Grimlock Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2012 Toyota w elektrykach montuje głośnik imitujący dźwięk silnika, bo niedowidzący się skarżą, że bez tego nie słychać nadjeżdżającego auta i można przypadkiem wejść pod koła. Dobry patent. Jakiś czas temu nocną porą skradał się za mną elektryczny Fiacik 500'tka - akurat szedłem chodnikiem i zbliżałem się do przejścia dla pieszych. Słychać było tylko szum opon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Pytanie- jak wygląda sprawa z cenami w okresie końca wakacji? Podlasie- Suchowola, Orlen- benzyna 5.79, w weekendy -10gr/l za płatność gotówką. Za to stacja marki krzak w Sztabinie- 5.89 pb95, 5.99 pb98. Orlen Augustów- tak samo. I znowu ma iść w górę, bo "ropa drożeje"- no psie krwie- paliwo wcześniej było drogie, i pomimo tego że ropa była tańsza- rafinerie tłumaczyły się posiadaniem zapasów drogiej. Analogicznie- teraz powinni mieć zapasy taniej. Więc jak to jest do ciężkiej cholery w końcu...? Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez KWS89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 I znowu ma iść w górę, bo "ropa drożeje"- no psie krwie- paliwo wcześniej było drogie, i pomimo tego że ropa była tańsza- rafinerie tłumaczyły się posiadaniem zapasów drogiej. Analogicznie- teraz powinni mieć zapasy taniej. Więc jak to jest do ciężkiej cholery w końcu...? Jest tak, że dopóki nie spłonie parlament, to będzie można tłumaczyć nieustanne podwyżki cen nawet inwazją Marsjan, a owce obywatele to łykną i jeszcze podziękują, że smaczne. Płoń parlamencie, nie ma litości dla tych co czynią ohydę :> 5,92 za Pb95 na Orlenie we wsi, this is madness. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Jest tak, że dopóki nie spłonie parlament, to będzie można tłumaczyć nieustanne podwyżki cen nawet inwazją Marsjan, a owce obywatele to łykną i jeszcze podziękują, że smaczne. Płoń parlamencie, nie ma litości dla tych co czynią ohydę :> Jest też tak, że żadna firma, w której nie ma Syndromu Nieudolnego Manadżera, nie wypuści czegoś tanio, jeżeli może sprzedać drogo. Dlatego nasze szanowne koncerny paliwowe mają takie opcje: - kupujemy tanio, sprzedajemy drogo (mówiąc że są zapasy drogiego) - kupujemy drogo, sprzedajemy drogo (pamiętając tylko o stopniowaniu cen, żeby nasze żabki-klienci się przyzwyczaiły). - sprzedajemy tanio, jeżeli mamy z tego jakąś korzyść (w tym momencie widać to doskonale w Orlenie, który walcząc z haraczem od terminali kartowych, puszcza w weekendy paliwo za gotówkę 10gr/l taniej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 http://finanse.wp.pl...,wiadomosc.html Oczywiście nie można zapomnieć o tym (jeden z komentarzy): 2,64zł nie bierze rafinera. To koszt wytworzenia paliwa na który składa się wiele czynników. -cena zakupu "ropy" do przetworzenia, -koszty transportu (w nich tez jest podatek i akcyza) -podatek od gruntu na którym stoi rafineria, -podatki dochodowe pracowników rafinerii oraz stacji, -ZUS dla pracowników, -składki rentowe i zdrowotne, -marża rafinerii. Nie ujęte zostały podatki płacone przez stacje benzynowe. Analogicznie jak wyżej. Wszystkie ceny rosną, więc cena benzyny też i nie ma w tym nic dziwnego. Eko-groszek w 2006 roku kupowało się po 350zł/t (workowany). Dzisiaj w tym samym składzie, taki sam węgiel kosztuje 1000zł/t. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Dlatego moi rodzice przeszli w domu z ogrzewania olejowego na pompę ciepła- to był dobry krok i już w pierwszym roku eksploatacji wyszło circa 35% tego, co "spalił" by piec. Co prawda żeby inwestycja się zwróciła trzeba kilku lat, ale budując np. nowy dom- można przeżyć i od razu w to pójść. Inwestycja godna polecenia- dopóki ceny energii elektrycznej są jeszcze w miarę "sztywne"- ale z tego co pamiętam, to nasz ukochany nie-rząd chce "uwolnić" ceny- co jak zwykle raczej da nam po żopie i to konkretnie... Olsztyn- Neste24/Statoil- pb95- 5.70zł. Jestem pozytywnie zaskoczony- taniej niż na podlasiu i w kujawsko-pomorskim. Ale chyba skorzystam z przywilejów mieszkania w obszarze przygranicznym z Obwodem Kaliningradzkim- zrobię rekonesans i przeliczę czy będzie mi się opylało jeździć za granicę tankować- tylko ze względu na procedury wizowe... Naprawdę daleko mam do granicy- w dwie strony 180km. Średnie spalanie auta przyjmę 5.5l- czyli spali circa 10L w dwie strony- zakładając, że paliwo kosztuje tam mniej niż 4zł za pb95- to pełen bak 50L da nam 200zł- u nas przy cenie 5.9zł to koszt około 295zł. 95zł:4= 23.75litra - 10l które spali auto= 13.75l gratis przy tankowaniu za granicą... Do tego można chyba wwieźć jeszcze kanister- ale nie jestem pewien... Jak dla mnie sprawa zaczyna być na tyle ciekawa- że chyba się pokuszę o jazdę tam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Do tego można chyba wwieźć jeszcze kanister- ale nie jestem pewien... Wagon fajek na pewno ;) Wśród swoich partnerów biznesowych na pewno znajdziesz nabywców ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 http://biznes.pl/wiadomosci/raporty/,5237816,5225181,69,wideo-detal.html Jakiś magik z grupy Lotos mówi o "pożegnaniu benzyny poniżej 5zł". O nie Misie Malinowe- ja mówię jej dopiero dzień dobry. W okolicach końca przyszłego tygodnia zaczynam wypełniać formalności związane z wizą do Kaliningradu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2012 http://biznes.pl/wia...ideo-detal.html Jakiś magik z grupy Lotos mówi o "pożegnaniu benzyny poniżej 5zł". O nie Misie Malinowe- ja mówię jej dopiero dzień dobry. W okolicach końca przyszłego tygodnia zaczynam wypełniać formalności związane z wizą do Kaliningradu. pamietaj o mnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2013 Shell, Katowice kolo AKS, PB95 26/04/2013 (Piatek) - 5.53 01/05/2013 (Sroda) - 5.35 06/05/2013 (Poniedzialek) - 5.32 Jednoczesnie dzis popoludniu Lotos po drugiej stronie ulicy zszedl do 5.22 wiec i na Shellu pewnie tez zbija do podobnej ceny. Czy tylko u mnie sa takie spadki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2013 Ja parę dni temu tankowałem ON za 5.22, myślałem, że jakieś święto. :| Jak ostatnio tankowałem to było coś 5.60-70 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2013 Neste Bytom, Puszkina: 95 - 5,25 98 - 5,40 ON - 5,19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 Lukoil Gdynia, Wielkopolska: Pb95 - 5,19 Pb98 - 5,35 ON - 5,22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 Jestem sobie koło shella, patrzę na tablicę a tam shell v-power racing 6,33zł/l :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 (edytowane) Odnośnie Vpowera. Shell wprowadza Vpower Nitro+. Pewnie tylko zmiana nazwy ale wiadomo ktore ma zastapic? W sensie Vpowera czy Racing bo nigdzie ani slowa tak samo jak o licznie oktanow.Wysłane z Galaktyki S3M edit. Ok, VPower wcześniej to obecnie VPower Nitro+, analogicznie w przypadku Racinga. Edytowane 9 Maja 2013 przez maSTHa212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2013 Od jakiegoś czasu tankuję nowy wynalazek i różnic jak wiadomo brak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2013 http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/ceny;paliw;jest;szansa;na;benzyne;ponizej;5;zlotych,186,0,1303994.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2013 http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/ceny;paliw;jest;szansa;na;benzyne;ponizej;5;zlotych,186,0,1303994.html Szansa to jest i na benzynę po 3zł jak nas ojczyzna przestanie okradać :) Żeby nie off-topować: dziś ON po 5,04 (LukOil) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) Tarnów stacja Rzeszutko, LPG 2.19 , po za tankowaniu za min 50zł dają 5gr upustu na litrze. Podjechałem z prawie pustą butlą i zalałem jak król, do pełna, za 66zł Tak to można jezdzić... Edytowane 24 Maja 2013 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 95 - 5,33 orlen Kluczbork Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 Tarnów stacja Rzeszutko, LPG 2.19 , po za tankowaniu za min 50zł dają 5gr upustu na litrze. Podjechałem z prawie pustą butlą i zalałem jak król, do pełna, za 66zł Tak to można jezdzić... Było dizla kupić, one "mao palom" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 (edytowane) Było dizla kupić, one "mao palom" Dokładnie,przy rocznym przebiegu 15tyś km wydamy1700- 1800zł mniej niż na benzine zakładając skromne 2 litry różnicy na setkę,a ta z reguły jest jednak większa. Edytowane 25 Maja 2013 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 (edytowane) A "małe palenie" każdy definiuje inaczej Dizlem sie fajniej jezdzi niz benzyną, ale ja mam auto z LPG i nastepne tez bedzie z lpg :) Edytowane 25 Maja 2013 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2013 Wczoraj zaszalałem i zalałem pod korek 98 na orlenie po 5.69zł/L parę tyg temu po tyle 95 kupowałem. Teraz wachy na pół roku starczy - LPG 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2013 5,29 u Sowietów na Łukoilu za wachę, 5,29 za gnojówkę. 5,38 na Bliskiej niedaleko domu, ale oferują 10 groszy rabatu na litrze niezależnie ile się wleje no i bliżej mam o kilka kilometrów, bo Sowieci ulokowani na drugim końcu wsi. Tyle wygrać. Dizlem sie fajniej jezdzi niz benzyną... na giełdę żeby traktora w diabły sprzedać 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Gdańsk, Shell Vpower Nitro+ : 5.79 Byłem bardzo zaskoczony ceną. Póki nie przekroczy 5.80 będzie moim stałym źródłem napędowym. Co najlepsze, 3 dni wcześniej na Mazowszu tankowałem Orlen Vervę za 5.68 , więc za różnicę 6pln na baku, to ja już wolę Shella, bo w dodatku mam do kolekcji : Póki co, bolid, ale będę zbierał dalej. ;) Edytowane 5 Czerwca 2013 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 W niedzielę tankowałem 95 i kosztowała 5,30 zł/l, a z moją zniżką zapłaciłem 5,22 zł/l. Jest lepiej jak było, ale i tak paliwo powinno kosztować ze 3 zł :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 W piątek na BP 5.33... Poważniej zastanawiam się nad podtlenkiem LPG. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 PB - 95 Statoil przy Realu na Ursynowie 5,24 zł/l PB - 95 Stacja przy Auchan za Częstochową 5,16 zł/l PS. Stan z poniedziałku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 Lukoil Gdynia- 05.06 - 5,09PLN - ale to środa czyli promocja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...