Skocz do zawartości
max6ter

Zestaw Do Oceny

Rekomendowane odpowiedzi

1 Procesor Intel Core2 Duo E6750 2,66GHz (S775) BOX............ 700.00

2 Obudowa NZXT Apollo Crafted Series Black.......... 299.00

3 Dysk twardy Samsung SpinPoint T166 320 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ)....... 282.00

4 Pamięć RAM GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz....... 290.00

5 Płyta główna Asus P5K Intel P35......... 400.00

6 Karta graficzna GeForce 8800 GTS EVGA 640MB TV & 2x DVI (PCI-E) KO ACS3........ 1569.00

Razem brutto: 3540.00

Do tego mam zasilacz Chiefteca 450W GPS450AA-101 A (kupiony do starego kompa). Powyzszymi cenami bym sie zbytnio nie kierowal bo pochodza z Komputronika a gdzie Ceneo i Skapiec sa wiem. Glownie chodzi o to by wybrac jak najlepsze komponenty do ceny 3500zl. Mialobyc 1k wiecej ale na te chwile czas mnie goni i musze szybko cos zlozyc. Reszte dupereli moge sobie kupic pozniej jako ze mam zamienniki pod reka (marzy sie Logitech G3 etc.).

W miare orientuje sie w temacie sprzetu, ale mam taka ogolna prosbe aby ktos zweryfikowal to co przedstawilem powyzej i nie bal sie powiedziec jezeli przeplacam badz kupuje cos co generalnie jest "syfem". Skrupulatnie wybieralem kazda czesc sugerujac sie zadowoleniem uzytkownikow na pierwszym miejscu (kto lepiej oceni niz kupujacy i uzytkujacy klient?) pozniej fachowa literatura a na koncu cena. Problem w tym ze rzadko sie trafia czlowiek w realu ktory ma sklep/hurtownie i testowal juz 10 roznych kart graficznych (bo jest zapalonym graczem) i wie ktora byla cicha i szla jak burza.

Odnosnie moich preferencji co do O/C. Ramek i proca na pewno sie tkne i pogonie. Mam jednak awersje do brania sie za sprzet powyzej 1k zl, tak wiec karte sobie odpuszczam. MSI ze swoim Auto O/C lub juz podkrecona karta to to co mnie interesuje. Wiem ze jest jeszcze kilka innych rozwiazan vide to MSI, wiec smialo, nie chowac ich dla siebie. Z kartami jest tak ze poki ktos nie powie ze dobra nie wiesz na co trafiasz. :)

Zdaje sobie sprawe ze EVGA jest drogie - ale Palit to nie to co lubie. Chce zaplacic za jakosc, bo przy karcie zdaje sie to byc naprawde wazne.

Z gory dzieki za pomoc. Kompa bede pewnie mial do konca miesiaca. Nie omieszkam odswiezyc tematu i podac jak sie sprawuje.

P.S. Athlony i Radki odpadaja. Te pierwsze bo sa juz przestarzale (kto wie czy nowa podstawka sie AMD nie zamarzy ;/) a te drugie bo mam zasilke 450W i na cholere mi 550W/600W ;/.

P.S. 2

Wszytko sprowadza sie do tego czy: za 3500 mozna wyciagnac wiecej mocy niz to co daje komp powyzej stosujac sie do kryteriow przeze mnie przedstawionych? [nie liczmy w tym wypadku O/C - jedynie jako opcje... "na przyszlosc"]

O chlodzenie sie nie martwic - sie kupi jak bedzie trzeba. :P

Edytowane przez max6ter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e2180/60

abit ip35

ram moze byc

HDD żaden samsung... WD / Segate

grafika OK (tylko cos drogo ... po 1.3k sa)

na twoim miejscu poczekał bym troche za miesiąc/dwa nowe bajery rowery i obniżki ;p

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem tez Geil'e OUT :P

A-Data to dobry kierunek, ale poczekaj do jutra mam miec jutro TwinMosy Twistery i za kilka dni powinienem cos o nich wiedziec, bo nie wiem na ile bede mial czas testowac :D

Edytowane przez Lucas86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martwia mnie odpowiedzi na takie pytania jak:

1. Czy ten procek nie jest aby za szybki [nieoplacalny=mozna wziac cos tanszego i bez zbednych problemow przez male O/C zrobic z niego cos zblizonego do E6750] (cache 4MB - przyda mi sie to? Bo to na dwoje babka wrozyla. Testy wskazuja ze narazie nic z tego nie ma ale kiedys?)? Czy nie lepiej wziac E4400? O Pentach nawet nie mysle - ten komp ma mi starczyc na 2-3 lata jak nic. To tak jakby kupic Durona zamiast Athlona XP (legenda w kascie - 2500@3200 na Bartku, szkoda ze nie mobile ;/ :D).

2. Co do pamiatek to jestem zdecydowany na 95% - cos naprawde wielkiego musialoby mnie odwiesc od ich zakupu. Zbyt wiele osob - uzytkownikow - bardzo je chwali. Ja sie w Extreme O/C bawic nie bede - a zmiana pamieci dla 3-5% wydajnosci to raczej kiepski interes - zwlaszcza jesli cos juz jest sprawdzone i napewno niezawodne.

3. Karta graficzna!! Czy istnieje cos co moca jest porownywalne do tej powyzej? Czy jest cos co ma podobna moc i zapewni mi cisze? Czy TO COS jest tansze?? :D Niezawodne? Itd.

Kazdy moj komp ktory zostal przeze mnie zlozny cechowal sie dotychczas 100% niezawodnoscia i sprawnoscia wlasnie dlatego ze kazdy komponent byl dobierany przeze mnie bardzo starannie. Prosze o pomoc jedynie dlatego ze okres w ktorym mialem C Z A S minelą bezpowrotnie - a pośpiech podczas kupna kompa to najgorszy doradca.

Swieta ida - trzeba sie sprezac zeby wskoczyc na ostatni dzwonek przed podwyzkami (monitoruje rynek i juz sie powoli zaczyna ;/)

P.S. Dysk twardy to niewielka roznica. Ponoc nawet 40% z serii potrafi wracac do serwisu (znajomy ma serwis) i to niewazne jakiej marki. Mam Seagate - jest super - qmpel ma dwa Samki - sa super - 0 problemow. Wybor jest prosty. ;]

Edytowane przez max6ter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.3

http://www.ulubiony.pl/?action=StoProd&amp...956&u=12490

w tej cenie GTXa masz.

Ad.1 weź e2160, kasa zaoszczędzona i ładnie się kręci.

Dysk możesz Samsunga, sam go mam. szybki, cichy, chłodny.

szukaj jego testu na purepc.pl

P5K bym wywalił i zmienił abita, foxconna, msi na p35.

modele w zestawach przyklejonych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.3

http://www.ulubiony.pl/?action=StoProd&amp...956&u=12490

w tej cenie GTXa masz.

Ad.1 weź e2160, kasa zaoszczędzona i ładnie się kręci.

Dysk możesz Samsunga, sam go mam. szybki, cichy, chłodny.

szukaj jego testu na purepc.pl

P5K bym wywalił i zmienił abita, foxconna, msi na p35.

modele w zestawach przyklejonych.

DZIEKI!!!!!

Wlasnie zaoszczedzilem jakies 5 stow! Zaczalem szperac i teraz juz wiem ze bardzo ladny konfig powinien wygladac tak:

1. Procesor: Intel Pentium Dual Core E2160 1.8 GHz (S775) BOX - 253.00

2. Płyta główna: Microstar P35 NEO2-FIR - 386.00

3. Dysk twardy: Samsung SpinPoint T166 320 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) - 257.00

4. Pamięć RAM: GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz - 276.00

5. Obudowa: NZXT Apollo Crafted Series Black - 299.00

6. Karta graficzna: Karta GeForce 8800GTX Gigabyte 768MB - 1700.00-1800.00

Razem: 3221

Teraz pytanie... Czy zasilacz Chiefteca 450W GPS450AA-101 A uciagnie CALEGO KOMPA (i czy da sie wtedy jeszcze pobawic w O/C?)?

Z moich pobieznych wyliczen wynika ze bedzie prawie na styk. Jezeli ktos moze mi obliczyc ile to bedzie ciagnac pradu to bede zobowiazany (zeby nie bylo ze jestem len - ja mam swoje obliczenia - ale chce zeby ktos to sam wyliczyl i wtedy porownam wyniki :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci nie takie :/ Przereklamowane i nie chcą się kręcic , czasem padają ... Do E2160 Kingston 667 albo TwinMOS Twister 800

Zasilacz - po o/c i w stresie może byc nieciekawie, ale spalic się nie powinien, więc na początek go podłącz a jak nie będzie stabilnie, to wtedy zmienisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ostatnie starcie juz chyba... :)

Cos nie jestem przekonany do tych Twinmos'ow. Jak w waszych oczach prezentuja sie pamieci z zestawu OCZ Platinum rev.2 2X1GB 800MHz CL4? Czy Twiny badz OCZ nie beda sie gryzly z plyta MSI (tak jak to umieja robic Geile z Abitem?)?

Czy jest cos specjalnego w Twisterach?

Co do zasilki to zobaczymy - ale mysle ze da rade z zapasem.

Wg. kalkulatora mocy (Calc) wychodzi ze nawet przy lekko przesadzonych ustawieniach O/C i komponentach ktorych nigdy nie bede mial w takiej ilosci jaka ustawilem, pobor mocy trzyma sie okolo 400W. Coz przekonamy sie mam nadzieje juz niebawem :D

Edytowane przez max6ter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze zostane przy CHIEFTEC CFT-560A-12C za 330 zeta. Cena jeszcze w miare rozsadna a fundusze mam ograniczone. I tak juz z tego konfiga sie z wypasa zrobil MEGA wypas a cena nadal oscyluje wokol 3500 i to nawet z dolozonym nowym komponentem (wlasnie zasilaczem!)!! Poza tym - nie martwie sie o halas - wiatrak na procu+2x120 na obudowie+ten z karty+120 w zasilce. Mysle ze roznica paru decybeli nie jest warta kilku dych.

1. Procesor: Intel Pentium Dual Core E2160 1.8 GHz (S775) BOX - 258.00

2. Płyta główna: Microstar P35 NEO2-FR - 367.00

3. Dysk twardy: Samsung SpinPoint T166 320 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) - 257.00

4. Pamięć RAM: 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 - 250.00

5. Obudowa: NZXT Apollo Crafted Series Black - 299.00

6. Karta graficzna: Karta GeForce 8800GTX Gigabyte 768MB - 1700.00-1800.00 (bardziej 1700 bo inaczej EVGA lub BFG OC za ok 1800).

7. Zasilacz: CHIEFTEC CFT-560A-12C - 329.00

Moze do Zestawow go dac?? :D:D:D

Co do Giga - jest szansa ze trafi sie jeszcze jeden w sklepie - ale cichosza - nie podam nazwy zeby mi ktos nie podebral. Jak bede mial zagwarantowanego to obwieszcze gdzie. Swoja droga - 1700 za GTX (moze nawet mniej - potarguje sie - a co!) to naprawde niewiele. Patrzac na ceny GTS640MB i innych GTXow nic tylko modlic sie zeby go trafic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maly update: Biore plyte Foxconna P35 bo ten MSI to ponoc straszny syf jezeli chodzi o O/C i nie tylko. No moze nie straszny - ale Foxconn jest o niebo lepszy wiec po co dokladac sobie problemow?

Odnosnie Gigabyte - dostanie go graniczy z cudem. Sklep ktory odwiedzilem posiada ja w ofercie ale "wszystkie sztuki z dostawy zarezerwowane". Idac dalej wg. sprzedawcy jest ich tak malo ze czesc sklepow w ogole wycofuje je z oferty.

Teraz wiadomosci zaslyszane NIE SPRAWDZONE:

1. Gigabyte ma cos z pamiecia - przez co musi interweniowac serwis.

2. Gigabyte wali w rogi jak moze i wsadza pamieci z GTSow 1,2ns zamiast 1,0ns jeszcze to maskujac.

3. Chodza sluchy ze tak naprawde to nie jest GTX tylko GTS. (w to nawet ja nie wierze - ale...........)

Ponoc testy wykazuja slabsza wydajnosc GB GTX. Powyzsze informacje a chociazby ta o ns pamieci moglaby sugerowac skad wziela sie tak niska cena w porownaniu z innymi GTXami.

Zdecydowalem sie na EVGA.

BTW. POLECAM SKLEP www.kuptu.com z jednego prozaicznego powodu - SPRZEDAWCA!!!! ZIOMAL JAKICH MALO - DORADZI A I SAM POSLUCHA JEZELI MASZ COS CIEKAWEGO DO POWIEDZENIA. CENY TEZ SA NIEWYSOKIE A I POTARGOWAC SIE MOZNA (dostalem taki rabat ze nie musialem juz ze skapca korzystac). KONIECZNIE PISZCIE DO NIEGO NA GADULCA BO ZAZWYCZAJ SIEDZI NA NIM NAWET PO PRACY. :)

WARTO BY GO DODAC DO LISTY!

P.S. To zaden moj qmpel czy cos w tym stylu ale pokazcie mi sprzedawce z ktorym mozna wdac sie w taka kilku godzinna dyskusje o sprzecie/starych czasach/dupach i imprezkach i to po 20 minutach znajomosci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś Ci naopowiadał bajek, że MSI to syf...

Prawdę mówiąc na Twoim miejscu wolałbym MSI od tego foxconna, ale Twoja wola.

Jeszcze jedno.

Twój zasilacz ma łącznie 29A na +12V. To wystarczy, ale jak masz zamiar kręcić to lepiej go zmień na jakiegoś Be Quiet albo Corsaira.

www.zenfist.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi