Skocz do zawartości
baols

Luźna Klapka Napędu - Hałas Przy Odczycie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zakupiłem takiego laptopa:

http://pqi.com.pl/go/_info/?id=2321

Z napędem: TSST TS-L632D

Wszystko z nim w porządku oprócz napędu. Klapka w napędzie jest luźna i podczas odczytu drgając "uderza" o krawędź obudowy...

Powoduje to straszny terkot, który ustaje gdy docisnę szufladkę napędu palcem.

Czy może to wynikać z błędnego montażu?

Czy raczej wysłać laptopa na gwarancję?

A może próbować rozwiązać to domowymi sposobami? (podklejenie kawałka np. gumy (nie tej do żucia;) rozwiązałoby pewnie problem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, u mnie też tylko CD. Wynika to pewnie z większej prędkości obrotowej CD -> większe drgania...

Ale to i tak troszkę wkurzające...

Any ideas?

Ja u siebie podkleilem to taka gabeczka urzywana do absorbowania drgan w wywietrznichach samochodowych. Pracuje w firmie robiacej takie rzeczy wiec to nie byl problem. A ta gabeczka rozwiazala problem drgan w napedzie. Gabeczka ma grubosc okolo 8mm i przy domykaniu szufladki idealnie niweluje drgania.

U mnie wyglada to tak: http://rapidshare.com/files/77398969/SP_A0012.jpg

Edytowane przez Jackieee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ten sam napęd w Compal'u HEL80. I też ten sam problem.

Właściwie to tylko przy niektórych płytach (głównie CD, nieważne czy tłoczona czy palona) i wydaje mi sie że to może być przez wyważenie płyt (nie wszystkie się tłuką ) bo jak taka dostanie się na obroty to sie tłucze.

No a jak do tej pory - z racji że praktycznie nie używam już CD - to radze sobie palcem. Rozwiązanie całkiem znośne i całkowicie nieinwazyjne :) wiec gwarancji nikt o to nie będzie podważał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi