MajQ Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 (edytowane) w związku z zakupem sensownych słuchawek i przymiarką do wzmacniacza słuchawkowego, sugerując się znakomitymi opiniami na tym forum, zakupiłem nieco lepszą kartę do odsłuchu muzyki - Prodigy HD2. i okazuje się, że nie chce mi ona odpalić pod linuksem! na stronie ALSA znalazłem, że VIA Envy24HT jest obsługiwana a okazuje się, że karta oparta o ten chipset nie działa :( dmesg: [ 12.820000] ice1724: No matching model found for ID 0x37315441 [ 12.820000] ice1724: Invalid EEPROM (size = 120) [ 12.820000] ACPI: PCI interrupt for device 0000:01:08.0 disabled [ 12.820000] ICE1724: probe of 0000:01:08.0 failed with error -5 lspci: 01:08.0 Multimedia audio controller: VIA Technologies Inc. VT1720/24 [Envy24PT/HT] PCI Multi-Channel Audio Controller (rev 01) Subsystem: Unknown device 3137:4154 Flags: medium devsel, IRQ 22 I/O ports at bc00 I/O ports at b800 Capabilities: <access denied> pomoże ktoś? pod windowsem działa pięknie a tu taka wtopa :( Edytowane 11 Października 2007 przez _Dugi_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Brak jej w kernelu może, albo jak nie uzywasz kernelowych sterowników to alsa-drivers. Odpal alsaconf, jezeli zmienialeś dzwiękówke nie koniecznie Ci wykryło że jest inna i na pałe ładuje moduły do starej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 już jest jakiś postęp. po dopisaniu do konfiguracji ALSY : options snd-ice1724 model=prodigy71 coś już słychać ale dźwięk rwie. edit: znalazłem coś takiego tylko nie wiem za bardzo jak się za ten temat zabrać ;) http://www.mailinglistarchive.com/freebsd-...g/msg01107.html po co robić upgrade eeprom'u? w sumie dużo ciekawych informacji można znaleźć na koreańskim forum audiotraka ale babelfish przeciętnie sobie z tłumaczeniem radzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Jakas prowizorka :) klik. Cytat ze strony audiotrak: "PCI audio interface based on VIA VT1721 (Envy24HT-S)", Zestawienie kontrolerow Via. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus73 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 już jest jakiś postęp. po dopisaniu do konfiguracji ALSY : options snd-ice1724 model=prodigy71 coś już słychać ale dźwięk rwie. edit: znalazłem coś takiego tylko nie wiem za bardzo jak się za ten temat zabrać ;) http://www.mailinglistarchive.com/freebsd-...g/msg01107.html po co robić upgrade eeprom'u? w sumie dużo ciekawych informacji można znaleźć na koreańskim forum audiotraka ale babelfish przeciętnie sobie z tłumaczeniem radzi... witam, Czytałeś: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=244263&st=90 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 (edytowane) dzięki! działa :) edit: a jednak nie do końca... odtwarza tylko z jednego źródła dźwięku. jak się uruchomi arts to już nic nie działa, jak odpale amarok'a to nie mam dźwięków systemowych i w innych aplikacjach. i nie wiem co z tym zrobić :( Edytowane 5 Listopada 2007 przez _Dugi_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus73 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 dzięki! działa :) edit: a jednak nie do końca... odtwarza tylko z jednego źródła dźwięku. jak się uruchomi arts to już nic nie działa, jak odpale amarok'a to nie mam dźwięków systemowych i w innych aplikacjach. i nie wiem co z tym zrobić :( Witam, Zgłoś to na Bug Tracker ! Pozdrawiam Ps. ....... albo coś źle ustawiłeś ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Problem z dmixem, uzywasz na wyjscie OSS ? Przestaw na alse albo np. esound(esd) i powinno banglać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) pogooglowalem nieco o dmix'ie i nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale czyżby Envy24HT pod linuxem nie obsługiwał sprzętowego mixowania strumieni? jak znajdę chwilkę to spróbuję rozwiązać to programowo... domyślam się, że to powinno pomóc? http://alsa.opensrc.org/index.php/Dmix#8._...2_.28ice1724.29 Edytowane 7 Listopada 2007 przez _Dugi_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Witam, Zgłoś to na Bug Tracker ! Pozdrawiam Ps. ....... albo coś źle ustawiłeś ..... Jest bardzo proste rozwiazanie jak ktos ma drugą karte dzwiekową np na plycie. Prodigy hd2 działa na jakcd a ta druga karta jest ustawiona jako głowna , wiec dzwiek z takich zrodel jak przegladarka czy gry moze isc na sluchawki z tej drugiej karty. Prawie wszystkie playerki maja obsluge jack mplayer , xmms ,xine , mocp wiec nie ma z tym problemu tyle ze fakt trzeba miec kernel z obslugą real time.W ubuntu jest , wystarczy skompilowac modul http://dunder.jogger.pl/2007/09/25/modul-r...0-gutsy-gibbon/ Pozniej tylko uruchomic qjackctl i wybrac odpowiednią karte i wlaczyc realtime. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...