vcarter Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 mam starego kompa do naprawy i po uruchomieniu niby sie wlacza ale nic sie nie dzieje - 8 razy pika w takim dziwnym rytmie i tyle - na monitorze zero obrazu takze nie wiem czy plyta padla czy cos innego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=240839 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 ok dzieki - wiec to chyba wina karty graficznej - ewentualnie zresetuje bios i zobacze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 zresetowalem biosa, karte graficzna wyciaglem i dalej to samo - z tego wszystkiego nie kapnalem sie ze w kompie wogole nie ma kosci pamieci ;) takze chyba pozostaje juz tylko wyslac go na zlom ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Nie ma kości pamięci na grafice czy w komputerze? I czemu wysyłać go na złom? Jeżeli nie ma pamięci w slotach, to możesz je przecież dokupić. A bez pamięci komputer Ci się nie uruchomi. Wogóle jakoś chaotycznie te posty piszesz... Napisz dokładnie, jasno i wyraźnie, o co ci chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 ok :) przy wlaczeniu kompa zamiast piknac raz to pika 8 razy w dziwnym rytmie, no i tak wyciagalem po kolei grafike, pozniej sieciowke az patrze ze za kablami wejscia na kosci pamieci sa puste ;) a skoro znajomy dal mi kompa do sprawdzenia to nigdy nie podejrzewalem ze tam brakuje pamieci - takze problem chyba rozwiazany, komp nie dziala bo nie ma pamieci i dlatego tak pika ? sorry za zamieszanie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 ok :) przy wlaczeniu kompa zamiast piknac raz to pika 8 razy w dziwnym rytmie, no i tak wyciagalem po kolei grafike, pozniej sieciowke az patrze ze za kablami wejscia na kosci pamieci sa puste ;) a skoro znajomy dal mi kompa do sprawdzenia to nigdy nie podejrzewalem ze tam brakuje pamieci - takze problem chyba rozwiazany, komp nie dziala bo nie ma pamieci i dlatego tak pika ? sorry za zamieszanie ... :lol2: Gratuluję spostrzegawczości. Minimum, aby "uruchomić" płytę to osadzony na niej procesor, chociaż jedna kość pamięci i karta graficzna, nawet na PCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 A mnie zastanawia jakim cudem ktos dal autorowi tematu KOMPUTER DO SPRAWDZENIA:D Autorowi polecam troszke doczytac:P o PIKACZU:D i innych pikach systemu:) Z drugiej strony znam takie osoby ktore by wymienialy proca, a moglby sie nie skapnąć że ramu brakuje;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 o pikach sie juz naczytalem, a pamieci nie zauwazylem bo w srodku byl taki syw i kable zaslanialy ze tam wogole nie zagladalem :D przeczytalem na forum ze to moze byc wina grafiki to ja wyciaglem ;) przyznaje sie ze popelnilem gafe roku :P ciekawe czy ktos inny by sie przyznal, za eksperta wogole sie nie uwazam ale czasami cos mi sie udalo naprawic :P a komputer ma kilka lat wiec myslalem ze padnieta jest plyta glowna ;) takze dobrze ze wam humory poprawilem, w nagrode za to wejdzcie na ten watek: http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&am...=0#entry2775577 i cos doradźcie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 dobra ktos mnie chyba pokarał bo teraz moj komputer zglupial - co jakis czas sie resetuje i po resecie sie nie uruchamia tylko zatrzymuje przy 1 okienku z wyswietlaniem parametrow kompa itp nastepnie musze go wylaczyc na chwile i po 5 min jak wlacze to dziala ... procek i plyta napewno sie nie grzeje bo temp jest ok - grafika mimo ze bez wentyla to tez przynajmniej na dotyk goraca nie jest - wiec moze zasilacz ? tylko niestety nie mam poki co zapasowych czesci zeby sprawdzic ... wkleje dane komp, moze ktos cos poradzi: Pole Wartość Właściwości czujnika Typ czujnika Winbond W83627THF (ISA 290h) Nazwa płyty głównej Epox 8RDA+ Pro / 8RDA3+ Pro / 8RDA6+ Pro Stwierdzono otwieranie obudowy Tak Temperatury Płyta główna 32 °C (90 °F) Procesor 39 °C (102 °F) SAMSUNG HD160JJ 34 °C (93 °F) Wentylatory Obudowa 2220 RPM Zasilacz 1607 RPM Wartości napięć Napięcie rdzenia procesora 1.57 V +5 V 4.95 V +5 V podczas wstrzymania pracy 4.95 V VBAT baterii CMOS 2.64 V Mikroukład płyty głównej 1.62 V DIMM 2.70 V AGP 1.52 V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Sprawdz czy przypadkiem firma zasilacza to nie Feel/Codegen/Power(sh)it ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 8RDA3+ Pro / 8RDA6+ Pro - domyślam się, że to jedna z tych płyt (ponieważ posiadasz dysk SATA). Zworkę w dysku przestawiłeś dla trybu SATA1? Mam taki sam dysk (HD160JJ) i muszę powiedzieć, że jest to najgorszy dysk jaki chyba stworzono na SATAII :wink:, no ale cóż dobrze, że u mnie jeszcze działa (trzęsąc całą obudową). Sprawdziłbym jeszcze kabelek SATA, czasem po kilku wyciągnięciach z gniazda jest już do wyrzucenia. Ja już zmieniłem 4 sztuki swego czasu, więc już nie wypinam (zamknąłem kompa i nawet tam nie zaglądam) :lol2: Przypadkowe resety mogą być winą kilku rzeczy, np. zasilacz, sterowniki (np dla ostatniej serii kart ATi (HD2400/2600), SBLive! na nowszych płytach w pewnej konfiguracji (konflikty zasobów), dysk, pamięci, itp./itd. więc w sumie wszystko :wink: Ale zacząłbym od zasilacza i dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 no i wymienilem kabel sata i juz sie nie resetuje ale to chyba nie to pomoglo, wyciaglem pamiec i ja wyczyscilem bo byla zakurzona na maxa ;) i wsadzilem do innego slotu ... takze poki co dziala ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 heh to nie wina dysku, ani pamieci, ani zasilacza, ani procka tylko wentyla na plycie glownej - niby sie kreci ale czasami przestaje, a jak przestanie to po minucie sie komp wiesza - wymiana wentyla za 10zl i wszystko gra ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...