Skocz do zawartości
Pageup

Pb 95, Pb 98, On, Lpg, Cng ...

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście jak zwykle cena benzyny w tym złodziejskim kraju z okazji długiego weekendu zdrożała :angry: 3.99 zł za Pb95 na Shellu Hubska (obok Polmozbytu) Wrocław, a 5 dni temu była po 3.81 zł <_<.

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też przesiadam się na rower coraz częściej.

I nawet mi z tym dobrze.Auto rozleniwiło.Do pracy mam 2km w jedną stronę i głupotą jest tam dojazd autem.

Portfel na tym zyska i ja też.

U nas pb95 po 4.19zł

Absurd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konar napisał(a):

Co to za ciekawostka? Także czekam na opinie.

Pageup napisał(a):

O!

I jakie reflekesje po tym przebiegu? jakie auto?

Silnik chodzi lepiej gorzej tak samo?

Auto- Skoda Superb 1,9TDi pazdziernik 05.

O paliwie- można je lać na 100% do silników diesla koncernu VW na pompach wtryskowych i pompowtryskach wyprodukowanych przed czerwcem 06.

Common rail- zupełne niet.

Reszta aut... Trzeba przeczytać specyfikację auta, starsze diesle nie mają problemów z tym. ;)

Refleksje... Na kazdym tankowaniu zostaje ok.30zł w kieszeni, spalanie podskoczyło (lato, klima, kapcie 17" 215/235) o ~1l, dynamika minimalnie spadła (może być efekt placebo- taniej=gorzej...).

Jedyną wadą którą zauważyłem, jest konieczność dłuższego zakręcenia rozrusznikiem i białawoniebieski dym zamiast czarnego po odpaleniu. ;)

Ale to jest już związane z właściwościami fizycznymi tego paliwa (wyższa temperatura zapłonu).

Podobno trzeba kontrolować stan oleju, bo właściwości cząsteczek tego związku obejmują polimeryzację z olejem silnikowym, i może nam uciekać ~0,2l na 1000km.

Ogólnie- na sezon późna wiosna-jesień polecam do tych aut, które mogą na tym jeździć- czy to w domieszkach, czy w "czystej" postaci. :)

PS. Ktoś zna cenę oleju opałowego? Zastanawiam się, czy kocioł grzewczy w domu by pociągnął na tym stuffie. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KWS89 napisał(a):

Ogólnie- na sezon późna wiosna-jesień polecam do tych aut, które mogą na tym jeździć- czy to w domieszkach, czy w "czystej" postaci. :)

z moich informacji wynika że bio ma mocne właściwości rozpuszczające więc może prowadzić to uszkodzeń gumowych elementów typu uszczelki, wężyki itp.

jak sobie pomyślę ile czasu i kasy potrafi pochłonąć taka drobna nieszczelność zanim się ją zlokalizuje to.. dziękuję ja postoję ;)

podobnież nieco więcej wypłukanego syfu z baku popłynie by zapychać filtry więc trzeba liczyć się z ich częstszą wymianą bo autko może się przymulić.

plusem jest zapewne lepsze smarowanie układu doprowadzającego paliwo bo ponoć bio lepiej sobie z tym radzi ale z drugiej strony miesza się z wodą i ma właściwości wiążące wilgoć z otoczenia :?

jako alternatywę dodam, że krąży wiele informacji o tym jakoby tzw paliwa uszlachetnione premium (typu Ultimate, Verva itp)

mające wyższą liczbą cetanową (55 w porównaniu do 51 dla ON standard) poprzez niższą zawartość siarki, oszczędzają katalizator, a układ wtryskowy czy silnik utrzymywany jest w lepszej czystości lecz niestety mają gorsze właściwości smarne. Ponoć długotrwała jazda na paliwie bezsiarkowym suszy pompę paliwową, której awaria w silnikach diesela to całkiem spory koszt i zwykle powrót lawetą. Dlatego właśnie wiele osób dolewa do ON oleju dla silników dwusuwowych (tzw.mixolu).

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pageup napisał(a):

Paliwa czy stacji?

i dlaczego?

W sumie nie wiem czego ale na wolnych obrotach zaczął jakby zapłon wyprzedzać i silnik stawał się baardzo głośny.

Nie mówię tutaj o klekotaniu TDI`ka ale o na prawdę jakieś awarii poduszki zawieszenia silnika lub coś w tym stylu.

Dolałem teraz do pełna z mojego zaufanego Statoila i jest jak poprzednio czyli cisza i gładkość.

Chociaż muszę przyznać, że albo umysł płatał mi figla albo delikatnie mocniej czuć było rwanie głowy przy max Nm.

Myślę, że takie paliwa to dobry tuning podświadomości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

norma :)

obserwuję ceny na lokalnej stacji BP - zawsze na weekend kilka groszy w górę.

właśnie rozpoczyna się długi weekend i prawie każdy zaplanował jakiś wypad więc czy to przypadek, że cena idzie w górę?

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sopot Kamienny Potok 1l 4,54 Shell 

To jakaś paranoja niczym nie uzasadnione podwyżki paliwa......

A chciałem kupić mocno benzynę.......... skończy się na mocnej benzynie + gaz sekwencja. Nie widzę innego wyjścia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi