Skocz do zawartości
vcarter

Komputer Nie Działa - 8 Razy Pika

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma kości pamięci na grafice czy w komputerze?

I czemu wysyłać go na złom? Jeżeli nie ma pamięci w slotach, to możesz je przecież dokupić. A bez pamięci komputer Ci się nie uruchomi.

Wogóle jakoś chaotycznie te posty piszesz... Napisz dokładnie, jasno i wyraźnie, o co ci chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok :) przy wlaczeniu kompa zamiast piknac raz to pika 8 razy w dziwnym rytmie, no i tak wyciagalem po kolei grafike, pozniej sieciowke az patrze ze za kablami wejscia na kosci pamieci sa puste ;)

a skoro znajomy dal mi kompa do sprawdzenia to nigdy nie podejrzewalem ze tam brakuje pamieci - takze problem chyba rozwiazany, komp nie dziala bo nie ma pamieci i dlatego tak pika ?

sorry za zamieszanie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok :) przy wlaczeniu kompa zamiast piknac raz to pika 8 razy w dziwnym rytmie, no i tak wyciagalem po kolei grafike, pozniej sieciowke az patrze ze za kablami wejscia na kosci pamieci sa puste ;)

a skoro znajomy dal mi kompa do sprawdzenia to nigdy nie podejrzewalem ze tam brakuje pamieci - takze problem chyba rozwiazany, komp nie dziala bo nie ma pamieci i dlatego tak pika ?

sorry za zamieszanie ...

:lol2: Gratuluję spostrzegawczości. Minimum, aby "uruchomić" płytę to osadzony na niej procesor, chociaż jedna kość pamięci i karta graficzna, nawet na PCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie zastanawia jakim cudem ktos dal autorowi tematu KOMPUTER DO SPRAWDZENIA:D

Autorowi polecam troszke doczytac:P o PIKACZU:D i innych pikach systemu:)

Z drugiej strony znam takie osoby ktore by wymienialy proca, a moglby sie nie skapnąć że ramu brakuje;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o pikach sie juz naczytalem, a pamieci nie zauwazylem bo w srodku byl taki syw i kable zaslanialy ze tam wogole nie zagladalem :D

przeczytalem na forum ze to moze byc wina grafiki to ja wyciaglem ;)

przyznaje sie ze popelnilem gafe roku :P ciekawe czy ktos inny by sie przyznal, za eksperta wogole sie nie uwazam ale czasami cos mi sie udalo naprawic :P

a komputer ma kilka lat wiec myslalem ze padnieta jest plyta glowna ;)

takze dobrze ze wam humory poprawilem, w nagrode za to wejdzcie na ten watek:

http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&am...=0#entry2775577

i cos doradźcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ktos mnie chyba pokarał bo teraz moj komputer zglupial - co jakis czas sie resetuje i po resecie sie nie uruchamia tylko zatrzymuje przy 1 okienku z wyswietlaniem parametrow kompa itp

nastepnie musze go wylaczyc na chwile i po 5 min jak wlacze to dziala ...

procek i plyta napewno sie nie grzeje bo temp jest ok - grafika mimo ze bez wentyla to tez przynajmniej na dotyk goraca nie jest - wiec moze zasilacz ? tylko niestety nie mam poki co zapasowych czesci zeby sprawdzic ...

wkleje dane komp, moze ktos cos poradzi:

Pole Wartość

Właściwości czujnika

Typ czujnika Winbond W83627THF (ISA 290h)

Nazwa płyty głównej Epox 8RDA+ Pro / 8RDA3+ Pro / 8RDA6+ Pro

Stwierdzono otwieranie obudowy Tak

Temperatury

Płyta główna 32 °C (90 °F)

Procesor 39 °C (102 °F)

SAMSUNG HD160JJ 34 °C (93 °F)

Wentylatory

Obudowa 2220 RPM

Zasilacz 1607 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.57 V

+5 V 4.95 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.95 V

VBAT baterii CMOS 2.64 V

Mikroukład płyty głównej 1.62 V

DIMM 2.70 V

AGP 1.52 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8RDA3+ Pro / 8RDA6+ Pro - domyślam się, że to jedna z tych płyt (ponieważ posiadasz dysk SATA). Zworkę w dysku przestawiłeś dla trybu SATA1? Mam taki sam dysk (HD160JJ) i muszę powiedzieć, że jest to najgorszy dysk jaki chyba stworzono na SATAII :wink:, no ale cóż dobrze, że u mnie jeszcze działa (trzęsąc całą obudową).

Sprawdziłbym jeszcze kabelek SATA, czasem po kilku wyciągnięciach z gniazda jest już do wyrzucenia. Ja już zmieniłem 4 sztuki swego czasu, więc już nie wypinam (zamknąłem kompa i nawet tam nie zaglądam) :lol2:

Przypadkowe resety mogą być winą kilku rzeczy, np. zasilacz, sterowniki (np dla ostatniej serii kart ATi (HD2400/2600), SBLive! na nowszych płytach w pewnej konfiguracji (konflikty zasobów), dysk, pamięci, itp./itd. więc w sumie wszystko :wink: Ale zacząłbym od zasilacza i dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi