badgerman Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 (edytowane) Witam No więc jest taki problem: płyta główna ASRock AliveNF5-eSATA2+ grafika PALIT RADEON HD 2600 na PCI-E x16 grafika sprawdzona została na innym PC - PC wstał normalnie łącznie z Win XP. Płyta główna pod kartą grafiki na PCI ruszyła normalnie. niestety ta płyta z tą kartą grafiki już iść w parze nie chce... obraz na monitorze nawet się nie pojawia, kontroler nie jest wykrywany, ba - nawet piszczyk działa :) Najbardziej zastanawiające jest jednak to że nawet wentylator na grafice jakby chciał wystartować ale po 1/10 obrotu staje - na innym ASR rusza normalnie i się kręci (jak wspominałem wyżej). Upgrate BIOS ASRocka nie pomógł - ma może ktoś jakieś sugestie jak sprawić aby ten sprzęt zechciał ze sobą gadać ? Sama płyta była w serwisie, gdzie stwierdzili (zapewne na innej grafice) że PCI-E jest sprawne. Panom krytykantom cudzego wyboru i doradcom innego sprzętu dziękuję - sprzęt już kupiony i nie ma co się rozwodzić "co by było jakbyś kupił płytę xyz albo grafę abc" wszelakie inne sugestie mile widziane Wgrywane BIOSy - płyta przyszła do mnie z BIOS 1.40, potem wgrałem 1.50 (strona producenta mówi coś o Fix issue if using ATI HD2400/2600/2900 PCIE VGA card, the onboard audio does not work properly. <- jesli dobrze rozumiem to chodziło o to że się radek wywalał na benchmarkach - pewno o to im chodziło, niestety nie wiedzą nic coby miało wpływ że ten radek nie chce wstać na tej płycie w ogole... jeszcze co do tego biosu - czy dobrze rozumiem że po jego wgraniu będą problemy z wbudowanym dźwiękiem ??? ), ostatecznie skończyłem na BIOS 1.60 (ostatni wypust jak na razie - niestety efekt jak na początku...) Jeśli to pomoże - reszta maszyny -> Athlon x2 5200, 2x1GB OCZ 800MHz sprawdzałem zarówno tryb single jak i dual channel zasilane jest to wszystko zasilaczem MODE COM FEEL III 500W Jakieś pomysły ? Z góry dziękuję za sensowne sugestie :) Pozdrawiam Badger Edytowane 9 Października 2007 przez badgerman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 zasilane jest to wszystko zasilaczem MODE COM FEEL III 500W Jakieś pomysły ? Musze cos dodawac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badgerman Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 a co - 500W od ModeCOM to mało będzie ? na drugim kompie karta wstała przy zasilaczu noname 350W... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 (edytowane) a co - 500W od ModeCOM to mało będzie ? Koledze chodzilo o to , ze Modecom - nie rowna sie Fellowi... Ale on powinien sie na tym zlomie odpalic ale moze za duze obciazenie przez proca. Jedyne co mi przychodzi do glowy to fizyczne jednak uszkodzenie PCIE. Do wystartowania grafiki wszystkie linie adresowe musza byc sprawne. Wsadz inna grafe , pozycz i odpal , tym zweryfikujesz. A serwisom to ja dawno nie ufam...bo przewaznie to serwisiki sklepowe sprawdzaja. Ostatnoi w jednym sklepie slyszalem : "panie masz pan Radeona i plyte na Nvidii? To nigdy nie bedzie ze soba dzialac , plyty na nvidi nie chodza z kartami ATI..." , kolo oddal mobo do serwisu - na bank uwalone o czym pisalem przy okazji lini :| A idzie mi o ich fachowosc i ciecie kosztow na wysylkach kurierskich do dystrybutorow i serwisow glownych , dlatego - sprawdz pcie na innej grafie. Edytowane 9 Października 2007 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 Sprawdź czy płyta nie ma listy kompatybilności z kartami graficznymi w manualu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badgerman Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Sprawdź czy płyta nie ma listy kompatybilności z kartami graficznymi w manualu. nie - nie ma czegoś takiego - na stronie tylko jest o takim bios jak pisałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Koledze chodzilo o to , ze Modecom - nie rowna sie Fellowi... Ale on powinien sie na tym zlomie odpalic ale moze za duze obciazenie przez proca. Jedyne co mi przychodzi do glowy to fizyczne jednak uszkodzenie PCIE. Do wystartowania grafiki wszystkie linie adresowe musza byc sprawne. Wsadz inna grafe , pozycz i odpal , tym zweryfikujesz. A serwisom to ja dawno nie ufam...bo przewaznie to serwisiki sklepowe sprawdzaja. Ostatnoi w jednym sklepie slyszalem : "panie masz pan Radeona i plyte na Nvidii? To nigdy nie bedzie ze soba dzialac , plyty na nvidi nie chodza z kartami ATI..." , kolo oddal mobo do serwisu - na bank uwalone o czym pisalem przy okazji lini :| A idzie mi o ich fachowosc i ciecie kosztow na wysylkach kurierskich do dystrybutorow i serwisow glownych , dlatego - sprawdz pcie na innej grafie. modecom i feel w praktyce to jest to samo - obydwa produkowane przez fortona.........generalnie roznia sie naklejka..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...