach ceny bez zmian,u mnie nad morzem ON kosztuje w Orlenie 5,88zł ,złodziejstwo w biały dzień!! Dla wyjeżdzających nad morze,tankujcie u siebie i po drodze do pełna,nie dajcie się okradać nafciarzom w nadmowrskich kurortach!! 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldenSo Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Prawie 20 groszowa marża jest teraz. Po części łatwo zrozumieć pompiarzy bo gdy ropa drożała razem z dolarem marża wynosiła czasami 1 grosz na litrze. Ropa staniała do poziomu sprzed kryzysu w Afryce. Dolar podrożał. Obecnie para tych dwóch czynników sprawiła że cena 95tki mogłaby spaść poniżej 5,5 gdyby marże były z normalnego poziomu. Jesteśmy sobie nieco sami winni - po 5,90 też tankowaliśmy i było widać że konsumpcja aż tak znacznie spadła - więc jeśli cena nie zmniejszyła popytu znacznie - to po co ją obniżać? Koncerny naftowe i właściciele stacji to nie organizacje non-pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 U mnie 1.66-1.68€ na stacjach w mieście. Sytuacja jest chora! A podatek drogowy i tak płaci sie osobno... U mnie wczoraj 820km na 59L. I już niedługo jeden zbiornik dobiję do 90funtów, a potem magiczna bariera sto i tak dalej i tak dalej :wink: pzdr Jak jest z podatkiem w UK? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 goldenSo- w tym momencie mamy kuriozum pt. "mamy zapasy drogiej ropy- dlatego cena nie spadnie"- później ropa podrożeje i będzie wytłumaczenie w stylu "bo w tym momencie ropa jest droga"- i nic z tego, że mają zapas taniej. Po części również obstawiam że brak spadków to wina Euro2012- tak jak wspomniałeś- koncern musi zarabiać więc sprawa jest jasna jak słoneczko w lipcu- więc musimy po prostu to akceptować i konsumować. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 A ja zauważyłem spadek cen jedynie na Auchanie - 5.68 za Pb95 dzisiaj (5.72 było ze dwa dni temu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Cena baryłki spadła już poniżej 100 dolców a na stacjach ceny bez zmian,u mnie nad morzem ON kosztuje w Orlenie 5,88zł ,złodziejstwo w biały dzień!!Po pierwsze zobacz ile kosztuje teraz dolar. Po drugie czemu tankujesz, skoro to "złodziejstwo w biały dzień? Po trzecie, niedługo jeźdzenie nad polskie morze nie będzie miało jakiegokolwiek sensu ekonomicznego, ale to rozmowa na inny temat ;) Edytowane 10 Czerwca 2012 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Te obniżki o 4-5gr czy nawet o 10, 20, 30gr mogą sobie w dupę wsadzić, jak pamiętam jeszcze 2010r czy nawet kiedy "wojna" w Iraku trwała na dobre, a cena baryłki osiągała cenę grubo powyżej 100 dolców przy kursie ~3zł i takich cen jak dziś za paliwa to ja na oczy nie widziałem!! O LPG to już szkoda wspominać, bo krew człowieka zalewa. Podatki od podatku. Po pierwsze zobacz ile kosztuje teraz dolar. Wystarczy luknąć na kurs i cenę brayłki z danego okresu. Kurs dolara nie tłumaczy obecnej sytuacji. Patrząc na archiwum na stonie NBP to cofając się i 7 lat wstecz nie raz miałeś dolara po 3,4 a nawet 3,6. A dolar na poziomie 3zł nie był rzadkością. Najniżej był tylko w 2008r. Edytowane 10 Czerwca 2012 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Po pierwsze zobacz ile kosztuje teraz dolar. Taak,masz racje,faktycznie w styczniu dolar był tańszy,kosztował 3,41zł a teraz 3,43,szczęka mi opadła :mur: Baryłka kosztowała wtedy 111$ a teraz 98$ i co Ty na to? Skoro nad polskie morze nie warto jechać,to czemu co raz więcej ludzi przyjeżdza?Pogoda to nie wszystko.A w mediach też często kłamią na temat pogody nad morzem.U mnie deszczu nie było od kwietnia,nie licząc jednej czy dwóch burz.Ale faktycznie jest to rozmowa na inny temat. Edytowane 10 Czerwca 2012 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 (...) Jak jest z podatkiem w UK? Tak samo! Benzyna to jedno, a podatek drugie. U mnie ceny spadły do poziomu £1.32 i tak zostały. Podatek płaci się od emisji CO2 :lol2: dla nowszych aut i jakiś tam ustalony odgórnie dla starszych :wink: Ostatnie tankowanie 890km na 60l :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 O to mnie 55l na 460km wystarcza :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Co tam masz za potwora? Kumpel ma Astrę VXR i widziałem u niego jakieś 32mpg czyli jakieś 9 na setkę, u ciebie 12 :blink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 A mi wczoraj wyszło w trasie 13/100, a nie cisnąłem nadmiernie... :rolleyes: Taak,masz racje,faktycznie w styczniu dolar był tańszy,kosztował 3,41zł a teraz 3,43,szczęka mi opadła :mur:A w zeszłym tygodniu miał jedną z najwyższych cen od ok 12 lat. Do tego wszystkiego jeszcze dochodzi inflacja. Jest sytuacja taka jaka jest na świecie, ceny idą w górę, a pieniędzy nie ma, błędne koło. Trzeba to zaakceptować (albo nie jezdzic samochodem), bo i tak nie mamy na to wpływu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Ten potwór ma 1.4 :D po prostu jazda w zakorkowanym mieście robi swoje. Tego nawet nie można nazwać jazdą miejską tylko pełzanie jeden za drugim na 1 biegu. Ale jak jest luźniej to do 9 po miescie spada i 6 na trasie. Dlatego cena paliwa boli bardziej. Pamiętam jak w 2005r kosztowała €1.05 :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Wklejałem już ten wykres, ale zrobię to jeszcze raz: M3 - podaż pieniądza To jest jedyny powód rosnących cen paliw, a nie jakieś tam Iraki, Irany, kurs dolara, czy Euro 2012 - to wszystko to są niewielkie, przejściowe wydarzenia i ostatecznie ceny będą rosły bez względu na nie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...