Skocz do zawartości
lukasp

Nowe Chiefteci, Czy Sa Czegos Warte?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakos tak mnie naszlo na zmiane zasilki, obecna zaczle piszczec, slychac w niej krecenie kolkiem od myszki, i jeszcze kilka innych dzwiekow... (zbadane stetoskopem :wink: )

Ogolnie do mojego Chieftec 410-212ATX nie ma sie co przyczepic, sluzy mi bezproblemowo od 3 lat, czesto 24 na dobe. Napiecia stabilne, itp. No ale chyba stara zasilka nie polubila sie z moim nowym konfigiem....

Rozgladalem sie po produktach szefa i znalzlem 3 takie typy. Zdaje sobie sprawe ze moga byc glosne, tak to juz jest z chieftecami. Ale to tylko kwestia wymiany wentyla. Interesuje mnie reszta, jak ze sprawnoscia, wydajnoscia, napieciami , grzaniem sie itp?

Prosil bym o jakies opinie

Chieftec CFT-560A-12C 560W

Chieftec CFT-650A-12B 650W

Chieftec CFT-750-14C 750W

Edytowane przez lukasp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu jest w rewelacyjnej cenie 293zł, :banana:

w równie dobrej jest http://sklepwgk.pl/prod19409_Chieftec_CFT-750-14C_750W.html

ja za takie pieniądze to tylko brać, robota CWT, BENITO pisał w tym watku:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=245462&hl=CWT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który jest który ?? :)

1) Dołączona grafika

2) Dołączona grafika

Chieftec CFT-750-14C oraz Thermaltake Toughpower. Ten drugi miał już liczne recenzje i potwierdziła się najwyższa jakość wykonania, zastosowanie najlepszych podzepołów, jednak informacje o głośności niegdy nie są do końca wiarygodne bez odpowiedniej aparatury.

Edytowane przez bARtOMi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. Jednak swietnie sprawdza sie powiedzenie, ze co czlowiek to inne zdanie. Na innym duzym forum, stanowczo odradzaja mi chiefteci, na sile wciskajac 450Wattowe Corsairy i Be Quiety...

Wracajac do szefow to juz wiem ze 750 to naprawde dosc konkretny zasilator.... ale. Osobiscie bardziej bym sie sklanial do zakupu wersji CFT-650A-12B 650W, z kilku powodow:

Wentyl 120, latwiej znalezc cos innego na podmiane (wiekszy wybor tego rozmiaru)

6x SATA - posiadam dwa DVD "burnery" SATA i dwa dyski SATA, co w wersji 750 calkowicie wyczerpuje mi te zlacza. A czasem podpinam trzeci dysk tez na SATA. Ogolnie jak na 750W to cos biednie z okablowaniem...

Kolor, hehe. Moze powod niezbyt konkretny ale wolal bym czarny.

No wlasnie jak wypada CFT-650A-12B 650W w porownaniu do Chieftec CFT-750-14C?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie error, ja zapłaciłem 293zł i dziś mam to cudo w domu. Pierwsze spostrzezenia. DVD-RW to zbyt małe obciążenie do uruchomienia na sucho zasilacza, zanim na dobre się rozpędzi gaśnie, jutro wygrzebię coś mocniejszego. Ma plombę, wiec fanswap spowoduje utratę gwarancji. Podczas tych kilku niby uruchomień odniosłem wrażenie, ze nastawy wentylatora są analogiczne do Chiefteca 400W by Delta :cry: Większa dawka spostrzezen jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

mnie interesuje 750-tka, a zwlaszcza poziom glosnosci.

To nie error, ja zapłaciłem 293zł i dziś mam to cudo w domu. Pierwsze spostrzezenia. DVD-RW to zbyt małe obciążenie do uruchomienia na sucho zasilacza, zanim na dobre się rozpędzi gaśnie, jutro wygrzebię coś mocniejszego. Ma plombę, wiec fanswap spowoduje utratę gwarancji. Podczas tych kilku niby uruchomień odniosłem wrażenie, ze nastawy wentylatora są analogiczne do Chiefteca 400W by Delta :cry: Większa dawka spostrzezen jutro.

ROTFL :lol2:

...no to już wiesz :lol: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem juz Chieftec CFT-750-14C 750W do mojego konfigu.

Zasilacz jest dłuższy o 2 cm od standardowych - ma 16cm.

Zupełnie sie nie grzeje. jest cichszy od Szefa 400W. Zasilacz jest też troszke cichszy od niewibrujących 3 HDD

Producent kombinował z systemem chłodzenia i chyba przekombinował, między wentylatorem a bebechami jest na 1/3 powierzchni (mierząc od wylotu powietrza) włozona sztywna przeźroczysta folia. ma to na celu chyba wymuszenie równoległego do płytki drukowanej obiegu powietrza, ale powoduje burzenie sie powietrza tam gdzie ta folia jest i w konsekwencji znacznie większy szum niż wynika to z leniwych obrotów wentylatora. Nie jest to żaden wypadek, ta folia jest przykrecona do wentylatora śrubami.

W stosunku do pracy na sucho, pod normalnym obciążeniem (komputer) wentylator paradoksalnie zwolnił, mniej powietrza wylatuje przez kratkę.

Kable giętkie, wtyczki modularne łatwo sie wkłada i wyciąga, mocowane na zatrzask.

Niewielkie różnice w stosunku do zenfista więc podaje oklablowanie

Stałe okablowanie

20+4pin ATX

4pin P4

8pin (6+2) PEG

6pin PEG

Modularne

EPS 12V 8pin

8pin (6+2) PEG

6pin PEG

2x2SATA

2X(3molex+FDD)

Wszystko w oplocie

Napięcia:

bezczynność: 5,08-5,09 i 12,16

obciążenie: 5,08-5,09 i 12,17-12,19

Zaletą są 3A na 5VSB co umozliwia podłacznie wielu sprzetów pod USB

Naprawde niezła zasiłka jedyną wada jest ta pieprzona folia, gdyby nie było plomby to bym ją wyrzucił. Żeby sensownie obciazyc zasilacz to potrzebowałbym C2Q ostro kreconego, 2 Radki x2900XT i w ciul dupereli :D

Resztę doczytajcie na http://zenfist.pl/pID/1663.htm

http://www.hardware.no/tester/stromforsyni...750-14c/42198/1

@pci: może 650W nie schodzi, słabo rotuje to nie ma zmian cen (lenistwo, zapas), a 750 szybko schodzi.

edit: ja ten zasilacz nazwę półcichym

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta 750tka to najtańszy sensowny wybór jeśli ktoś chce maszynke z Quadem i SLi bądź CrossFire

Rzeczywiście ten konfig nie stanowiła dla niej większego obciążenia więc i ciężko mówić tu o jej możliwościach prądowych. Znając jednak możliwości tego modelu CWT [Thermatake Thoughpower] można być spokojnym. Gorzej z tą ciszą i niestety dość ogólnymi stwierdzeniami że jest 'półcichy'

Ale co do wtyczek to czyżby miał tylko 4 sata ? Tak w ogóle reszta jest fajnie rozplanowana i wygląda na naprawdę przemyślane decyzje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gorzej z tą ciszą i niestety dość ogólnymi stwierdzeniami że jest 'półcichy'

Ale co do wtyczek to czyżby miał tylko 4 sata ? Tak w ogóle reszta jest fajnie rozplanowana i wygląda na naprawdę przemyślane decyzje.

Półcichy, czyli nie nadaje sie dla ludzi wyciszajacych komputery, bo emituje hałas niewiele mniejszy niż standardowo montowany śrubami dysk twardy, który nie wibruje. Jego hałas zlewa sie z takim powodowanym przez wentylator 120mm przy ok 1000obr. Trzeba też sobie od razu wyjaśnić, że nie jest to suszarka a'la Szef 400W. Nie mam sprzętu, żeby to lepiej zbadać.

Trzeba zrobić petycję do Zenfista, żeby wziął szefa 750W na kanał i zbadał całą konstrukcję, jestem pod wrazeniem ostatniego testu PSU Muszkina w jego wykonaniu http://zenlabs.pl/recenzja/33-mushkin-xp-650ap/

Tak, ma tylko 4 SATy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie da redę i nawet bąka nie puści, ale cicho nie będzie :D pzdr

btw. pytanie powinno zaistnieć w innym temacie :?

Spoko, bedzie piecyk w sam raz na zime :D

Jednak gdy sprawdzalem na stronie producenta to zawiele Amper ten zasilacz nie mam na linii 12V a z tego co wiem ta grafa potrzebuje ze 20 <_<

Edytowane przez zixpt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenfist ma bardzo dużo błędów w swoich tekstach, bo nikt ich po nim nie sprawdza, od czasu do czasu coś ja mu wytknę albo ktoś inny i je wtedy poprawia.

BTW wolę mieć trochę szumu wiatraka niż ćwierkanie cewek w niby super cichym zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm dziwne :

"Marka: Chieftec

Producent: Sirtec

Model: CFT-750-14C

Seria: Turbo Power 14C"

dane z zenfist.pl , może coś więcej powie kod z naklejki ?

u Zenfista jest błąd, naklejka wskazuje na Chiefteca (ale UL Code) można wykupić za opłatą mimo, że sie nie produkuje fizycznie sprzętu, bebechy jednoznacznie wskazują na CWT.

@zixpt: 29A na 12V to mało jak na zasilacz 400 czy nawet 450W? :blink: Spokojnie pociagnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Półcichy, czyli nie nadaje sie dla ludzi wyciszajacych komputery, bo emituje hałas niewiele mniejszy niż standardowo montowany śrubami dysk twardy, który nie wibruje. Jego hałas zlewa sie z takim powodowanym przez wentylator 120mm przy ok 1000obr. Trzeba też sobie od razu wyjaśnić, że nie jest to suszarka a'la Szef 400W. Nie mam sprzętu, żeby to lepiej zbadać.

Trzeba zrobić petycję do Zenfista, żeby wziął szefa 750W na kanał i zbadał całą konstrukcję, jestem pod wrazeniem ostatniego testu PSU Muszkina w jego wykonaniu http://zenlabs.pl/recenzja/33-mushkin-xp-650ap/

Tak, ma tylko 4 SATy

Oooo i to już dla mnie bardziej obrazotwórcze a raczej hałasotwórcze... czyli wg. mnie ten zasilacz będzie idealny do prądożernych konfiguracji do gier, które i tak wytwarzają tyle dB iż zasilacz zostanie zagłuszony... jednak jeśli ktoś bawi się w nocne ściaganie itd. niestety jej szum będzie już dokuczliwy ;/

Następny etap to czekać aż więcej ludzi kupi te zasiłki j jaka okaże się ich wadliwość, czy nie będzie problemów z 'ćwierkaniem', 'piszczeniem' itp.

BTW ojj ten przytoczony teścior jest świetny i pod względem technicznym wymiata na pewno wszystkie 'polskie produkcje' oraz wiele 'zachodnich' <_<

Z niecierpliwością czekamy na dalsze konstrukcje pod lupą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak jeśli ktoś bawi się w nocne ściaganie itd. niestety jej szum będzie już dokuczliwy ;/

Następny etap to czekać aż więcej ludzi kupi te zasiłki j jaka okaże się ich wadliwość, czy nie będzie problemów z 'ćwierkaniem', 'piszczeniem' itp.

Szum nie jest dokuczliwy, dokuczliwe są wysokie częstotliwości, czyli np. ćwierkanie cewek. Przy szumie łatwiej jest zasnąć, przykładem są niemowlaki, które najszybciej zasypiają przy dźwięku suszarki lub innym o niskiej częstotliwości B-)

Ćwierkania i pisków nie zanotowałem i nie zanotuje bo wszystkie cewki są zaizolowane, żeby nie wpadały w drgania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szum nie jest dokuczliwy, dokuczliwe są wysokie częstotliwości, czyli np. ćwierkanie cewek. Przy szumie łatwiej jest zasnąć, przykładem są niemowlaki, które najszybciej zasypiają przy dźwięku suszarki lub innym o niskiej częstotliwości B-)

Ćwierkania i pisków nie zanotowałem i nie zanotuje bo wszystkie cewki są zaizolowane, żeby nie wpadały w drgania.

Dzieci nie mam ale mam kompa i od jakiegoś czasu zdarza mu się pracować 24h na dobę i muszę to przyznać ale NIESTETY przy nim sypiam. Wyciszyłem jak umiałem i teraz mam tylko 3 wentyle z czego 2 w Chieftecu HPC a po wyłączeniu wszystkich innych okazało się, że to one sąnajgłośniesze w kompie. Generują szeroko pojęty 'szum' jest niski, w ciągu dnia niesłyszalny z ok. 70cm ale w nocy mnie denerwuje a śpie ok. 2m od kompa. Cóż może jestem przewrażliwony bo raczej zawsze miałem idealne warunki do spania tz. absolutna cisza i ciemność :>

W każdym razie za cholere nie zgodzę się, że "Szum nie jest dokuczliwy" chociaż to na pewno zależy od jego natężenia i ten od Twojego nowiutkiego Chiefteca może być zgoła inne niż z mojego leciwego dziadka. Jeszcze raz podkreślam... że może jestem po prostu przewrażliwiony i nie jedna osoba nie narzekałaby tak

Edytowane przez bARtOMi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi