Eladril Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) Hej. Jakies 3h temu zlozylem mojego nowego blaszaka. Pierwsze spostrzeżenie: Czemu tak jest? W biosie pokazuje poprawnie 2Ghz. Poza tym - chyba nie da sie zejsc ponizej tych 2Ghz nawet jakby sie chcialo nie? Temperatura bodaj 36C, w Everest. Drugie spostrzeżenie: Co to kurde jest :P To są takie 'palące' pytania, jak ktoś mi odpowie to potem dam zdjęcie komputera, bo coś nie działa wiatraczek z przodu. Może dlatego że zasilacz ciagnie naraz 3 wiatraczki... cos takiego jest w instrukcji. No i nie wiem gdzie dać wiatraczek do Scythe Ninja Plus, bo juz nie ma miejsca :P No ale najpierw to co wyżej. Konfiguracja: - foxconn p35a - e4400 - bequiet straight power 450w - 2gb patriot llk 800mhz - 3200aaks - scythe ninja plus - aeurocool engine2 - 88gts 320mb - naped nvm Prosze o szybka odpowiedz :) Edytowane 10 Października 2007 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddmar Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Tym, że pokazuje 1200mhz się nie przejmuj - z tego co pamiętam w Intelu jest jakiś patent taki jak C'n'Q - SpeedStep :) Jeśli będzie taka potrzeba prędkość zmieni się na 2Ghz :) Na reszte pytań nie poradzę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvin Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Co do tego kontrolera, to czy zainstalowałeś stery do płyty głównej ?? Jeśli nie to zrób to. Jeśli tak, to usuń to urządzenie i przeinstaluj sterowniki do mobo, powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) Tak, instalowalem, załapało wszystko (dźwięki, karta sieciowa itp) oprócz właśnie tego. Co to jest w ogóle? może tego nie potrzebuje. No to jedziemy dalej :) 1) Prosze o jakieś programy do testowania stabilności komputera, temperatury itp żebym był pewny że wszystko OK :) 2) Podczas instalacji wina, gdy dzieliłem dysk na partycje, wykryło tylko 305GB zamiast 320GB. Dlaczego? 3) Chce zrobić backup danych ze starego dysku IDE, ale gdy go podłączam nie wykrywa go. Chyba trzeba jakoś ustawić zworki na slave? próbowałem różne kombinacje i nie idzie, prosiłbym o jakieś porady. 4) Tak wygląda mój komputer. Jak widzicie nie zamontowałem wiatraczka od scythe ninja, bo .. po prostu nie ma gdzie! na lewo od scytha sie nie da, bo przeszkadza kabelek zasilajacy CPU. Na dół nie dam, nie bede dmuchał tym goracym powietrzem na grafe przeciez.. na prawo też nie, bedzie zwalona cyrkulacja powietrza, powinno wszystko lecieć w tą samą strone. Do góry sie nie da, jak widać, nie ma miejsca. Więc doszedłem do wniosku, że po prostu je sobie daruje :P Co myślicie? Tak wygląda z przodu. Jak widać, nie kręci się ten wiatraczek.. za to kręci sie ten tuż za nim. Jak ktoś z was miał w łapach tą obudowe, to wie mniejwiecej, że na przodzie sa 2 wiatraczki blisko siebie, a ten z przodu sie nie kreci.. chociaz mama która siedzi na dywanie twierdzi, że co pare minut porusza sie troche :P To co przychodzi mi do głowy to: a) Włączy się jak zwiększy się temperatura w obudowie b) Zasilacz (podany w pierwszym poście) nie może pociągnąć aż tyle wiatraczków (od zasilacza, od obudowy z boku, z grafiki, i 2 z przodu) 5) Mój wynik w 3D Mark 01 to 22,4k. Czy to dobry wynik z tym zestawieniem? Zaraz zobacze jeszcze nowsze marki :) Mam nadzieje że zbyt was nie zanudziłem :P Jest to dla mnie dość ważne, dlatego się rozpisałem. Edytowane 10 Października 2007 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Co do tego kontrolera, to czy zainstalowałeś stery do płyty głównej ?? Jeśli nie to zrób to. Jeśli tak, to usuń to urządzenie i przeinstaluj sterowniki do mobo, powinno pomóc.Dokładnie. Na płycie, którą powinieneś dostać razem z płytą główną, jest zbiór sterowników do chipsetu. Nie wiem jak to jest w przypadku chipsetów Intela, ale w przypadku chipsetów takich jak nForce2 czy nForce3 są to m.in. sterowniki System Bus (kontroler magistrali zarządzania systemem), sterownik GART (wspomagający teksturowanie 3D), sterowniki IDE/SATA, poprawione sterowniki kontrolerów USB i tak dalej. Bez tych sterowników system będzie działał, ale np. bez sterowników GART niektóre filmiki w grach mogą się niemiłosiernie ciąć, bez sterowników IDE/SATA komputer może nie widzieć niektórych urządzeń bądź też nie wykorzystywać ich pełnej wydajności i tak dalej, i tak dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 OK tylko ja nie mam zielonego pojecia co to jest :) wszystko co ma wykryć wykrywa, wiec teoretycznie moge mieć to w [gluteus maximus] nie? Jeszcze jedna rzecz o której zapomniałem - gdy patrze w windowsie w procesy, podczas instalacji 3dmarka skakało do 50%.. to chyba troche za duzo jak na głupią instalke nie? Nie mam specjalnego porównania, bo przedtem miałem celeron 1.7 i prawie cały czas było 100% xD może tą 'diagnostyke' windowsa można sobie w ... wsadzić? Napiszcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 OK tylko ja nie mam zielonego pojecia co to jest :) wszystko co ma wykryć wykrywa, wiec teoretycznie moge mieć to w [gluteus maximus] nie?Tak, ale tylko teoretycznie - bo tak jak pisałem w praktyce cośtam może nie działać jak powinno, np. brak sterowników GART może powodować spadek wydajności w chociażby 3DMark'u. Jeszcze jedna rzecz o której zapomniałem - gdy patrze w windowsie w procesy, podczas instalacji 3dmarka skakało do 50%.. to chyba troche za duzo jak na głupią instalke nie? Nie mam specjalnego porównania, bo przedtem miałem celeron 1.7 i prawie cały czas było 100% xD może tą 'diagnostyke' windowsa można sobie w ... wsadzić? Napiszcie.To akurat sobie możesz sobie wsadzić gdzie chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) OK dzięki, jakoś prowokacyjnie to zabrzmiało ^.- z tamtym już sobie poradziłem, po prostu wyszukałem ręcznie sterowniki i jest dobrze. Teraz prosze o odpowiedzi na post #4 :P Edytowane 10 Października 2007 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) Zrób porządek z kablami w budzie, i wiatraczek od scythe powinien się zmieścić, bo teraz to z tymi kablami masz niezły burdel, też niedawno miałem taki sajgon z kablami ale trochę roboty i jest ładniutko, po prostu te kable jakie się dało przełożyłem za płytę główną, jakoś je tam przymocowałem i jest git :-P Edytowane 10 Października 2007 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) 1) Prosze o jakieś (...) 2) Podczas instalacji wina (...) 1. Programy do testowania stabilności: Orthlos Beta, Prime95, SuperPI. Ja polecam ten pierwszy. Do temperatur to tylko i wylacznie Everest Ultimate Edition. :wink: 2. to jest nic dziwnego ja tez mam niby 320GB a tak naprawde to jest tylko 307. Poczytaj w tej karteczce od dysku, tam jest opisane dlaczego tak się dzieje :wink: Edytowane 10 Października 2007 przez Itachi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) Zrób porządek z kablami w budzie, i wiatraczek od scythe powinien się zmieścić, bo teraz to z tymi kablami masz niezły burdel, też niedawno miałem taki sajgon z kablami ale trochę roboty i jest ładniutko, po prostu te kable jakie się dało przełożyłem za płytę główną, jakoś je tam przymocowałem i jest git :-P Rozumiem że może mieć to wpływ na ogólną temperature, ale jak widzisz te kable są teraz w prawym-górym rogu, i nie przeszkadzają w montażu wiatraczka .. a przeciez, jak juz bym go montował, to tylko na scythcie. @up dzięki serdeczne :) -- mała korekcja - w 3dmark 01, na defaulcie mam teraz 34k. Wydaje mi się to troche mało. Nic nie podkręcałem. Jak myślicie? @down jak tylko sciagnie mi sie 06, to zapodam. Edytowane 10 Października 2007 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 3dmark01 poszedl juz do lamusa, daj chociaz wynik 03 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Wynik w 06 to 8099. Chyba może być? w CDA, zestaw praktycznie identyczny (tylko proc e4300) miał 7600pkt, wiec mysle ze jest dobrze :) Itachi, niestety mój dysk był przyklejony taśmą przezroczystą do jakiegoś kartonu ;/ czyli takie totalne OEM. Wiec nie wiem w jaki sposób 'ucieka' te ~15gb. Byłbym wdzięczny za wyjaśnienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) nie chce mi sie tlumaczyc krotko mowiac masz 320Gbytes a nie GB i jesli potrafisz liczyc to sobie możesz latwo sprawdzic ile Gb to GB :D zapraszam do lektury : http://www.eioba.pl/a71360/przeliczanie_je...ypu_kb_kb_mb_gb Edytowane 10 Października 2007 przez Itachi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) nie chce mi sie tlumaczyc krotko mowiac masz 320Gbytes a nie GB i jesli potrafisz liczyc to sobie możesz latwo sprawdzic ile Gb to GB :D zapraszam do lektury : http://www.eioba.pl/a71360/przeliczanie_je...ypu_kb_kb_mb_gb To akurat jest bzdura ;) Bo wychodziloby, ze ma na dysku 1/8 tego, co faktycznie. Chodzi o to, ze producenci dyskow podaja 320 GB jako 320 000 000 000 bajtów. A faktycznie powinno to byc 343 597 383 680 bajtow (1024^3 * 320) E: To jednak nie jest bzdura, pozno juz i zle przeczytalem ;) Obaj napisalismy to samo. Edytowane 10 Października 2007 przez darkx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) Dobra. Odpaliłem teraz Orthosa aby sprawdzić stabilność procesora (ofc jeszcze nic nie podkręcałem/nie dotykałem), i po ~4minutach komputer sie zresetował :< co to oznacza? temperatury sa chyba dobre, w stresie poniżej 50C.. ;/ // w sumie nie wiem czy po tych 3 minutach temperatura sie zbyt nie zwiekszyła, bo temperature sprawdzałem przedtem poprzez everest, i dochodziło praktycznie do 46C, więc nie mam zupełnie pewności. bo jak sie resetuje to co to oznacza? Edytowane 10 Października 2007 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 To może oznaczać wiele. Albo procesor jest niestabilny, albo akurat jakimś dziwnym trafem np. program wykonał nieprawidłową operację i dostałeś BSOD'a. Aby wykluczyć to drugie, musisz test ORTHOS'em powtórzyć kilka razy wcześniej wyłączając wszystkie procesy prócz systemowych. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Dokladnie! Nie wydaje mi sie zeby to byl procesor, tym bardziej ze temp w normie. Napisz jak poszly nastepne testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 (edytowane) Hm.. Wywaliłem wszystko z autostartu, zresetowałem komputer, odpaliłem - komp tym razem sie zawiesił, nie zresetował.. na 4,22min. Może powinienem zmienić napięcie w biosie? albo w ogóle coś w biosie? Albo ten program sie zbyt nie nadaje do c2d? Nie wiem o co może chodzić. Przydałby sie jakiś program który cały czas gdzieś w rogu wyświetlał mi temperature, to bym zobaczył czy za bardzo sie nie zwieksza.. mały edit Zainstalowałem sobie Core Tempa. Przed włączeniem orthosa - core0 30C, core1 25C. Po włączeniu, temperatura co minute sie zwieksza, tym razem wytrzymało 'aż' 8.5minuty, tuż przed resem kompa było to tak z ~47-48C. Jakbym dłużej chodził to zapewne jeszcze bardziej by się zwiekszyła. edit2 teraz jak nic nie robie, to spadło nawet do core0 28C, core1 22C .. czyli imo jest dobrze. Tylko czemu ta niestabilność :( Mi sie wydaje że orthos robi te nowe testy, które jeszcze bardziej męczą procka, i ktory w koncu i tak sie resetuje. Może coś źle wybieram? Biore test: stress CPU and RAM, reszta domyślnie. Może jakiś inny program? czekam na odpowiedź. Edytowane 11 Października 2007 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 everest ultimate - wybierasz sobie dokladnie ktore chcesz widziec temp. Ten program o ktorym piszesz to nie jest przypadkiem Dual COre center? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 (edytowane) Ten program to Core Temp. Możesz odpowiedzieć na moje pytania? Chyba że nie wiesz o co chodzi.. edit: btw - podczas 3dmarka czy gier nie resetuje sie, nie zacina, wszystko działa pięknie. Edytowane 11 Października 2007 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...